joi, mai 23, 2024

Fostul imam turc demis pentru că a cântat rock ‘n’ roll și-a dus cazul la CEDO

Un fost imam care a fost demis în 2018 pentru că a cântat într-o trupă rock în timpul liber și-a dus cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează Gazeta Duvar.

Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) a declanșat o anchetă asupra lui Ahmet Muhsin Tüzer, în 2015, care a dus în cele din urmă la demiterea lui din profesie, din cauza trupei sale de rock ‘n’ roll.

Tüzer și-a dus cazul la instanțele locale, dar nu a rezolvat nimic,  în cele din urmă, a sesizat Curtea Constituțională a Turciei, dar cererea sa a fost respinsă de instanța supremă, care a spus că au trecut peste 30 de zile de la epuizarea căilor de atac obișnuite. 

Tüzer lucrează ca funcționar public la o altă instituție publică din provincia vestică Eskişehir, de la demiterea sa din Diyanet. 

Acesta a spus că mai mulți imami au fost demiși de Diyanet din cauza unor decizii arbitrare.

 „De exemplu, unul dintre colegii noștri a fost demis din funcție pentru că s-a alăturat ceremoniei de deschidere a unui eveniment organizat de Partidul IYI [de opoziție]”, susține Tüzer.

Tüzer a spus că vrea să fie din nou imam, dar că nu va renunța la viața de muzician rock. 

„Scopul meu este să mă întorc ca imam pentru că aș vrea să-mi slujesc religia. Anterior, am fost atât de mult în media ca imamul rocker”. Acesta a fost de fapt un serviciu. Vreau să ajung la tineri, să le ating inimile și să comunic cu ei”, susține artistul.

Tüzer a spus că va lansa în curând o nouă melodie în stilul „hard rock”.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.