16.4 C
București
vineri, septembrie 25, 2020

Amarneh: ciocniri între kurzi și rebelii sirieni sprijiniți de Turcia

Luptătorii kurzi din Siria au anunțat sâmbătă primele ciocniri cu rebelii sirieni sprijiniți de Turcia, după intervenția armatei turce peste frontieră, începută de miercuri.

Consiliul Militar din Jarablus, parte a Forțelor Democratice Siriene (SDF, conduse de kurzi) afirmă că luptele au avut loc în satul Amarneh, la sud de orașul Jarablus, cucerit recent de Armata Siriană Liberă (FSA, susținută de Turcia).

Forţele Democratice Siriene susțin că au distrus trei tancuri ale armatei turce, fapt confirmat de presa din Turcia. Pe de altă parte, Turcia a trimis mai multe blindate în sprijinul FSA. Oprirea ofensivei SDF este principalul obiectiv al campaniei turce în Siria. FSA, sprijinită de blindate turce, a capturat Jarablus de la gruparea Stat Islamic (SI), dar această operațiune a avut și rolul de a tăia calea luptătorilor kurzi din Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) și aliaților acestora din SDF.

Jarablus era următorul obiectiv pentru forțele kurde, după o serie de operațiuni încununate de succes împotriva SI, în nordul Siriei, în apropiere de granița cu Turcia. Grupul Nour Addien Zinki, o componentă a FSA, afirmă însă că a reușit, cu ajutorul altor facțiuni din FSA, să cucerească Amarneh, după ciocniri cu SDF.

În sudul Turciei trăiesc peste 20 de milioane de kurzi. Ankara foloseşte prilejul pentru a regla conturile privind expansiunea influenței kurde în apropierea graniței.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a afirmat că avioane de război turcești au bombardat zone de la nord de Manbij, oraș situat la sud de Jarablus, localitate cucerită de către Forțele Democrate Siriene, aliate cu forțele kurde, în această lună în cadrul unei operațiuni susținute de către SUA.

Aviația și artileria turcă au bombardat duminică poziții ale miliției kurde YPG (Unitățile de apărare ale poporului kurd) în nordul Siriei, au indicat surse din domeniul securității, în timp ce Turcia continuă o ofensivă peste graniță lansată săptămâna trecută împreună cu aliații săi rebeli din țara vecină, relatează Reuters.Agerpres, Xinhua.

 

 

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...