sâmbătă, februarie 4, 2023

FSA, susținută de Turcia, vinde vehicule blindate către ISIL*, potrivit noilor acuzații din presă

Militantii Armatei Siriene de Eliberare (Free Syrian Army -FSA), susținuta de Turcia, au vândut un vehicul blindat apartinand armatei turce către Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) (abreviere folosită de unele surse media pentru a desemna ISIS sau DAESCH) a anunțat miercuri ziarul Birgün.

Potrivit articolului, videoclipurile obținute de cotidianul zilnic arată militanți FSA care vând sau predau un vehicul blindat militanților ISIL.*

Vehiculul blindat a fost folosit de armata turcă în operațiunea Shield Euphrates din nordul Siriei, care s-a încheiat la sfârșitul lunii martie.

Birgün a susținut că un tanc cu numărul matricol 243768, în valoare de peste 600.000 de dolari, a fost văzut prima oară cu un militant FSA într-un videoclip și mai târziu cu un alt videoclip ISIL* în care un membru  arată vehiculul și spune „prada”.

Potrivit Birgün, Statul Major al Turciei a lansat o anchetă privind incidentul, dar nu s-a obținut încă nici un rezultat.

Un soldat turc al cărui nume nu a fost dezvăluit, a declarat cotidianului Birgün că „operațiunea a avut loc în condiții foarte dificile. Nu era mâncare și nici un loc să te speli. A existat un dublu standard între soldații noștri [ai forțelor armate turcești] și membrii FSA. Ei [FSA] au avut condiții mai bune. Mai mult, membrii FSA au vândut un vehicul blindat. Era al nostru. Majoritatea militanților FSA erau hoți, consumatori și contrabandiști de droguri”.

Peste 70 de soldați turci și-au pierdut viața în timpul operațiunii de opt luni din nordul Siriei.


*Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) ( abreviere folosită de unele surse media pentru a desemna ISIS sau DAESCH


SURSA: https://www.turkishminute.com/2017/04/27/video-turkey-backed-fsa-sells-armored-vehicle-to-isil-daily-claims/

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...