21.6 C
București
vineri, septembrie 18, 2020

Francofonia -marginalii la al XVI-lea Sommet al Francofoniei de la Antananarivo

      Marele Sommet al Francofoniei din Madagascar a lăsat în urma sa o serie de documente şi  înţelegeri de maximă importanţă. (Déclaration d’Antananarivo, annexes et liste des 84 Etats et gouvernements de l’OIF,13 résolutions adoptées par le Sommet,Rapport de la Secrétaire générale:L’état des pratiques de la démocratie, des droits et des libertés 2016;Rapport sur la situation des jeunes de l’espace francophone – 2016).

Directoarea Biroului Regional OIF cu sediul la Bucureşti, doamna Chantal Moreno, o personalitate de substanţă a francofoniei, o voce afirmată la nivel mondial.
Directoarea Biroului Regional OIF cu sediul la Bucureşti, doamna Chantal Moreno, o personalitate de substanţă a francofoniei, o voce afirmată la nivel mondial.

Fără îndoială, ele rămân ca o dovadă a acestei reuniuni care capătă o importanţă deosebită, însemnând mult mai mult decât o legătură trainică graţie unei limbi vorbite şi împărătşite. Este şi o afirmare, într-o limbă, a unor principii bazate fără îndoială pe ideile istorice, cele care decurg din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului înainte de toate.

     Atenţia pe care OIF o acordă deopotrivă ţărilor mari şi ţărilor mici, ţărilor superdezvoltate şi ţărilor din aşa zise din  lumea a treia, ţărilor în care franceza a fost limba ţării coloniale sau dimpotrivă, în care franceza nu se vorbeşte mai deloc dar este preţuită şi se doreşte învăţarea ei, face ca această Organizaţie Internaţională să aibă un prestigiu deosebit.

    Tema din acest an a sunat cam aşa :”Croissance partagée et développement responsable : les conditions de la stabilité du monde et de l’espace francophone”.( Creştere împărtăşită şi dezvoltare responsabilă. Condiţiile stabilităţii lumii şi ale spaţiului francofon).Preşedintele Madagascarului a onorat lucrările cu prezenţa sa şi a sesizat în buna organizare a întîlnirii internaţionale a Francofoniei şi o oportunitate de a afirma statutul ţării sale pe harta lumii.

 În 2018 ,Sommet de la Francophonie , în Armenia.
În 2018 ,Sommet de la Francophonie , în Armenia.

Sommet-urile Francofoniei sunt adeseori sursă de bună imagine pentru ţările organizatoare, depinde însă de factorii din acele ţări ca imaginea să dăinuie, ca francofonia să fie în continuare susţinută şi cultivată.

    Căci această susţinere a francofoniei de care vorbeam depinde de guvernele ţărilor repsective. Evident fac acum apel la amintirile legate de organizarea aceluiaşi for în România , acum câţiva ani…Şi tot evident, toţi cei care adoră franceza vor fi de acord cu mine că la noi se face prea puţin pentru învăţarea limbii, vorbirea ei şi accesul la cultura franceză. Rămânem, fiind din punct de vedere geografic la două ore şi jumătate de Paris, captivii unor scheme vechi în care ne sprijinim pe Tv5 şi cam atât, poate doar France 24. (canale tv).

Michaelle Jean, Secretarul General al Francofoniei
Michaelle Jean, Secretarul General al Francofoniei

În România, Biroul OIF este de fapt biroul pentru toată regiunea , doamna Chantal Moreno fiind Directoarea acestui birou regional. Putem spune că mai avem o situaţie privilegiată şi prin prezenţa acestei reprezenate de înalt rang la sediul bucureştean, care este ea însăşi o personalitate de substanţă a Francofoniei !

  Acţiunile realizate de OIF sunt întotdeauna binevenite şi încearcă să se împartă cât mai bine între Iaşi, Cluj Napoca şi Bucureşti , centrele care dispun de forţe francofone.Iată ce spune generoasa doamnă:«La Roumanie constitue en Europe, un pilier, une référence pour notre langue française et pour notre Organisation»România constituie în Europa un pilon de susţinere, o referinţă pentru limba noastră franceză şi pentru Organizaţia noastră”.

Întîlnirea de la Antananarivo a beneficiat de o presă pe măsura aşteptărilor
Întîlnirea de la Antananarivo a beneficiat de o presă pe măsura aşteptărilor

       Întîlnirea Francofoniei din Madagascar  din acest an , a fost fără îndoială un succes. A spus-o şi doamna Michaele Jean, cea care este la cârma importantei organizaţii internţionale. Acum, rămâne  ca toate ţările prinse ca-ntr-un mănunchi fericit de minunata limbă franceză să continue acest drum care este nu doar al culturii ci şi al armoniei, al înţelegerii, al unui spirit modern şi luminat animat de valorile francofoniei.

Cleopatra Lorinţiu

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.