duminică, noiembrie 10, 2024

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”  a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Magda Grădinaru, editorialist Spotmedia. Despre volum, condiția scriitorului în dictatură și libertatea cuvântului au vorbit politologul Cristian Preda, profesor și decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București și publicistul Sever Voinescu, redactor-șef al săptămânalului „Dilema Veche”. 

“ Ahmet Altan căruia îi vine mănușă omorul.El a dat în vileag, tocmai, acest absurd și garachios aspect al dictaturii. Titlul cărții pare la prima vedere unul trist, macabru, dar vom vedea că nu este vorba de o lamentație.[…] Și-a fortificat imaginația în așa fel încât demonstrează că poate călătorii în propria-i temniță mai mult decât putem face noi în libertate” a spus jurnalista, Magda Grădinaru, în deschiderea evenimentului.

Politologul Cristian Preda a explicat evoluția președintelui Recep Erdogan ca politician și a comentat lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016 și evenimentele de represiune care i-au urmat.

“În ultimii patru ani, Turcia trăiește o stare grozavă, sunt sute de mii de oameni care arestați pentru că ar fi pus la cale un complot, care a fost jucat în trei ore. Care în prin moment se spunea puține lucruri..[…] Când Erdogan a ajuns la putere, era văzut ca un pro-European. Erdogan era la începutul anilor 2000 o speranță pentru integrarea Turciei. El a fost diferit de cel de acesta. “ a explicat Cristian Preda.

“Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” au fost scrise de Ahmet Altan în închisoare, pe mici bucăți de hârtie și strecurate afară de avocat său, Philippe Sands, cel care semnează și prefața cărții.

Ahmet Altan a fost arestat la scurt timp după lovitura de stat din iulie 2016, din Turcia, pentru că ar fi transmis „mesaje subliminale”  în timpul unei emisiuni televizate. Inițial, jurnalistul a fost condamnat la închisoare pe viață, în februarie 2018 pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Un tribunal turc l-a eliberat pe Altan începutul lunii noiembrie, după trei ani de arest preventiv, cu toate acestea, el a fost reținut o săptămână mai târziu, la obiecția unui procuror cu privire la verdict.

“Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițateste unul dintre cele șase titluri cu care a debutat colecția „ANANSI. World Fiction”, cel mai nou proiect dedicat traducerilor din literatura universală de pe piața de carte din România. 

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Testamentul clericului Fethullah Gülen dezvăluie donația de drepturi de autor

Potrivit unui anunț făcut de site-ul Herkul, fundația „Cascade Trust” deține autoritate asupra redevențelor din cărțile clericului.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.