duminică, octombrie 1, 2023

Gabriela Firea dorește finalizarea proiectului Bucureștiul – port la Dunăre

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reamintit, miercuri, că la întâlnirea pe care a avut-o la începutul lunii septembrie, la Bruxelles, cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a discutat și despre proiectul București – port la Dunăre, menționând că dorește finalizarea acestuia.

kanal

„La Bruxelles, împreună cu doamna comisar european Corina Crețu, care săptămâna viitoare se va afla la București, am înaintat o propunere pe care eu cred că ar trebui să o susțină cât mai mulți bucureșteni, și anume: proiectul Bucureștiul — port la Dunăre. Este un proiect extrem de important, extrem de ambițios, care va însemna dezvoltare pentru Capitala României. Doamna Crețu a fost extrem de pozitivă la aflarea acestei inițiative, și anume că doresc să mă implic și împreună cu UE să finalizăm acest proiect care a început acum ceva ani, dar lucrarea este degradată, nu a fost bine conservată și, oricum, este nevoie de finanțare, în continuare. Cred că este un proiect care va dăinui și va așeza Capitala României în rândul porturilor importante și al capitalelor comerciale serioase din Europa”, a declarat Firea, după participarea la seminarul „Autorități locale. Finanțări. Achiziții. Proiecte”.

Ea a menționat că în cadrul întâlnirii de la Bruxelles a arătat și că Bucureștiul are nevoie de finanțare pentru modernizarea a încă 500 de kilometri de conductă primară din rețeaua de termoficare, pe lângă cei 500 pentru care au fost alocați 176 de milioane de euro.

„Am înaintat o altă solicitare, o altă rugăminte, iar doamna comisar european a fost extrem de receptivă și deschisă, pentru ca Bucureștiul să primească o sumă comparativă cu aceasta, aprobată prin POIM (Programul Operațional Infrastructura Mare), pentru redimensionarea și modernizarea altor 500 de kilometri de rețea de termoficare primară, ceea ce ar însemna ca în perioada următoare să avem de-a face cu o reducere a facturii la cetățeni, prin faptul că rețeaua de termoficare va fi dimensionată la capacitatea actuală”, a precizat Firea. (Agerpres)

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.