duminică, decembrie 27, 2020

Geneva: Turcia la” examanul” ONU pentru drepturile omului

Consiliul pentru drepturile omului ONU (UNHRC) a examinat, marți, acțiunile Turciei privind respectarea drepturilor omului, a raportat ipa.new.

Întâlnirea de la Geneva a avut loc ca parte a revizuirii periodice universale (UPR), în cadrul căreia un grup a examinează Turcia pentru a treia oară în ultimul deceniu.

Delegatul turc:“Turcia nu este înțeleasă”

Delegația turcă condusă de adjunctul ministrului de externe, Faruk Kaymakçı a motivat încălările ale drepturilor omului după lovitura de stat eșuată din 2016.

 „Turcia nu este suficient de bine înțelese în dificultățile cu care se confruntă“, a subliniat delegatul turc. 

Acuzațiile către Turcia acoperă gamă largă de subiecte legate de drepturi, de la crime de ură și arestări în masă ale represiunii post-lovitură de stat, până la libertatea presei, a minorității și drepturile LGBT.

Una dintre subiectele abordate au fost activităților de epurarea constantă a mass-mediei de către guvernul lui Erdogan, în care delegatul a apărat statul turc.

” Unele persoane se deghizează ca jurnaliști în timp ce efectuează favoruri Organizației Teroriste FETO”, a afirmat Kaymakçı.

De asemenea, Turcia susține că înlăturarea primarilor kurzi care au câștigat prin vot pe 31 martie 2019, cu primari alești de guvern este „în conformitate cu constituția”. 

Recomandări pentru Turcia

În cadrul întâlnirii de le Genova, Turcia a primit 455 de recomandari din partea reprezentanților țărilor.

 Iată câteva recomandări ale țărilor:

Australia propune Turciei să adopte legi anti-discriminare și să asigure libertatea presei.

Belgia recomandă Turciei să revizuiască legea antiteroristă și codul penal, să asigure independența sistemului judiciar.

Bosnia și Herțegovina îndeamnă Turcia să își îndeplinească angajamentele asumate pe parcursul celui de-al doilea ciclu al UPR.

Danemarca recomandă Turciei să-și alinieze legea antiteroristă în conformitate cu standardele internaționale.

Marea Britanie a solicitat consolidarea libertății de exprimare prin luarea de măsuri pentru defăimare.

SUA cere ca Turcia să reorganizeze legea anti-terorism,de asemenea, solicită să se pună capăt arestarea arbitrară a jurnaliștilor.

Cehia a recomandat ca deciziile CEDO să fie puse în aplicare în sistemul judiciar.

Republica Cehă recomandă Turciei să pună în aplicare deciziile CEDO.

Cei mai mulți membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului au cerut Turciei să pună capăt numeroaselor încălcări ale drepturilor omului care au loc în țară.

Recomandările pentru a pune capăt aprecierii arbitrare, discriminarea de gen și vizarea mass-media au venit la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) de la Geneva.

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.