joi, aprilie 7, 2022

Iacob Naroş :Liviu Rebreanu şi „Cuibul visurilor”

           La Editura Şcoala ardeleană, o lucrare semnată de Iacob Naroş* reprezintă în fapt corolarul  unei documentări de o viaţă întreagă. Pasiunea pentru subiectul „Liviu Rebreanu „ a autorului este enormă iar apetenţa pentru documentare, coordonarea informaţiilor şi sinteză este excepţional. Această pasiune a autorului,măierean de origine, izbucneşte din faptul că fericita copilărie a lui Rebreanu s-a petrecut chiar  la Maieru, pe care l-a denumit idilic (oarecum surprinzător pentru  geniul realismului romanesc românesc !)”Cuibul visurilor.”În Maieru am trăit cele mai frumoase şi mai fericite clipe le vieţii mele.Până ce,când să împlinesc zece ani a trebuit să merg la Năsău ,cale de cinci ore cu trăsura,am plâns amarnic,parcă instinctul mi-ar fi spus că nu voi mai avea niciodată bucuria de viaţă ce-am simţit-o în comuna mare, bogată, de la poalele Ineului,cel cu zăpada eternă „ scria Rebreanu.

          Este meritul lui Iacob Naroş să reunească laolaltă, într-o formă sistematică , noianul de informaţii despre tot ce ţine de amintirile rebreniene, de menţiunile făcute de acesta referitoare la locul acestei mici copilării, datorate faptului că tatăl său, învăţătorul Vasile Rebreanu se mutase cu familia, acolo, pe Valea Someşului Mare.S-au spus lucruri interesante şi de bun simţ despre iniţiativa autorului măierean , care recidivează în publicaţiile sale dedicate marelui prozator.Dintre  acestea ,  aş cita cele publicate de prozatorul Virgil Raţiu: „Iacob Naroş compune un volum unic în fel său,în care îşi asumă descrierea şi judecarea critică a celor nouă romane semnate de Liviu Rebreanu : Ion, Pădurea spânzuraţilor,Adam şi Eva,Ciuleandra,Crăişorul Horia, Răscoala, Jar,Gorila, Amândoi. „Romanele lui Rebreanu” este cartea vieţii lui Iacob Naroş.” Ce frumos spus !

          O documentare impresionantă, o răscolire sistematică prin surse şi izvoare,prin biblioteci şi mărturisirile altora se ordonează într-o carte de restituire literară ambiţioasă şi solidă. „Faţete ale Cuibului visurilor de-a lungul anilor,în diverse interpretări şi viziuni „ iese din mantaua profesorului Sever Ursa, cel care a reuşit la vremea sa să acrediteze la nivel naţional locul aşezării în imagistica colectivă, în ierarhia inspiraţiei scriitorului Rebreanu dar şi a altor autori, trăitori pe acolo ori care îşi au sorgintea pe acea vale ardeleană. Vale care moşteneşte istoria impresionantă a regimentelor grănicereşti din timpul Imperiului habsburgic în care locuitorii au reuşit să-şi păstreze şi independenţa şi renumele, prin faptă, curaj, patriotism şi înverşunare. Istoria literară şi restituirile poate au mai puţină priză la publicul larg, par poate mai puţin spectaculoase dar se adaugă drept pietre fundamentale la edificul literaturii noastre, garanţia rezisteţei culturii noastre în faţa intemperiilor de toate felurilor, a invaziei globalizării unificatoare ori a indiferenţei care  riscă să ne cuprindă.

Cleopatra Lorinţiu


  *Iacob Naros a publicat trei carti despre OPERA si viata lui Liviu Rebreanu: „Nume proprii in opera lui Liviu Rebreanu” (Editura Remus, Cluj-Napoca, 2010), „Romanele lui Liviu Rebreanu” (Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2012) si, recent, „Liviu Rebreanu si Cuibul Visurilor” (Editura Scoala Ardeleana, Cluj-Napoca, 2016).Volumul „Romanele lui Liviu Rebreanu” a primit Premiul de critica si istorie literara a Societatii Scriitorilor din judetul Bistrita-Nasaud.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.