marți, aprilie 20, 2021

Guvernul Turc angajează profesori doar pe criterii discriminatorii

Guvernul Turc  angajează 20 de mii de profesori dar această angajare se face pe criterii discriminatorii, potrivit ziarului Sozcu.

La examenul de titularizare  a celor  20 de mii de profesori care vor să se angajeze,acestora  li s-au adresat întrebări pentru a -i testa  dacă sunt pro sau contra politicii guvernamentale.

Astăzi în Turcia sunt închişi în mod discreţionar zeci de mii de oameni, într-o avalnaşă a persecuţiilor fără egal în lumea contemporană. Actul de justiţie este practic inexistent, iar nesiguranţa şi spaima domină societatea turcă. Drepturile omului sunt călcate în picioare ,într-o formă de autoritarism grav şi discreţionar,  care calcă în picioare tot trecutul de încercări democratice ale acestui stat.

 

După puciul eşuat din 15 iulie, aproximativ 40 de mii de profesori au fost concediați. Ulterior, Ministerul Educaţiei a anunţat că angajează 20 de mii de  profesori. După  examenul de titularizare, profesorii  care vor să se angajeze au mai trecut printr-un de interviu suplimentar. La acel interviu, fiecărui profesor i s-au adresat mai multe întrebăricu caracter pur politic şi fără legătură cu  profesia lui.Iată câteva din întrebările  interviului care s-a derular  la sfărşitul săptamânii trecute.

-Unde anume a avut loc Reuniunea Summitului G20 din acest an ?

– Dacă preşedintele Erdogan a luat cuvântul la acest eveniment ?

– Ce ziar şi care editor sunt  urmăriţi?

– Explicaţi situaţia din 15 iulie.

– La care scoala privat/de stat ai făcut cursurile ?(Interesează dacă a fost o şcoală Gulenista)

-Ce părere ai despre ce s-a întâmplat în Gezi?

– Enumeraţi grupurile teroriste.

 Profesorii care au luat notă mare la examenul de titularizare şi notă mică la interviu au protestat în Istanbul, scandând: ,,Şcoli fără profesori, profesori fără catedră.” Protestatarii vor anunalrea interviului.

Peste 32.000 de profesori din sistemul educaţional de stat din Turcia au fost suspendaţi din funcţie, în timp ce altor 21.000 de profesori din sistemul privat li s-au suspendat licenţele de profesie, după tentativa de lovitură de stat, ei fiind acuzaţi că au relaţii cu mişcarea Gulen.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.