joi, octombrie 10, 2024

Guvernul Turc angajează profesori doar pe criterii discriminatorii

Guvernul Turc  angajează 20 de mii de profesori dar această angajare se face pe criterii discriminatorii, potrivit ziarului Sozcu.

La examenul de titularizare  a celor  20 de mii de profesori care vor să se angajeze,acestora  li s-au adresat întrebări pentru a -i testa  dacă sunt pro sau contra politicii guvernamentale.

Astăzi în Turcia sunt închişi în mod discreţionar zeci de mii de oameni, într-o avalnaşă a persecuţiilor fără egal în lumea contemporană. Actul de justiţie este practic inexistent, iar nesiguranţa şi spaima domină societatea turcă. Drepturile omului sunt călcate în picioare ,într-o formă de autoritarism grav şi discreţionar,  care calcă în picioare tot trecutul de încercări democratice ale acestui stat.

 

După puciul eşuat din 15 iulie, aproximativ 40 de mii de profesori au fost concediați. Ulterior, Ministerul Educaţiei a anunţat că angajează 20 de mii de  profesori. După  examenul de titularizare, profesorii  care vor să se angajeze au mai trecut printr-un de interviu suplimentar. La acel interviu, fiecărui profesor i s-au adresat mai multe întrebăricu caracter pur politic şi fără legătură cu  profesia lui.Iată câteva din întrebările  interviului care s-a derular  la sfărşitul săptamânii trecute.

-Unde anume a avut loc Reuniunea Summitului G20 din acest an ?

– Dacă preşedintele Erdogan a luat cuvântul la acest eveniment ?

– Ce ziar şi care editor sunt  urmăriţi?

– Explicaţi situaţia din 15 iulie.

– La care scoala privat/de stat ai făcut cursurile ?(Interesează dacă a fost o şcoală Gulenista)

-Ce părere ai despre ce s-a întâmplat în Gezi?

– Enumeraţi grupurile teroriste.

 Profesorii care au luat notă mare la examenul de titularizare şi notă mică la interviu au protestat în Istanbul, scandând: ,,Şcoli fără profesori, profesori fără catedră.” Protestatarii vor anunalrea interviului.

Peste 32.000 de profesori din sistemul educaţional de stat din Turcia au fost suspendaţi din funcţie, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licenţele de profesie, după tentativa de lovitură de stat, ei fiind acuzaţi că au relaţii cu mişcarea Gulen.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).