miercuri, mai 29, 2024

Iacob Naroş :Liviu Rebreanu şi „Cuibul visurilor”

           La Editura Şcoala ardeleană, o lucrare semnată de Iacob Naroş* reprezintă în fapt corolarul  unei documentări de o viaţă întreagă. Pasiunea pentru subiectul „Liviu Rebreanu „ a autorului este enormă iar apetenţa pentru documentare, coordonarea informaţiilor şi sinteză este excepţional. Această pasiune a autorului,măierean de origine, izbucneşte din faptul că fericita copilărie a lui Rebreanu s-a petrecut chiar  la Maieru, pe care l-a denumit idilic (oarecum surprinzător pentru  geniul realismului romanesc românesc !)”Cuibul visurilor.”În Maieru am trăit cele mai frumoase şi mai fericite clipe le vieţii mele.Până ce,când să împlinesc zece ani a trebuit să merg la Năsău ,cale de cinci ore cu trăsura,am plâns amarnic,parcă instinctul mi-ar fi spus că nu voi mai avea niciodată bucuria de viaţă ce-am simţit-o în comuna mare, bogată, de la poalele Ineului,cel cu zăpada eternă „ scria Rebreanu.

          Este meritul lui Iacob Naroş să reunească laolaltă, într-o formă sistematică , noianul de informaţii despre tot ce ţine de amintirile rebreniene, de menţiunile făcute de acesta referitoare la locul acestei mici copilării, datorate faptului că tatăl său, învăţătorul Vasile Rebreanu se mutase cu familia, acolo, pe Valea Someşului Mare.S-au spus lucruri interesante şi de bun simţ despre iniţiativa autorului măierean , care recidivează în publicaţiile sale dedicate marelui prozator.Dintre  acestea ,  aş cita cele publicate de prozatorul Virgil Raţiu: „Iacob Naroş compune un volum unic în fel său,în care îşi asumă descrierea şi judecarea critică a celor nouă romane semnate de Liviu Rebreanu : Ion, Pădurea spânzuraţilor,Adam şi Eva,Ciuleandra,Crăişorul Horia, Răscoala, Jar,Gorila, Amândoi. „Romanele lui Rebreanu” este cartea vieţii lui Iacob Naroş.” Ce frumos spus !

          O documentare impresionantă, o răscolire sistematică prin surse şi izvoare,prin biblioteci şi mărturisirile altora se ordonează într-o carte de restituire literară ambiţioasă şi solidă. „Faţete ale Cuibului visurilor de-a lungul anilor,în diverse interpretări şi viziuni „ iese din mantaua profesorului Sever Ursa, cel care a reuşit la vremea sa să acrediteze la nivel naţional locul aşezării în imagistica colectivă, în ierarhia inspiraţiei scriitorului Rebreanu dar şi a altor autori, trăitori pe acolo ori care îşi au sorgintea pe acea vale ardeleană. Vale care moşteneşte istoria impresionantă a regimentelor grănicereşti din timpul Imperiului habsburgic în care locuitorii au reuşit să-şi păstreze şi independenţa şi renumele, prin faptă, curaj, patriotism şi înverşunare. Istoria literară şi restituirile poate au mai puţină priză la publicul larg, par poate mai puţin spectaculoase dar se adaugă drept pietre fundamentale la edificul literaturii noastre, garanţia rezisteţei culturii noastre în faţa intemperiilor de toate felurilor, a invaziei globalizării unificatoare ori a indiferenţei care  riscă să ne cuprindă.

Cleopatra Lorinţiu


  *Iacob Naros a publicat trei carti despre OPERA si viata lui Liviu Rebreanu: „Nume proprii in opera lui Liviu Rebreanu” (Editura Remus, Cluj-Napoca, 2010), „Romanele lui Liviu Rebreanu” (Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2012) si, recent, „Liviu Rebreanu si Cuibul Visurilor” (Editura Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2016).Volumul „Romanele lui Liviu Rebreanu” a primit Premiul de critica si istorie literara a Societatii Scriitorilor din judetul Bistrita-Nasaud.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.