joi, aprilie 7, 2022

Amarneh: ciocniri între kurzi și rebelii sirieni sprijiniți de Turcia

Luptătorii kurzi din Siria au anunțat sâmbătă primele ciocniri cu rebelii sirieni sprijiniți de Turcia, după intervenția armatei turce peste frontieră, începută de miercuri.

Consiliul Militar din Jarablus, parte a Forțelor Democratice Siriene (SDF, conduse de kurzi) afirmă că luptele au avut loc în satul Amarneh, la sud de orașul Jarablus, cucerit recent de Armata Siriană Liberă (FSA, susținută de Turcia).

Forţele Democratice Siriene susțin că au distrus trei tancuri ale armatei turce, fapt confirmat de presa din Turcia. Pe de altă parte, Turcia a trimis mai multe blindate în sprijinul FSA. Oprirea ofensivei SDF este principalul obiectiv al campaniei turce în Siria. FSA, sprijinită de blindate turce, a capturat Jarablus de la gruparea Stat Islamic (SI), dar această operațiune a avut și rolul de a tăia calea luptătorilor kurzi din Unitățile de Apărare a Poporului (YPG) și aliaților acestora din SDF.

Jarablus era următorul obiectiv pentru forțele kurde, după o serie de operațiuni încununate de succes împotriva SI, în nordul Siriei, în apropiere de granița cu Turcia. Grupul Nour Addien Zinki, o componentă a FSA, afirmă însă că a reușit, cu ajutorul altor facțiuni din FSA, să cucerească Amarneh, după ciocniri cu SDF.

În sudul Turciei trăiesc peste 20 de milioane de kurzi. Ankara foloseşte prilejul pentru a regla conturile privind expansiunea influenței kurde în apropierea graniței.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a afirmat că avioane de război turcești au bombardat zone de la nord de Manbij, oraș situat la sud de Jarablus, localitate cucerită de către Forțele Democrate Siriene, aliate cu forțele kurde, în această lună în cadrul unei operațiuni susținute de către SUA.

Aviația și artileria turcă au bombardat duminică poziții ale miliției kurde YPG (Unitățile de apărare ale poporului kurd) în nordul Siriei, au indicat surse din domeniul securității, în timp ce Turcia continuă o ofensivă peste graniță lansată săptămâna trecută împreună cu aliații săi rebeli din țara vecină, relatează Reuters.Agerpres, Xinhua.

 

 

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.