luni, septembrie 27, 2021

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director executiv al grupului de presă, Samanyolu Media, din Turcia a primit o condamnare la 1.406 de ani de închisoare pentru diverse acuzații, conform Turkish Minute.

Hidayet Karaca a primit o pedeapsa îndelungată în ultima ședință a procesului, de vineri, pentru 76 de acuzații de instigare la încălcarea confidențialității comunicării, 166 de acuzații de instigare a interceptărilor telefonice și înregistrarea conversațiilor telefonice, 166 de acuzații de instigare la falsificarea documentelor oficiale și 91 acuzații de instigare la calomnie.

Karaca a fost acuzat de implicarea într-o conspirație în cadrul anchetei de stabilire a meciurilor în numele mișcării Gülen, acuzat de guvernul turc de planificarea unei lovituri de stat eșuate în 2016.

Scandalul meciurilor de fotbal a dominat agenda presei în vara anului 2011, când poliția a lansat o anchetă asupra a 19 meciuri de fotbal suspectate de a fi aranjate, iar până la 10 iulie, 61 de persoane au fost arestate, inclusiv președintele de atunci al Fenerbahçe, Aziz Yıldırım și jucători naționali.

În timp ce unii inculpați au fost achitați, alții au primit sentințe cu diferite durate. 88 de inculpați au rămas la finalul procesului, deoarece instanța a decis separarea dosarelor inculpaților aflați în libertate.

Karaca a fost ținut în celebra închisoare Silivri din decembrie 2014 și a fost condamnat de un tribunal din Istanbul la 31 de ani, șase luni de închisoare pentru scenariul unui serial TV difuzat de Samanyolu TV.

Karaca a fost condamnat sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă pentru presupusele sale legături cu mișcarea Gülen și pentru presupuse calomnii ale grupului islamist radical Tahșiyeciler, afiliat cu Al-Qaeda.

După una dintre cele mai mari anchete, cea din anul 2013 în care a fost implicată și familia lui Erdogan, urmând ca acesta care deținea funcția de premier, să înceapă acțiuni de epurare în sistemulul de justiție. Urmând în 2014, mai mulți condamnați au fost eliberați, printre care și Karaca pe motiv că toate acuzațiile erau conspirații.

Cu toate acestea, în iunie 2018, Înalta Curte Penală din Ankara a pronunțat o condamnare pe viață,  sub acuzația de a încerca să anuleze ordinea constituțională. Sentința sa a fost confirmată ulterior de Camera a 20-a penală a Curții regionale de justiție din Ankara, în noiembrie 2020, ca parte a unui caz lansat împotriva a 75 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen.

Samanyolu Media Group se numără printre zecile de organizații media care au fost închise de guvernul turc în urma loviturii de stat eșuate din cauza legăturilor lor cu mișcarea Gülen.

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Poliția germană descoperă o listă suspectă cu numele susținătorilor Mișcării Gülen

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”

Povestea tragică de viață a unei femei din Turcia: „Am fost judecător și peste noapte am devenit terorist căutat”