miercuri, aprilie 14, 2021

Economistul uigur închis în China premiat cu Saharov

Ilham Tohti, un economist închis după grati care luptă pentru drepturile minorității uigure în China, este laureatul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European.

La decernare, fiica lui, Jewher Ilham a ridicat premiul acordat lui Ilham Tohti, în cadrul reunii Parlamentului European la Strasbourg, Franța.

Jewher Ilham a vorbit despre tatăl său, dar și despre miile de oameni nevinovați în din închisori sau în lagăre care au fost condamnați pentru că au folosit limba uigură, fapt legal potrivit constituției chineze. 

”Alții au deschis grădinițe în limba uigură, ceea ce e, de asemenea, legal în China. Unii au cântat în limba uigură, ceea ce e legal. Dar toți acești oameni au fost trimiși în lagăre și închisori în mod ilegal”, a declarat tânăra.

Fiica lui Ilham Tohti a mulţumit pentru premiu acordat și pentru ajutarea conștientizării situațiiei uigurilor din China.

„Aţi reuşit să scoateţi în evidenţă munca tatălui meu dar şi persecuţiile la care a fost supus din cauza eforturilor depuse. Aţi adus în atenţia Uniunii Europene şi a lumii întregi drama uigurilor, deţinuţi în tabere de concentrare din China. Sunt onorată să primesc premiul în numele tatălui meu, sunt bucuroasă că pot spune povestea lui căci el nu o poate spune”, a spus  Jewher.

Ilham Tohti este acuzat de separatism și a fost condamnat la închisoare pe viață în 2014. Din 2017, peste un milion de uiguri au fost închiși într-o rețea de lagăre de internare. Inițial, Beijingul a negat existența acestor lagăre, pe care acum le numește ”tabere voluntare de reeducare”.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Turcia: Patru solicitanți de azil, extrădați după ce au protestat susținând Convenția de la Istanbul

Patru iranieni , solicitanți de azil, au fost deportați pe 6 aprilie pentru participarea la o demonstrație împotriva retragerii Turciei din Convenția...

Turcia a sechestrat averea unui ziarist din România. Necdet Celik:”Eu nu sunt terorist, sunt ziarist”

Autoritățile turc au sechestrat averea unui ziarist turc din România și a altor 205 de susținători ai clericului Fethullah Gulen, pentru “a prevenii finanțarea terorismului”.