vineri, martie 29, 2024

Geneva: Turcia la” examanul” ONU pentru drepturile omului

Consiliul pentru drepturile omului ONU (UNHRC) a examinat, marți, acțiunile Turciei privind respectarea drepturilor omului, a raportat ipa.new.

Întâlnirea de la Geneva a avut loc ca parte a revizuirii periodice universale (UPR), în cadrul căreia un grup a examinează Turcia pentru a treia oară în ultimul deceniu.

Delegatul turc:“Turcia nu este înțeleasă”

Delegația turcă condusă de adjunctul ministrului de externe, Faruk Kaymakçı a motivat încălările ale drepturilor omului după lovitura de stat eșuată din 2016.

 „Turcia nu este suficient de bine înțelese în dificultățile cu care se confruntă“, a subliniat delegatul turc. 

Acuzațiile către Turcia acoperă gamă largă de subiecte legate de drepturi, de la crime de ură și arestări în masă ale represiunii post-lovitură de stat, până la libertatea presei, a minorității și drepturile LGBT.

Una dintre subiectele abordate au fost activităților de epurarea constantă a mass-mediei de către guvernul lui Erdogan, în care delegatul a apărat statul turc.

” Unele persoane se deghizează ca jurnaliști în timp ce efectuează favoruri Organizației Teroriste FETO”, a afirmat Kaymakçı.

De asemenea, Turcia susține că înlăturarea primarilor kurzi care au câștigat prin vot pe 31 martie 2019, cu primari alești de guvern este „în conformitate cu constituția”. 

Recomandări pentru Turcia

În cadrul întâlnirii de le Genova, Turcia a primit 455 de recomandari din partea reprezentanților țărilor.

 Iată câteva recomandări ale țărilor:

Australia propune Turciei să adopte legi anti-discriminare și să asigure libertatea presei.

Belgia recomandă Turciei să revizuiască legea antiteroristă și codul penal, să asigure independența sistemului judiciar.

Bosnia și Herțegovina îndeamnă Turcia să își îndeplinească angajamentele asumate pe parcursul celui de-al doilea ciclu al UPR.

Danemarca recomandă Turciei să-și alinieze legea antiteroristă în conformitate cu standardele internaționale.

Marea Britanie a solicitat consolidarea libertății de exprimare prin luarea de măsuri pentru defăimare.

SUA cere ca Turcia să reorganizeze legea anti-terorism,de asemenea, solicită să se pună capăt arestarea arbitrară a jurnaliștilor.

Cehia a recomandat ca deciziile CEDO să fie puse în aplicare în sistemul judiciar.

Republica Cehă recomandă Turciei să pună în aplicare deciziile CEDO.

Cei mai mulți membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului au cerut Turciei să pună capăt numeroaselor încălcări ale drepturilor omului care au loc în țară.

Recomandările pentru a pune capăt aprecierii arbitrare, discriminarea de gen și vizarea mass-media au venit la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) de la Geneva.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne