16.2 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Iacob Naroş :Liviu Rebreanu şi „Cuibul visurilor”

           La Editura Şcoala ardeleană, o lucrare semnată de Iacob Naroş* reprezintă în fapt corolarul  unei documentări de o viaţă întreagă. Pasiunea pentru subiectul „Liviu Rebreanu „ a autorului este enormă iar apetenţa pentru documentare, coordonarea informaţiilor şi sinteză este excepţional. Această pasiune a autorului,măierean de origine, izbucneşte din faptul că fericita copilărie a lui Rebreanu s-a petrecut chiar  la Maieru, pe care l-a denumit idilic (oarecum surprinzător pentru  geniul realismului romanesc românesc !)”Cuibul visurilor.”În Maieru am trăit cele mai frumoase şi mai fericite clipe le vieţii mele.Până ce,când să împlinesc zece ani a trebuit să merg la Năsău ,cale de cinci ore cu trăsura,am plâns amarnic,parcă instinctul mi-ar fi spus că nu voi mai avea niciodată bucuria de viaţă ce-am simţit-o în comuna mare, bogată, de la poalele Ineului,cel cu zăpada eternă „ scria Rebreanu.

          Este meritul lui Iacob Naroş să reunească laolaltă, într-o formă sistematică , noianul de informaţii despre tot ce ţine de amintirile rebreniene, de menţiunile făcute de acesta referitoare la locul acestei mici copilării, datorate faptului că tatăl său, învăţătorul Vasile Rebreanu se mutase cu familia, acolo, pe Valea Someşului Mare.S-au spus lucruri interesante şi de bun simţ despre iniţiativa autorului măierean , care recidivează în publicaţiile sale dedicate marelui prozator.Dintre  acestea ,  aş cita cele publicate de prozatorul Virgil Raţiu: „Iacob Naroş compune un volum unic în fel său,în care îşi asumă descrierea şi judecarea critică a celor nouă romane semnate de Liviu Rebreanu : Ion, Pădurea spânzuraţilor,Adam şi Eva,Ciuleandra,Crăişorul Horia, Răscoala, Jar,Gorila, Amândoi. „Romanele lui Rebreanu” este cartea vieţii lui Iacob Naroş.” Ce frumos spus !

          O documentare impresionantă, o răscolire sistematică prin surse şi izvoare,prin biblioteci şi mărturisirile altora se ordonează într-o carte de restituire literară ambiţioasă şi solidă. „Faţete ale Cuibului visurilor de-a lungul anilor,în diverse interpretări şi viziuni „ iese din mantaua profesorului Sever Ursa, cel care a reuşit la vremea sa să acrediteze la nivel naţional locul aşezării în imagistica colectivă, în ierarhia inspiraţiei scriitorului Rebreanu dar şi a altor autori, trăitori pe acolo ori care îşi au sorgintea pe acea vale ardeleană. Vale care moşteneşte istoria impresionantă a regimentelor grănicereşti din timpul Imperiului habsburgic în care locuitorii au reuşit să-şi păstreze şi independenţa şi renumele, prin faptă, curaj, patriotism şi înverşunare. Istoria literară şi restituirile poate au mai puţină priză la publicul larg, par poate mai puţin spectaculoase dar se adaugă drept pietre fundamentale la edificul literaturii noastre, garanţia rezisteţei culturii noastre în faţa intemperiilor de toate felurilor, a invaziei globalizării unificatoare ori a indiferenţei care  riscă să ne cuprindă.

Cleopatra Lorinţiu


  *Iacob Naros a publicat trei carti despre OPERA si viata lui Liviu Rebreanu: „Nume proprii in opera lui Liviu Rebreanu” (Editura Remus, Cluj-Napoca, 2010), „Romanele lui Liviu Rebreanu” (Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2012) si, recent, „Liviu Rebreanu si Cuibul Visurilor” (Editura Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2016).Volumul „Romanele lui Liviu Rebreanu” a primit Premiul de critica si istorie literara a Societatii Scriitorilor din judetul Bistrita-Nasaud.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...