luni, martie 1, 2021

Fostul prim-ministru turc înființează un nou partid care va lupta pentru drepturile kurzilor și aleviților

Fostul prim-ministru, Ahmet Davutoğlu a dezvăluit programul noului său partid care abordează problemele minorităților kurde și alevi din Turcia, a informat Gazete Duvar.

Ahmet Davutoğlu, fostul aliat al președintelui Recep Tayyip Erdoğan și co-fondator al partidului de guvernare pentru Justiție și Dezvoltare (AKP), înființează un nou partid de opoziție care  are în plan să rezolve probleme de mediu, politice, juridice, politică externă și apărare națională, abordând  și problemele minorităților  kurde și de alevi.

Programul a promis să recunoască casa de cult aleviților și credință heterodoxă non-sunnită a acestora.

AKP a refuzat să recunoască dreptul legal al aleviților. Curtea Europeană a Drepturilor Omului , în 2014 a exprimat opinia că guvernul este discriminatoriu față de Alevis. 

Spre deosebire de numeroasele grupuri minoritare creștine și evreiești din țară, Alevis nu este recunoscut ca religie oficială în Turcia.

În ceea ce privește kurzii, un alt grup care s-a confruntat cu persecuție și discriminare și nu a avut voie să vorbească propria limbă maternă în public decât la începutul anilor 1990,  programul a promis să lupte împotriva discriminării bazate pe identitate.

„Soluția poate fi obținută prin prevenirea oricărei discriminări bazate pe identitate  și consolidarea credinței că kurzii sunt cetățeni egali și onorabili ai acestei țări pe baza cetățeniei democratice”, conform programului. 

Interviu cu scriitoarea celei mai citite rubrici politice din Turcia: ”Potrivit lui Erdoğan, cetățeanul ideal este cel ascultător”

Una dintre cele mai populare scriitoare din Turcia, Ece Temelkuran a vorbit despre societatea turcă și situația politică din țară

„Cătușe moderne”: Rețineri la domiciliu pentru protestatarii de la Universitatea Boğaziçi

Cel puțin 41 de protestatarii de la Universitatea Boğaziçi sunt deținuți la domiciliu cu cătușe electrice la picior, devenind o practică obișnuită în Turcia împotriva opozanților guvernului,

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...

Turcia:Un contrabandist a murit într-un accident rutier suspect

Heysem Topalca, care era cunoscut sub pseudonimul „Comandantul Fantomelor”, a murit într-un accident, fără ca o singură știre despre moartea lui să fie relatată în presa din Turcia.

Turcia lansează o aplicația pentru a „contracara minciunile din social media”

Directorul comunicațiilor prezidențiale turcești, Fahrettin Altun, a declarat că Turcia va lansa o aplicație de verificare a faptelor pentru a „contracara minciunile din social media”

Turcia: 219 femei însărcinate și mame cu copii mici au fost reținute

219 de femei însărcinate și femei cu copii sub șase ani au fost reținute sau arestate sub acuzația unor presupuse legături cu Mișcarea Gulen, conform raportului unei organizații care luptă pentru drepturile omului

Human Rights Watch cere investigație asupra disparițiilor forțate și tortura din Turcia

Într-un articol, Hugh Williamson, directorul Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch cere investigarea cazului Gökhan Türkmen, omul care a fost răpit timp de nouă luni și torturat de agenții turci.

Turcia:Bărbat paralizat trimis după gratii sub acuzații de terorism

Curtea Supremă de Apel a Turciei a decis ieri, condamnarea, lui Bilal Konakçı, sub acuzația de terorism , în ciuda faptului că este paralizat,