miercuri, mai 29, 2024

Guvernul Turc angajează profesori doar pe criterii discriminatorii

Guvernul Turc  angajează 20 de mii de profesori dar această angajare se face pe criterii discriminatorii, potrivit ziarului Sozcu.

La examenul de titularizare  a celor  20 de mii de profesori care vor să se angajeze,acestora  li s-au adresat întrebări pentru a -i testa  dacă sunt pro sau contra politicii guvernamentale.

Astăzi în Turcia sunt închişi în mod discreţionar zeci de mii de oameni, într-o avalnaşă a persecuţiilor fără egal în lumea contemporană. Actul de justiţie este practic inexistent, iar nesiguranţa şi spaima domină societatea turcă. Drepturile omului sunt călcate în picioare ,într-o formă de autoritarism grav şi discreţionar,  care calcă în picioare tot trecutul de încercări democratice ale acestui stat.

 

După puciul eşuat din 15 iulie, aproximativ 40 de mii de profesori au fost concediați. Ulterior, Ministerul Educaţiei a anunţat că angajează 20 de mii de  profesori. După  examenul de titularizare, profesorii  care vor să se angajeze au mai trecut printr-un de interviu suplimentar. La acel interviu, fiecărui profesor i s-au adresat mai multe întrebăricu caracter pur politic şi fără legătură cu  profesia lui.Iată câteva din întrebările  interviului care s-a derular  la sfărşitul săptamânii trecute.

-Unde anume a avut loc Reuniunea Summitului G20 din acest an ?

– Dacă preşedintele Erdogan a luat cuvântul la acest eveniment ?

– Ce ziar şi care editor sunt  urmăriţi?

– Explicaţi situaţia din 15 iulie.

– La care scoala privat/de stat ai făcut cursurile ?(Interesează dacă a fost o şcoală Gulenista)

-Ce părere ai despre ce s-a întâmplat în Gezi?

– Enumeraţi grupurile teroriste.

 Profesorii care au luat notă mare la examenul de titularizare şi notă mică la interviu au protestat în Istanbul, scandând: ,,Şcoli fără profesori, profesori fără catedră.” Protestatarii vor anunalrea interviului.

Peste 32.000 de profesori din sistemul educaţional de stat din Turcia au fost suspendaţi din funcţie, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licenţele de profesie, după tentativa de lovitură de stat, ei fiind acuzaţi că au relaţii cu mişcarea Gulen.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire.