luni, octombrie 2, 2023

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Un fost ofițer de poliție care a fost concediat după puciul eșuat a murit de cancer după eliberarea din închisoare, conform Turkish Minutes.

Abdulvahit Tuncay a murit pe 1 mai, la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoarea Tekirdağ, din nord-vestul Turciei, unde i s-a refuzat tratamentul medical în timp util, deși a scris zeci de petiții către administrația închisorii cerând să fie dus la un spital.

„L-au lăsat pe soțul meu să moară. Nici măcar nu i-au permis să meargă la infirmeria închisorii. A depus 25-30 de petiții cu privire la nevoia sa de tratament. … El nu a fost eliberat decât pe 24 aprilie, deși cancerul s-a răspândit pe întreg corpul său. A slăbit de la 70 de kilograme la 50 de kilograme. Nu au eliberat o persoană cu cancer pancreatic în stadiul patru „, afirmă Songül, soția bărbatului.

Tuncay a fost arestat pentru prima dată la două luni după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016. El fusese în închisoarea Sincan, din Ankara și în închisoarea Keskin, din Kırıkkale timp de doi ani până când a fost eliberat din închisoare în așteptarea procesului. Tuncay a fost arestat din nou la Tekirdağ în octombrie 2020, pentru a ispăși o pedeapsă de 25 de ani. 

Un raport recent al Asociației pentru Drepturile Omului (İHD) din Ankara indică că există cel puțin 1.605 deținuți bolnavi în închisorile din țară, dintre care 604 sunt în stare critică. 

İHD a declarat că estimează că numărul deținuților bolnavi este mai mare și solicită guvernului să-i elibereze și să-și amâne pedepsele, deoarece pandemia de coronavirus reprezintă o amenințare suplimentară pentru starea lor medicală.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.