luni, ianuarie 11, 2021

François Hollande este „Omul de stat al anului”

François Hollande a fost desemnat la New York „Omul de stat mondial” al anului 2016 de către”Appeal of Conscience Foundation”.

 Cu câteva ore înainte de a-şi pronunţa discursul de la tribuna Naţiunilor Unite, Hollande a primit onorurile unei fundaţii americane la hotelul Waldorf Astoria din New York.’Appeal of Conscience Foundation”, o binecunoscută fundaţie americană este condusă de rabinulArthur Schneier.

    Într-un decor caracterizat de trimisa specială a RFI , Anissa el Jabri, drept fastuos, decorat într-un mod impresionant(o serată extrem de elegantă, preşedintele francez şi-a făcut apariţia într-un halou de lumină proiectat asupra sa, cum se întîmplă doar cu marile staruri, introdus de prezentator cu titlul de „Excelenţa sa”.

   O primire în stil american, fastuoasă şi punctată de fostului Secretar de Stat Henry Kissinger care  a spus cu acest prilej că premiul este acordat pentru atitudinea preşedintelui francez : „In bătălia contra Statului islamic. În medierile dintre Rusia şi Ucraina,preşedintele a cultivat moştenirea ţării sale. Exemplul său este foarte util într-un continent aflat în căutarea unei viziuni.”

  François Hollande  a găsit de cuviinţă să spună în discursul său „ Ceea ce afirmă în ultimă instanţă o femeie sau un om de stat este în final, faptul că ştie să ia decizii utile pentru ţara sa şi pentru planeta întreagă. Analistul, expertul, pot alege problema pe care doreşte să o studieze sau să o rezolve. In vreme ce problemele pe care trebuie să le rezolve un Om de stat îi sunt impuse de realitate.El nu poate să le aleagă , el trebuie să decidă” a precizat Hollande.

„În fața istoriei, tragedia siriană va rămâne o rușine pentru comunitatea internațională dacă nu îi punem capăt rapid”a spus Francois Hollande.   

 

Referitor la experienţa sa din Africa, preşedintele francez a spus : „Această obligaţie de a lua o decizie înainte de a fi prea târziu, am resimţit-o când Franţa a intervenit, era în luna ianuarie 2013, în Mali, ca să prezerve integritatea şi suveranitatea acestei ţări prietene şi să evite ca fundamentaliştiisă ocupe un teritoriu şi să destabilizeze ansamblul Africii de Vest.În numele principiului de urgenţă a intervenit Franţa şi în Republica Centrafricană ,pentru evitarea masacrelor.  »

Dacă într-o zi voi avea de dat socoteală, şi e limpede că voi da socoteală, este de ştiut dacă am putut lua deciziile utile ţării mele şi lumii întregi , nu doar pentru apărarea prezentului dar şi de pregătire a viitorului. „

 Presa a accentuat cu maliţie faptul că preşedintele francez primeşte acest premiu exact în momentul în care cota sa de popularitate este îngrijorătoare, neglijând însă sublinierea reuşitelor internaţionale pe care actualul preşedinte le-a avut.Este evident faptul că Hollande este mai apreciat şi mai popular în străinătate decât în propria sa ţară, unde apropierea alegerilor se caracterizează prin multiple dificultăţi, contradicţii şi fricţiuni politice.”În afară de persoana mea, remițându-mi acest premiu, onorați Franța. Franța inspiratoare, cea care apără peste tot libertatea, democrația, drepturile omului”, a răspuns Francois Hollande, într-un discurs de mulțumire. „Franța suferindă, cea care a fost atacată cu cruzime de teroriști, pentru că ea încarnează un mod de viață, o cultură, o idee”

  Dincolo de comentariile rezervate sau chiar răutăcioase ale presei, decernarea acestui titlu la New York pune însăşi Franţa într-o poziţie interesantă, pe harta lidershipului internaţional. Din câte se vede, opiniei publice din Hexagon, asta nu îi spune prea mult, ocupată în mod evident de lupte intestineşi contradicţii  politice franco-franceze.

După momentul decernării premiului,  proaspătul laureat s-a exprimat de la înalta tribună a Adunării generale a ONU :

Președintele francez Francois Hollande a lansat miercuri un apel către comunitatea internațională de a pune capăt conflictului din Siria, spunând de la tribuna ONU un răspicat : ‘Ajunge!’.”Nu am decât un singur cuvânt de spus: Ajunge!”, a spus el făcând trimitere la regimul sirian,pe care îl consideră responsabil , de ‘eșecul’ armistițiului încheiat sub oblăduirea  SUA și a Rusiei.

    „În fața istoriei, tragedia siriană va rămâne o rușine pentru comunitatea internațională dacă nu îi punem capăt rapid”, a afirmat el, spunând despre Alep că este ‘astăzi un oraș martir’. „Mii de copii mor sub bombe, populații întregi sunt înfometate, convoaiele umanitare sunt atacate, sunt folosite arme chimice”.Preşedintele francez a accentuat  patru cerinţe ale Franței în acest dosar: „impunerea unui armistițiu, asigurarea livrării imediate de ajutor umanitar, permiterea reluării negocierilor politice și sancționarea folosirii armelor chimice”.(C.Lorinţiu după France Press, RFI).

COVID-19: Turcia ar putea elimina restricțiile pe 15 februarie

Membrul Necmi İlhan susține că numărul pacienților cu COVID-19 a înregistrat o scădere bruscă în ultima lună în urma măsurilor de prevenire impuse.

Turcia: Capelă istorică distrusă de căutătorii de comori profitând de carantina impusă de COVID-19

O capelă istorică veche de 250 de ani, din provincia vestică Balıkesir, a fost distrusă de căutătorii de comori care au profitat de carantina impusă pentru a opri răspândirea COVID-19, conform Hurriyet Daily News.

Turcia crește impozitul pe alcool cu ​​peste 17%

O sticlă medie de băutură alcoolică tradițională cu aromă de anason va fi supusă taxelor de 329,99 lire (44,55 dolari), față de cele 279,29 lire anterioare. De asemenea, impozitul pe o cutie de bere a crescut de la 2,04 la 2,39 lire (0,32 dolari).

Turcia: Femeile din mass-media se confruntă cu hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex

Jurnalistele din Turcia se confruntă cu probleme la locul de muncă, printre care hărțuirea sexuală și inegalitatea de sex la locul de muncă, raportează Centrul pentru Libertate din Stockholm.

Rector numit de Erdogan: Studenții de la o universitate importantă din Turcia protestează

Studenții de la una dintre cele mai importante universități din Turcia au pornit o campanie pe rețelele de socializare contra rectorului ales prin decret guvernamental de Erdogan, conform Yol TV.

COVID-19:Primăria din Izmir își cere scuze pentru cauzarea supraaglomerării

În comunicatul, din 3 ianuarie, municipalitatea și-a cerut scuză pentru decizia de a trimite un camion cu pachete de ajutorare în districtul Konak, urmând ca oameni să se străngă în zonă.

O nouă linie de tramvai în Istanbul:Transportul gratuit timp de 10 zile

T5, mult așteptată de turci, a intrat în circulație între cartierul Cibali și stația de autobuz Alibeyköy din terminalul nordic, conform Daily Sabah.

Turcia a interzis reclamele pentru platformele de socializare, inclusiv Facebook

Turcia a interzis reclame pentru campaniile de social media ca parte a noii reglementări privind social media,