joi, aprilie 7, 2022

Human Rights Watch cere investigație asupra disparițiilor forțate și tortura din Turcia

ONG-ul Human Rights Autoritățile, care militează pentru drepturile omului, a tras un semn de alarmă către autoritățile turcești pentru a efectua urgent o investigație asupra mărturiei unui bărbat aflat în detenție preventivă, unde a fost torturat.

Într-un articol, Hugh Williamson, directorul Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch cere investigarea cazului Gökhan Türkmen, omul care a fost răpit timp de nouă luni și torturat de agenții turci. 

” Turcia nu a reușit în mod constant să investigheze probând  dovezi credibile ale disparițiilor forțate. Autoritățile ar trebui să investigheze de urgență afirmațiile lui Türkmen conform cărora ar fi fost răpit, torturat și presat să rămână tăcut pentru siguranța familiei sale” îndeamnă directorul.

Türkmen, în vârstă de 43 de ani, a dispărut în Antalya pe 7 februarie 2019. Familia sa a căutat în repetate rânduri informații de la diferite autorități despre locul în care se afla și, când a fost întâmpinată de tăcere, a apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Türkmen a reapărut în custodia poliției pe 6 noiembrie. 

Bărbatul a vorbit pentru prima dată în timpul unei ședințe judecătorești din 10 februarie 2020 despre răpirea sa, dispariția forțată și tortura la care a fost supus. 

“Autoritățile au obligația de a continua o investigație promptă și amănunțită asupra acestor afirmații și de a se asigura că Türkmen și familia sa nu vor fi supuși represaliilor și amenințărilor suplimentare pentru că au vorbit despre dispariția forțată și tortura sa.”, se arată în articol.

Amenințările agenților de informații

Avocatul lui Türkmen a depus, de asemenea, plângeri potrivit cărora bărbații care s-au prezentat ca ofițeri ai Agenției Naționale de Informații (Milli İstihbarat Teșkilatı, MİT) l-au vizitat în închisoare de șase ori din 15 noiembrie și l-au amenințat pe el și familia sa.

Soția sa a declarat pentru Human Rights Watch că s-a confruntat cu intimidarea în alte moduri:   surse necunoscute i-au au spart contul Twitter pe care îl deschisese  tocmai pentru a face o campanie de găsire a soțului ei.

În timpul unei vizite din martie 2020, agenții l-au presat să-și retragă acuzațiile referitoare la faptul că fusese răpit și torturat, la ședința judecătorească din februarie. Mai mult, pe 16 aprilie, procurorul de la Ankara a emis trei decizii spunând că nu este necesar să se investigheze plângerile depuse. 

Alte cazuri similare de răpire și tortură

Alți cinci bărbați dispăruți (răpiți cu forța) în februarie 2019 și reapăruți în custodia poliției în iulie, au păstrat tăcerea asupra tuturor circumstanțelor, deși familiile lor au depus multiple plângeri la autoritățile turcești și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. 

Cei cinci, Salim Zeybek, Özgür Kaya, Mustafa Yılmaz, Yasin Ugan și Erkan Irmak, sunt în detenție preventivă în închisoarea din Sincan și se află în urmărire penală pentru legături cu mișcarea Gülen și spionaj.

Un alt bărbat, Yusuf Bilge Tunç, a dispărut la Ankara la 6 august 2019, iar locul în care ar fi  rămâne necunoscut, în ciuda cererilor repetate ale familiei sale adresate autorităților turce pentru informare.

„Disparițiile forțate sunt o crimă flagrantă, iar multiplicarea lor persistentă în Turcia se va încheia numai dacă autoritățile investighează efectiv aceste incidente și îi aduc pe cei responsabili în fața justiției”, a spus Williamson.

Human Rights Watch a văzut, de asemenea, plângeri ale altor două persoane care susțin că au fost ”dispărute” cu forța și torturate de oficiali de stat pentru perioade lungi de timp în ultimii trei ani. În fiecare caz, autoritățile procurorului nu au reușit să investigheze cazurile  și  acuzațiile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.