vineri, aprilie 26, 2024

În aşteptarea aniversării lui Eminescu, o nouă carte

Scriitorul Laurian Stănchescu ne destăinuie mobilul scrierii şi publicării unei noi cărţi dedicate celui care rămâne geniul Poporului Român: Mihai Eminescu. Ea se numeşte: „Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit” şi se adaugă unui lung şir de biografii şi evocări dedicate poetului. Acest fapt demonstrează perenitatea operei poetului nostru naţional dar şi responsabilitatea generaţiilor literare care se succed. Iată confesiunea scriitorului:

„Am așteptat 30 de ani să public o asemenea carte, mi-a fost teamă că Mihai Eminescu va fi sfărâmat din nou din dimensiunea sa stelară, cosmică de unde descinde. Cartea arată divinitatea umană a geniului eminescian, dar și paradoxul sfărâmării în această „captivitate”. Vă imaginați un zeu pus în lanțuri de… oameni? Înfometat, bătut, umilit și ucis? Asta a fost viața preazilnică a lui Mihai Eminescu. Denunț aceste lucruri și mi le asum.coperta eminescu

„Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit”, arată suferința spirituală și fizică a geniului lui Mihai Eminescu, supliciul la care a fost supus, iar în final eliminarea sa brutală (culminând cu dispariția fizică) din societate și din presă. Nu cred că cititorul este pregătit pentru o confruntare cu un Eminescu bătut cu frânghii ude la Mânăstirea Neamț, arestat și trimis acolo forțat, persecutat, umilit și desconsiderat. Este o carte care schimbă fundamental ideea despre tragismul și destinul geniului. Mihai Eminescu a murit de foame (a cerut un pahar cu lapte cu câteva clipe înainte de a muri) și s-a stins închis și sechestrat într-o celulă de spital. Pot spune și eu ca Ciprian Porumbescu: „De-acum pot muri, am cântat întregii Dacii”! Cum i-a cântat și Mihai Eminescu… Să mori pentru Mihai Eminescu, „nu credeam să-nvăț a muri vreodată”! ”

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.