sâmbătă, aprilie 20, 2024

François Hollande este „Omul de stat al anului”

François Hollande a fost desemnat la New York „Omul de stat mondial” al anului 2016 de către”Appeal of Conscience Foundation”.

 Cu câteva ore înainte de a-şi pronunţa discursul de la tribuna Naţiunilor Unite, Hollande a primit onorurile unei fundaţii americane la hotelul Waldorf Astoria din New York.’Appeal of Conscience Foundation”, o binecunoscută fundaţie americană este condusă de rabinulArthur Schneier.

    Într-un decor caracterizat de trimisa specială a RFI , Anissa el Jabri, drept fastuos, decorat într-un mod impresionant(o serată extrem de elegantă, preşedintele francez şi-a făcut apariţia într-un halou de lumină proiectat asupra sa, cum se întîmplă doar cu marile staruri, introdus de prezentator cu titlul de „Excelenţa sa”.

   O primire în stil american, fastuoasă şi punctată de fostului Secretar de Stat Henry Kissinger care  a spus cu acest prilej că premiul este acordat pentru atitudinea preşedintelui francez : „In bătălia contra Statului islamic. În medierile dintre Rusia şi Ucraina,preşedintele a cultivat moştenirea ţării sale. Exemplul său este foarte util într-un continent aflat în căutarea unei viziuni.”

  François Hollande  a găsit de cuviinţă să spună în discursul său „ Ceea ce afirmă în ultimă instanţă o femeie sau un om de stat este în final, faptul că ştie să ia decizii utile pentru ţara sa şi pentru planeta întreagă. Analistul, expertul, pot alege problema pe care doreşte să o studieze sau să o rezolve. In vreme ce problemele pe care trebuie să le rezolve un Om de stat îi sunt impuse de realitate.El nu poate să le aleagă , el trebuie să decidă” a precizat Hollande.

„În fața istoriei, tragedia siriană va rămâne o rușine pentru comunitatea internațională dacă nu îi punem capăt rapid”a spus Francois Hollande.   

 

Referitor la experienţa sa din Africa, preşedintele francez a spus : „Această obligaţie de a lua o decizie înainte de a fi prea târziu, am resimţit-o când Franţa a intervenit, era în luna ianuarie 2013, în Mali, ca să prezerve integritatea şi suveranitatea acestei ţări prietene şi să evite ca fundamentaliştiisă ocupe un teritoriu şi să destabilizeze ansamblul Africii de Vest.În numele principiului de urgenţă a intervenit Franţa şi în Republica Centrafricană ,pentru evitarea masacrelor.  »

Dacă într-o zi voi avea de dat socoteală, şi e limpede că voi da socoteală, este de ştiut dacă am putut lua deciziile utile ţării mele şi lumii întregi , nu doar pentru apărarea prezentului dar şi de pregătire a viitorului. „

 Presa a accentuat cu maliţie faptul că preşedintele francez primeşte acest premiu exact în momentul în care cota sa de popularitate este îngrijorătoare, neglijând însă sublinierea reuşitelor internaţionale pe care actualul preşedinte le-a avut.Este evident faptul că Hollande este mai apreciat şi mai popular în străinătate decât în propria sa ţară, unde apropierea alegerilor se caracterizează prin multiple dificultăţi, contradicţii şi fricţiuni politice.”În afară de persoana mea, remițându-mi acest premiu, onorați Franța. Franța inspiratoare, cea care apără peste tot libertatea, democrația, drepturile omului”, a răspuns Francois Hollande, într-un discurs de mulțumire. „Franța suferindă, cea care a fost atacată cu cruzime de teroriști, pentru că ea încarnează un mod de viață, o cultură, o idee”

  Dincolo de comentariile rezervate sau chiar răutăcioase ale presei, decernarea acestui titlu la New York pune însăşi Franţa într-o poziţie interesantă, pe harta lidershipului internaţional. Din câte se vede, opiniei publice din Hexagon, asta nu îi spune prea mult, ocupată în mod evident de lupte intestineşi contradicţii  politice franco-franceze.

După momentul decernării premiului,  proaspătul laureat s-a exprimat de la înalta tribună a Adunării generale a ONU :

Președintele francez Francois Hollande a lansat miercuri un apel către comunitatea internațională de a pune capăt conflictului din Siria, spunând de la tribuna ONU un răspicat : ‘Ajunge!’.”Nu am decât un singur cuvânt de spus: Ajunge!”, a spus el făcând trimitere la regimul sirian,pe care îl consideră responsabil , de ‘eșecul’ armistițiului încheiat sub oblăduirea  SUA și a Rusiei.

    „În fața istoriei, tragedia siriană va rămâne o rușine pentru comunitatea internațională dacă nu îi punem capăt rapid”, a afirmat el, spunând despre Alep că este ‘astăzi un oraș martir’. „Mii de copii mor sub bombe, populații întregi sunt înfometate, convoaiele umanitare sunt atacate, sunt folosite arme chimice”.Preşedintele francez a accentuat  patru cerinţe ale Franței în acest dosar: „impunerea unui armistițiu, asigurarea livrării imediate de ajutor umanitar, permiterea reluării negocierilor politice și sancționarea folosirii armelor chimice”.(C.Lorinţiu după France Press, RFI).

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.