joi, martie 28, 2024

Cioloș: Instituțiile de învățământ trebuie și ele să respecte măsurile de simplificare, vor fi suficiente copiile conform cu originalul

Premierul Dacian Cioloș susține că și instituțiile de învățământ trebuie să respecte măsurile de simplificare administrativă, el invocând în acest sens ordinul ministrului Educației emis marți prin care se stabilește acceptarea în învățământ a documentelor conform cu originalul, în locul celor autentificate la notariat.

„Am primit multe mesaje în ultima vreme legate de modul în care se concretizează măsurile de simplificare adoptate de Guvern cu aproape o lună în urmă, între care eliminarea copiilor legalizate, mai ales pentru înscrierea la școli și universități. Prin inițiativa de azi a Ministerului Educației subliniem o dată în plus acest aspect: instituțiile de învățământ trebuie și ele să respecte măsurile de simplificare. Astfel, vor fi suficiente copiile conform cu originalul după documente”, scrie premierul pe Facebook. El adaugă că mai sunt multe lucruri de clarificat și precizează că Guvernul și ministerele „lucrează constant pe acest pachet de măsuri”.

„Drumul către debirocratizare nu este simplu și trebuie parcurs în mod hotărât, cu pașii cei mai potriviți”, conchide Cioloș. Ministrul Educației Mircea Dumitru a aprobat marți un ordin care prevede că în cadrul instituțiilor din sistemul de învățământ sunt acceptate în relația cu cetățenii documentele conform cu originalul, în locul celor autentificate notarial.

Potrivit unui comunicat al Ministerului remis AGERPRES, ordinul emis de ministru stabilește că dispozițiile Ordonanței privind simplificarea administrativă se aplică în Ministerul Educației, în instituțiile aflate în coordonarea sau subordonarea Ministerului, în unitățile de învățământ preuniversitar și în cele de învățământ superior.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.