marți, aprilie 23, 2024

Francofonia -marginalii la al XVI-lea Sommet al Francofoniei de la Antananarivo

      Marele Sommet al Francofoniei din Madagascar a lăsat în urma sa o serie de documente şi  înţelegeri de maximă importanţă. (Déclaration d’Antananarivo, annexes et liste des 84 Etats et gouvernements de l’OIF,13 résolutions adoptées par le Sommet,Rapport de la Secrétaire générale:L’état des pratiques de la démocratie, des droits et des libertés 2016;Rapport sur la situation des jeunes de l’espace francophone – 2016).

Directoarea Biroului Regional OIF cu sediul la Bucureşti, doamna Chantal Moreno, o personalitate de substanţă a francofoniei, o voce afirmată la nivel mondial.
Directoarea Biroului Regional OIF cu sediul la Bucureşti, doamna Chantal Moreno, o personalitate de substanţă a francofoniei, o voce afirmată la nivel mondial.

Fără îndoială, ele rămân ca o dovadă a acestei reuniuni care capătă o importanţă deosebită, însemnând mult mai mult decât o legătură trainică graţie unei limbi vorbite şi împărătşite. Este şi o afirmare, într-o limbă, a unor principii bazate fără îndoială pe ideile istorice, cele care decurg din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului înainte de toate.

     Atenţia pe care OIF o acordă deopotrivă ţărilor mari şi ţărilor mici, ţărilor superdezvoltate şi ţărilor din aşa zise din  lumea a treia, ţărilor în care franceza a fost limba ţării coloniale sau dimpotrivă, în care franceza nu se vorbeşte mai deloc dar este preţuită şi se doreşte învăţarea ei, face ca această Organizaţie Internaţională să aibă un prestigiu deosebit.

    Tema din acest an a sunat cam aşa :”Croissance partagée et développement responsable : les conditions de la stabilité du monde et de l’espace francophone”.( Creştere împărtăşită şi dezvoltare responsabilă. Condiţiile stabilităţii lumii şi ale spaţiului francofon).Preşedintele Madagascarului a onorat lucrările cu prezenţa sa şi a sesizat în buna organizare a întîlnirii internaţionale a Francofoniei şi o oportunitate de a afirma statutul ţării sale pe harta lumii.

 În 2018 ,Sommet de la Francophonie , în Armenia.
În 2018 ,Sommet de la Francophonie , în Armenia.

Sommet-urile Francofoniei sunt adeseori sursă de bună imagine pentru ţările organizatoare, depinde însă de factorii din acele ţări ca imaginea să dăinuie, ca francofonia să fie în continuare susţinută şi cultivată.

    Căci această susţinere a francofoniei de care vorbeam depinde de guvernele ţărilor repsective. Evident fac acum apel la amintirile legate de organizarea aceluiaşi for în România , acum câţiva ani…Şi tot evident, toţi cei care adoră franceza vor fi de acord cu mine că la noi se face prea puţin pentru învăţarea limbii, vorbirea ei şi accesul la cultura franceză. Rămânem, fiind din punct de vedere geografic la două ore şi jumătate de Paris, captivii unor scheme vechi în care ne sprijinim pe Tv5 şi cam atât, poate doar France 24. (canale tv).

Michaelle Jean, Secretarul General al Francofoniei
Michaelle Jean, Secretarul General al Francofoniei

În România, Biroul OIF este de fapt biroul pentru toată regiunea , doamna Chantal Moreno fiind Directoarea acestui birou regional. Putem spune că mai avem o situaţie privilegiată şi prin prezenţa acestei reprezenate de înalt rang la sediul bucureştean, care este ea însăşi o personalitate de substanţă a Francofoniei !

  Acţiunile realizate de OIF sunt întotdeauna binevenite şi încearcă să se împartă cât mai bine între Iaşi, Cluj Napoca şi Bucureşti , centrele care dispun de forţe francofone.Iată ce spune generoasa doamnă:«La Roumanie constitue en Europe, un pilier, une référence pour notre langue française et pour notre Organisation»România constituie în Europa un pilon de susţinere, o referinţă pentru limba noastră franceză şi pentru Organizaţia noastră”.

Întîlnirea de la  Antananarivo a beneficiat de o presă pe măsura aşteptărilor
Întîlnirea de la Antananarivo a beneficiat de o presă pe măsura aşteptărilor

       Întîlnirea Francofoniei din Madagascar  din acest an , a fost fără îndoială un succes. A spus-o şi doamna Michaele Jean, cea care este la cârma importantei organizaţii internţionale. Acum, rămâne  ca toate ţările prinse ca-ntr-un mănunchi fericit de minunata limbă franceză să continue acest drum care este nu doar al culturii ci şi al armoniei, al înţelegerii, al unui spirit modern şi luminat animat de valorile francofoniei.

Cleopatra Lorinţiu

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.