miercuri, aprilie 10, 2024

Grădina de trandafiri. De la Bercy la Mândruloc

Grădina de trandafiri sau La Roserie este o pasiune a iubitorilor de flori. La Bercy(în parcul parizian), am avut prilejul să petrec momente de calm şi delectare printre nenumăratele tufe de trandafiri. Există cu sutele acolo. Chiar şi un inventar numit „Inventaire des massifs de rosiers. Roserie de Bercy”. Trandafirii (les rosiers) sunt selectaţi cu grijă pentru frumuseţea sau originalitatea lor.

florae

La noi, în România, cea mai mare grădină de trandafiri cuprinzând 2000 de soiuri de trandafiri se găseşte la Mândruloc, localitate aflată în județul Arad, la 65 de kilometri de Timișoara.Acolo se desfăşoară şi o Sărbătoare a Trandafirului,prilej de întîlnire pentru pasionaţi, horticultori, îndrăgostiţii de această plantă de excepţie.

Grădina de trandafiri (numită în româneşte adeseori şi „rozariu” de la traducerea abruptă din franceză: Roserie, cu toate că rozariu semnifică de fapt ” un șirag de mărgele folosit de credincioși pentru a ține evidența rugăciunilor rostite.” ), deține peste 2000 de taxoni de trandafiri şi face parte din parcul dendrofloricol „Eutopia Gardens”, care a fost amenajat, până acum, pe aproximativ jumătate din suprafața pe care proprietarii intenționează să o realizeze, de 25,5 ha.Chiar dacă dicţionarele ne avertizează că ar exista în jur de 200 de specii de trandafiri, practicienii horticulturii afirmă că ar exista mult mai multe, chiar peste 2000!

Aceasta fiind o problemă doar de s… tatistică şi de opinii diferite de horticultori şi botanişti, noi, profanii , doar ne bucurăm de diversitatea uimitoare şi de frumuseţea acestor flori binecuvântate.

Trei hectare din cele amenajate la Mândruloc , sunt plantate cu trandafiri, celelalte suprafețe fiind ocupate de colecțiile cu plante perene, arbori ornamentali și zona cu livadă.

Grădina de trandafiri „va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc deținut în prezent de grădina de trandafiri din Budateteny, Ungaria, care are circa 2.400 de soiuri,” a declarat pentru presă doamna Mihaela Buzatu, președintele fundației.(C.Lorinţiu)

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Au făcut istorie! 11 orașe conduse de femei în Turcia.Cea mai tânără primăriță are 22 de ani

11 din 81 de provincii turcești vor avea primari femei, în ciuda faptul că în perioada premergătoare alegerilor locale din 31 martie, listele de candidați pentru primari au fost insuficiente în ceea ce privește egalitatea de gen pentru aproape toate partidele.

Cină de Iftar cu Andrew Tate. Canalul de stat, TRT, difuzează un interviu exclusiv

Yusuf Erim, redactor general al canalului, a împărtășit un fragment din cina sa cu Tate și a spus că cei doi au vorbit despre „problemele lui juridice, viitorul rețelelor sociale, geopolitică și multe altele”.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.