sâmbătă, aprilie 9, 2022

Grădina de trandafiri. De la Bercy la Mândruloc

Grădina de trandafiri sau La Roserie este o pasiune a iubitorilor de flori. La Bercy(în parcul parizian), am avut prilejul să petrec momente de calm şi delectare printre nenumăratele tufe de trandafiri. Există cu sutele acolo. Chiar şi un inventar numit „Inventaire des massifs de rosiers. Roserie de Bercy”. Trandafirii (les rosiers) sunt selectaţi cu grijă pentru frumuseţea sau originalitatea lor.

florae

La noi, în România, cea mai mare grădină de trandafiri cuprinzând 2000 de soiuri de trandafiri se găseşte la Mândruloc, localitate aflată în județul Arad, la 65 de kilometri de Timișoara.Acolo se desfăşoară şi o Sărbătoare a Trandafirului,prilej de întîlnire pentru pasionaţi, horticultori, îndrăgostiţii de această plantă de excepţie.

Grădina de trandafiri (numită în româneşte adeseori şi „rozariu” de la traducerea abruptă din franceză: Roserie, cu toate că rozariu semnifică de fapt ” un șirag de mărgele folosit de credincioși pentru a ține evidența rugăciunilor rostite.” ), deține peste 2000 de taxoni de trandafiri şi face parte din parcul dendrofloricol „Eutopia Gardens”, care a fost amenajat, până acum, pe aproximativ jumătate din suprafața pe care proprietarii intenționează să o realizeze, de 25,5 ha.Chiar dacă dicţionarele ne avertizează că ar exista în jur de 200 de specii de trandafiri, practicienii horticulturii afirmă că ar exista mult mai multe, chiar peste 2000!

Aceasta fiind o problemă doar de s… tatistică şi de opinii diferite de horticultori şi botanişti, noi, profanii , doar ne bucurăm de diversitatea uimitoare şi de frumuseţea acestor flori binecuvântate.

Trei hectare din cele amenajate la Mândruloc , sunt plantate cu trandafiri, celelalte suprafețe fiind ocupate de colecțiile cu plante perene, arbori ornamentali și zona cu livadă.

Grădina de trandafiri „va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc deținut în prezent de grădina de trandafiri din Budateteny, Ungaria, care are circa 2.400 de soiuri,” a declarat pentru presă doamna Mihaela Buzatu, președintele fundației.(C.Lorinţiu)

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.