Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a descuraja refugiații, conform Stockholm Center for Freedom.
Grecia a construit deja un gard de 40 de kilometri lângă râul Evros, la granița cu Turcia, pentru a împiedica migranții ilegali să intre în țară, iar o decizie de extindere a gardului de-a lungul întregii granițe cu Turcia a fost luată în august anul trecut.
Ministrul grec al protecției cetățenilor, Takis Theodorikakos, a declarat sâmbătă într-un interviu acordat Skai TV că un studiu privind prima extindere imediată a gardului cu încă 35 de kilometri a fost finalizat și se află în prezent în așteptarea aprobării din partea Ministerului de Finanțe.
Prelungirea de 35 de kilometri a gardului este estimată a avea un cost de 108 milioane de dolari.
Theodorikakos a spus că, odată ce a fost acordată aprobarea de către Ministerul de Finanțe, proiectul va continua rapid.
Gardul, instalat inițial în 2012, a fost extins ultima dată în 2021, la un an după ce zeci de mii de solicitanți de azil au încercat să treacă în Uniunea Europeană prin granița de nord a Greciei, când Turcia a declarat că nu îi va mai împiedica să facă acest lucru.
Rivalii istorici, dar și aliații NATO, Grecia și Turcia, au fost în dezacord cu o serie de probleme, inclusiv migrația și resursele energetice în ultimii ani.
Grecia a fost prima linie a crizei migrației din Europa în 2015 și 2016, când un milion de refugiați care fugeau de război și sărăcie din Siria, Irak și Afganistan au sosit, în principal prin Turcia.
Ministrul grec a mai anunțat, citând date oficiale, în timpul interviului că 250.000 de imigranți ilegali au fost împiedicați să intre în Grecia prin granița Evros în 2022.
Grecia este acuzată în mod repetat că a returnat ilegal migranții înapoi în Turcia la Evros și în Marea Egee, acuzații pe care Atena le neagă.