sâmbătă, ianuarie 8, 2022

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director executiv al grupului de presă, Samanyolu Media, din Turcia a primit o condamnare la 1.406 de ani de închisoare pentru diverse acuzații, conform Turkish Minute.

Hidayet Karaca a primit o pedeapsa îndelungată în ultima ședință a procesului, de vineri, pentru 76 de acuzații de instigare la încălcarea confidențialității comunicării, 166 de acuzații de instigare a interceptărilor telefonice și înregistrarea conversațiilor telefonice, 166 de acuzații de instigare la falsificarea documentelor oficiale și 91 acuzații de instigare la calomnie.

Karaca a fost acuzat de implicarea într-o conspirație în cadrul anchetei de stabilire a meciurilor în numele mișcării Gülen, acuzat de guvernul turc de planificarea unei lovituri de stat eșuate în 2016.

Scandalul meciurilor de fotbal a dominat agenda presei în vara anului 2011, când poliția a lansat o anchetă asupra a 19 meciuri de fotbal suspectate de a fi aranjate, iar până la 10 iulie, 61 de persoane au fost arestate, inclusiv președintele de atunci al Fenerbahçe, Aziz Yıldırım și jucători naționali.

În timp ce unii inculpați au fost achitați, alții au primit sentințe cu diferite durate. 88 de inculpați au rămas la finalul procesului, deoarece instanța a decis separarea dosarelor inculpaților aflați în libertate.

Karaca a fost ținut în celebra închisoare Silivri din decembrie 2014 și a fost condamnat de un tribunal din Istanbul la 31 de ani, șase luni de închisoare pentru scenariul unui serial TV difuzat de Samanyolu TV.

Karaca a fost condamnat sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă pentru presupusele sale legături cu mișcarea Gülen și pentru presupuse calomnii ale grupului islamist radical Tahșiyeciler, afiliat cu Al-Qaeda.

După una dintre cele mai mari anchete, cea din anul 2013 în care a fost implicată și familia lui Erdogan, urmând ca acesta care deținea funcția de premier, să înceapă acțiuni de epurare în sistemulul de justiție. Urmând în 2014, mai mulți condamnați au fost eliberați, printre care și Karaca pe motiv că toate acuzațiile erau conspirații.

Cu toate acestea, în iunie 2018, Înalta Curte Penală din Ankara a pronunțat o condamnare pe viață,  sub acuzația de a încerca să anuleze ordinea constituțională. Sentința sa a fost confirmată ulterior de Camera a 20-a penală a Curții regionale de justiție din Ankara, în noiembrie 2020, ca parte a unui caz lansat împotriva a 75 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen.

Samanyolu Media Group se numără printre zecile de organizații media care au fost închise de guvernul turc în urma loviturii de stat eșuate din cauza legăturilor lor cu mișcarea Gülen.

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.