vineri, februarie 26, 2021

Human Rights Watch cere investigație asupra disparițiilor forțate și tortura din Turcia

ONG-ul Human Rights Autoritățile, care militează pentru drepturile omului, a tras un semn de alarmă către autoritățile turcești pentru a efectua urgent o investigație asupra mărturiei unui bărbat aflat în detenție preventivă, unde a fost torturat.

Într-un articol, Hugh Williamson, directorul Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch cere investigarea cazului Gökhan Türkmen, omul care a fost răpit timp de nouă luni și torturat de agenții turci. 

” Turcia nu a reușit în mod constant să investigheze probând  dovezi credibile ale disparițiilor forțate. Autoritățile ar trebui să investigheze de urgență afirmațiile lui Türkmen conform cărora ar fi fost răpit, torturat și presat să rămână tăcut pentru siguranța familiei sale” îndeamnă directorul.

Türkmen, în vârstă de 43 de ani, a dispărut în Antalya pe 7 februarie 2019. Familia sa a căutat în repetate rânduri informații de la diferite autorități despre locul în care se afla și, când a fost întâmpinată de tăcere, a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Türkmen a reapărut în custodia poliției pe 6 noiembrie. 

Bărbatul a vorbit pentru prima dată în timpul unei ședințe judecătorești din 10 februarie 2020 despre răpirea sa, dispariția forțată și tortura la care a fost supus. 

“Autoritățile au obligația de a continua o investigație promptă și amănunțită asupra acestor afirmații și de a se asigura că Türkmen și familia sa nu vor fi supuși represaliilor și amenințărilor suplimentare pentru că au vorbit despre dispariția forțată și tortura sa.”, se arată în articol.

Amenințările agenților de informații

Avocatul lui Türkmen a depus, de asemenea, plângeri potrivit cărora bărbații care s-au prezentat ca ofițeri ai Agenției Naționale de Informații (Milli İstihbarat Teșkilatı, MİT) l-au vizitat în închisoare de șase ori din 15 noiembrie și l-au amenințat pe el și familia sa.

Soția sa a declarat pentru Human Rights Watch că s-a confruntat cu intimidarea în alte moduri:   surse necunoscute i-au au spart contul Twitter pe care îl deschisese  tocmai pentru a face o campanie de găsire a soțului ei.

În timpul unei vizite din martie 2020, agenții l-au presat să-și retragă acuzațiile referitoare la faptul că fusese răpit și torturat, la ședința judecătorească din februarie. Mai mult, pe 16 aprilie, procurorul de la Ankara a emis trei decizii spunând că nu este necesar să se investigheze plângerile depuse. 

Alte cazuri similare de răpire și tortură

Alți cinci bărbați dispăruți (răpiți cu forța) în februarie 2019 și reapăruți în custodia poliției în iulie, au păstrat tăcerea asupra tuturor circumstanțelor, deși familiile lor au depus multiple plângeri la autoritățile turcești și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Cei cinci, Salim Zeybek, Özgür Kaya, Mustafa Yılmaz, Yasin Ugan și Erkan Irmak, sunt în detenție preventivă în închisoarea din Sincan și se află în urmărire penală pentru legături cu mișcarea Gülen și spionaj.

Un alt bărbat, Yusuf Bilge Tunç, a dispărut la Ankara la 6 august 2019, iar locul în care ar fi  rămâne necunoscut, în ciuda cererilor repetate ale familiei sale adresate autorităților turce pentru informare.

„Disparițiile forțate sunt o crimă flagrantă, iar multiplicarea lor persistentă în Turcia se va încheia numai dacă autoritățile investighează efectiv aceste incidente și îi aduc pe cei responsabili în fața justiției”, a spus Williamson.

Human Rights Watch a văzut, de asemenea, plângeri ale altor două persoane care susțin că au fost ”dispărute” cu forța și torturate de oficiali de stat pentru perioade lungi de timp în ultimii trei ani. În fiecare caz, autoritățile procurorului nu au reușit să investigheze cazurile  și  acuzațiile.

Turcia lansează o aplicația pentru a „contracara minciunile din social media”

Directorul comunicațiilor prezidențiale turcești, Fahrettin Altun, a declarat că Turcia va lansa o aplicație de verificare a faptelor pentru a „contracara minciunile din social media”

Turcia va relaxa treptat măsurile COVID-19, începând cu luna martie

Turcia a susținut că va începe un proces de normalizare treptată începând cu luna martie, în funcție de numărul de infecții COVID-19,...

Human Rights Watch cere investigație asupra disparițiilor forțate și tortura din Turcia

Într-un articol, Hugh Williamson, directorul Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch cere investigarea cazului Gökhan Türkmen, omul care a fost răpit timp de nouă luni și torturat de agenții turci.

„Cătușe moderne”: Rețineri la domiciliu pentru protestatarii de la Universitatea Boğaziçi

Cel puțin 41 de protestatarii de la Universitatea Boğaziçi sunt deținuți la domiciliu cu cătușe electrice la picior, devenind o practică obișnuită în Turcia împotriva opozanților guvernului,

Un turc și-a împins soția însărcinată de pe o stâncă pentru a primi asigurarea ei de viață

Un bărbat din provincia vestică, Izmir, și-a împins soția însărcinată în șapte luni de o pe stâncă pentru a primi asigurarea ei de viață, conform Gazete Duvar.

Turcia: Cântăreață de renume mondial acuză că a fost supusă perchezițiilor până la piele

Bağcan a răspuns într-o postare pe Twitter, de pe 20 februarie, la declarațiile vicepreședintelui al AKP, care a subminat zeci de rapoarte ale femeilor cu privire la percheziția până la piele.

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat,

“În epicentrul COVID-19″: O turcoaică a câștigat premiul internațional de fotografie 2020

O turcoaică este câștigătoare a concursului „Descoperirea anului 2020”, cu lucrarea sa intitulată „În epicentrul COVID-19.”, conform presei turcești.