marți, iulie 16, 2024

Fostul ofițer de poliție, victimă a epurării practicate de guvernul turc, a murit la scurt timp după eliberare

Un fost ofițer de poliție care a fost concediat după puciul eșuat a murit de cancer după eliberarea din închisoare, conform Turkish Minutes.

Abdulvahit Tuncay a murit pe 1 mai, la scurt timp după ce a fost eliberat din închisoarea Tekirdağ, din nord-vestul Turciei, unde i s-a refuzat tratamentul medical în timp util, deși a scris zeci de petiții către administrația închisorii cerând să fie dus la un spital.

„L-au lăsat pe soțul meu să moară. Nici măcar nu i-au permis să meargă la infirmeria închisorii. A depus 25-30 de petiții cu privire la nevoia sa de tratament. … El nu a fost eliberat decât pe 24 aprilie, deși cancerul s-a răspândit pe întreg corpul său. A slăbit de la 70 de kilograme la 50 de kilograme. Nu au eliberat o persoană cu cancer pancreatic în stadiul patru „, afirmă Songül, soția bărbatului.

Tuncay a fost arestat pentru prima dată la două luni după lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016. El fusese în închisoarea Sincan, din Ankara și în închisoarea Keskin, din Kırıkkale timp de doi ani până când a fost eliberat din închisoare în așteptarea procesului. Tuncay a fost arestat din nou la Tekirdağ în octombrie 2020, pentru a ispăși o pedeapsă de 25 de ani. 

Un raport recent al Asociației pentru Drepturile Omului (İHD) din Ankara indică că există cel puțin 1.605 deținuți bolnavi în închisorile din țară, dintre care 604 sunt în stare critică. 

İHD a declarat că estimează că numărul deținuților bolnavi este mai mare și solicită guvernului să-i elibereze și să-și amâne pedepsele, deoarece pandemia de coronavirus reprezintă o amenințare suplimentară pentru starea lor medicală.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.