luni, octombrie 26, 2020

Geneva: Turcia la” examanul” ONU pentru drepturile omului

Consiliul pentru drepturile omului ONU (UNHRC) a examinat, marți, acțiunile Turciei privind respectarea drepturilor omului, a raportat ipa.new.

Întâlnirea de la Geneva a avut loc ca parte a revizuirii periodice universale (UPR), în cadrul căreia un grup a examinează Turcia pentru a treia oară în ultimul deceniu.

Delegatul turc:“Turcia nu este înțeleasă”

Delegația turcă condusă de adjunctul ministrului de externe, Faruk Kaymakçı a motivat încălările ale drepturilor omului după lovitura de stat eșuată din 2016.

 „Turcia nu este suficient de bine înțelese în dificultățile cu care se confruntă“, a subliniat delegatul turc. 

Acuzațiile către Turcia acoperă gamă largă de subiecte legate de drepturi, de la crime de ură și arestări în masă ale represiunii post-lovitură de stat, până la libertatea presei, a minorității și drepturile LGBT.

Una dintre subiectele abordate au fost activităților de epurarea constantă a mass-mediei de către guvernul lui Erdogan, în care delegatul a apărat statul turc.

” Unele persoane se deghizează ca jurnaliști în timp ce efectuează favoruri Organizației Teroriste FETO”, a afirmat Kaymakçı.

De asemenea, Turcia susține că înlăturarea primarilor kurzi care au câștigat prin vot pe 31 martie 2019, cu primari alești de guvern este „în conformitate cu constituția”. 

Recomandări pentru Turcia

În cadrul întâlnirii de le Genova, Turcia a primit 455 de recomandari din partea reprezentanților țărilor.

 Iată câteva recomandări ale țărilor:

Australia propune Turciei să adopte legi anti-discriminare și să asigure libertatea presei.

Belgia recomandă Turciei să revizuiască legea antiteroristă și codul penal, să asigure independența sistemului judiciar.

Bosnia și Herțegovina îndeamnă Turcia să își îndeplinească angajamentele asumate pe parcursul celui de-al doilea ciclu al UPR.

Danemarca recomandă Turciei să-și alinieze legea antiteroristă în conformitate cu standardele internaționale.

Marea Britanie a solicitat consolidarea libertății de exprimare prin luarea de măsuri pentru defăimare.

SUA cere ca Turcia să reorganizeze legea anti-terorism,de asemenea, solicită să se pună capăt arestarea arbitrară a jurnaliștilor.

Cehia a recomandat ca deciziile CEDO să fie puse în aplicare în sistemul judiciar.

Republica Cehă recomandă Turciei să pună în aplicare deciziile CEDO.

Cei mai mulți membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului au cerut Turciei să pună capăt numeroaselor încălcări ale drepturilor omului care au loc în țară.

Recomandările pentru a pune capăt aprecierii arbitrare, discriminarea de gen și vizarea mass-media au venit la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) de la Geneva.

Tânără împușcată de fratele ei pe stradă, după ce s-a despărțit de iubitul ei abuziv

O tânără fost împușcată pe stradă de către fratele ei în provincia Diyarbakır din sud-estul țării, relatează Duvar English.

Un ziarist turc a protestat public în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia

Ziaristul turc, Necdet Celik, a protestat duminică în Piața Constituției pentru a atrage atenția asupra situației deținuților politici din Turcia.

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Turcia: Un deținut a murit torturat de gardienii penitenciarului

Serkan Tumay, în vârstă de 25 de ani, care se aflat de șase ani în penitenciarul Kırıkkale, din Ankara pentru furt, a murit în celula sa solitară, în care a fost mutat după ce colegul său a informat famila despre tortura fizică.

Istanbul: Șoferii de taxi trebuie să învețe engleză. Turiștii pot plăti cu Istanbulkart

Șoferii de taxi din Istanbul vor fi nevoiți să învețe limba engleză, iar călătorii vor putea plătii cu ajutorulstanbulkart ca partea a unui proiect condus de primăria, informează Hurriyet Daily News.

Povestea celui mai tânăr olimpic la Informatică: A luat aurul pentru România

Cel mai tânăr elev român care a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Informatică, cel mai important concurs internațional de...

Copiii refugiați sunt izolați pentru că părinții altor elevi cred că au „influență proastă”

Copiii refugiaților sirieni, irakieni și afgani au fost grupați într-o singură școală după ce părinții turci au refuzat să-și trimită copiii la școală pentru că aceștia ar exercita o „influență proastă”,

“Mentalitate fascistă”: Poliția a intervenit la primul spectacol de teatru kurd din Istanbul

Poliția a intervenit la prima piesă în limba kurdă care a fost pusă în scenă în Teatrul Municipal din Istanbul din cauza „preocupărilor de securitate publică”, relatează Duvar English.