vineri, septembrie 2, 2022

Fostul imam turc demis pentru că a cântat rock ‘n’ roll și-a dus cazul la CEDO

Un fost imam care a fost demis în 2018 pentru că a cântat într-o trupă rock în timpul liber și-a dus cazul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează Gazeta Duvar.

Direcția pentru Afaceri Religioase din Turcia (Diyanet) a declanșat o anchetă asupra lui Ahmet Muhsin Tüzer, în 2015, care a dus în cele din urmă la demiterea lui din profesie, din cauza trupei sale de rock ‘n’ roll.

Tüzer și-a dus cazul la instanțele locale, dar nu a rezolvat nimic,  în cele din urmă, a sesizat Curtea Constituțională a Turciei, dar cererea sa a fost respinsă de instanța supremă, care a spus că au trecut peste 30 de zile de la epuizarea căilor de atac obișnuite. 

Tüzer lucrează ca funcționar public la o altă instituție publică din provincia vestică Eskişehir, de la demiterea sa din Diyanet. 

Acesta a spus că mai mulți imami au fost demiși de Diyanet din cauza unor decizii arbitrare.

 „De exemplu, unul dintre colegii noștri a fost demis din funcție pentru că s-a alăturat ceremoniei de deschidere a unui eveniment organizat de Partidul IYI [de opoziție]”, susține Tüzer.

Tüzer a spus că vrea să fie din nou imam, dar că nu va renunța la viața de muzician rock. 

„Scopul meu este să mă întorc ca imam pentru că aș vrea să-mi slujesc religia. Anterior, am fost atât de mult în media ca imamul rocker”. Acesta a fost de fapt un serviciu. Vreau să ajung la tineri, să le ating inimile și să comunic cu ei”, susține artistul.

Tüzer a spus că va lansa în curând o nouă melodie în stilul „hard rock”.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...