miercuri, februarie 28, 2024

Francofonia -marginalii la al XVI-lea Sommet al Francofoniei de la Antananarivo

      Marele Sommet al Francofoniei din Madagascar a lăsat în urma sa o serie de documente şi  înţelegeri de maximă importanţă. (Déclaration d’Antananarivo, annexes et liste des 84 Etats et gouvernements de l’OIF,13 résolutions adoptées par le Sommet,Rapport de la Secrétaire générale:L’état des pratiques de la démocratie, des droits et des libertés 2016;Rapport sur la situation des jeunes de l’espace francophone – 2016).

Directoarea Biroului Regional OIF cu sediul la Bucureşti, doamna Chantal Moreno, o personalitate de substanţă a francofoniei, o voce afirmată la nivel mondial.
Directoarea Biroului Regional OIF cu sediul la Bucureşti, doamna Chantal Moreno, o personalitate de substanţă a francofoniei, o voce afirmată la nivel mondial.

Fără îndoială, ele rămân ca o dovadă a acestei reuniuni care capătă o importanţă deosebită, însemnând mult mai mult decât o legătură trainică graţie unei limbi vorbite şi împărătşite. Este şi o afirmare, într-o limbă, a unor principii bazate fără îndoială pe ideile istorice, cele care decurg din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului înainte de toate.

     Atenţia pe care OIF o acordă deopotrivă ţărilor mari şi ţărilor mici, ţărilor superdezvoltate şi ţărilor din aşa zise din  lumea a treia, ţărilor în care franceza a fost limba ţării coloniale sau dimpotrivă, în care franceza nu se vorbeşte mai deloc dar este preţuită şi se doreşte învăţarea ei, face ca această Organizaţie Internaţională să aibă un prestigiu deosebit.

    Tema din acest an a sunat cam aşa :”Croissance partagée et développement responsable : les conditions de la stabilité du monde et de l’espace francophone”.( Creştere împărtăşită şi dezvoltare responsabilă. Condiţiile stabilităţii lumii şi ale spaţiului francofon).Preşedintele Madagascarului a onorat lucrările cu prezenţa sa şi a sesizat în buna organizare a întîlnirii internaţionale a Francofoniei şi o oportunitate de a afirma statutul ţării sale pe harta lumii.

 În 2018 ,Sommet de la Francophonie , în Armenia.
În 2018 ,Sommet de la Francophonie , în Armenia.

Sommet-urile Francofoniei sunt adeseori sursă de bună imagine pentru ţările organizatoare, depinde însă de factorii din acele ţări ca imaginea să dăinuie, ca francofonia să fie în continuare susţinută şi cultivată.

    Căci această susţinere a francofoniei de care vorbeam depinde de guvernele ţărilor repsective. Evident fac acum apel la amintirile legate de organizarea aceluiaşi for în România , acum câţiva ani…Şi tot evident, toţi cei care adoră franceza vor fi de acord cu mine că la noi se face prea puţin pentru învăţarea limbii, vorbirea ei şi accesul la cultura franceză. Rămânem, fiind din punct de vedere geografic la două ore şi jumătate de Paris, captivii unor scheme vechi în care ne sprijinim pe Tv5 şi cam atât, poate doar France 24. (canale tv).

Michaelle Jean, Secretarul General al Francofoniei
Michaelle Jean, Secretarul General al Francofoniei

În România, Biroul OIF este de fapt biroul pentru toată regiunea , doamna Chantal Moreno fiind Directoarea acestui birou regional. Putem spune că mai avem o situaţie privilegiată şi prin prezenţa acestei reprezenate de înalt rang la sediul bucureştean, care este ea însăşi o personalitate de substanţă a Francofoniei !

  Acţiunile realizate de OIF sunt întotdeauna binevenite şi încearcă să se împartă cât mai bine între Iaşi, Cluj Napoca şi Bucureşti , centrele care dispun de forţe francofone.Iată ce spune generoasa doamnă:«La Roumanie constitue en Europe, un pilier, une référence pour notre langue française et pour notre Organisation»România constituie în Europa un pilon de susţinere, o referinţă pentru limba noastră franceză şi pentru Organizaţia noastră”.

Întîlnirea de la  Antananarivo a beneficiat de o presă pe măsura aşteptărilor
Întîlnirea de la Antananarivo a beneficiat de o presă pe măsura aşteptărilor

       Întîlnirea Francofoniei din Madagascar  din acest an , a fost fără îndoială un succes. A spus-o şi doamna Michaele Jean, cea care este la cârma importantei organizaţii internţionale. Acum, rămâne  ca toate ţările prinse ca-ntr-un mănunchi fericit de minunata limbă franceză să continue acest drum care este nu doar al culturii ci şi al armoniei, al înţelegerii, al unui spirit modern şi luminat animat de valorile francofoniei.

Cleopatra Lorinţiu

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.