duminică, septembrie 4, 2022

Fostul director al Samanyolu condamnat la 1.406 de ani

Fostul director executiv al grupului de presă, Samanyolu Media, din Turcia a primit o condamnare la 1.406 de ani de închisoare pentru diverse acuzații, conform Turkish Minute.

Hidayet Karaca a primit o pedeapsa îndelungată în ultima ședință a procesului, de vineri, pentru 76 de acuzații de instigare la încălcarea confidențialității comunicării, 166 de acuzații de instigare a interceptărilor telefonice și înregistrarea conversațiilor telefonice, 166 de acuzații de instigare la falsificarea documentelor oficiale și 91 acuzații de instigare la calomnie.

Karaca a fost acuzat de implicarea într-o conspirație în cadrul anchetei de stabilire a meciurilor în numele mișcării Gülen, acuzat de guvernul turc de planificarea unei lovituri de stat eșuate în 2016.

Scandalul meciurilor de fotbal a dominat agenda presei în vara anului 2011, când poliția a lansat o anchetă asupra a 19 meciuri de fotbal suspectate de a fi aranjate, iar până la 10 iulie, 61 de persoane au fost arestate, inclusiv președintele de atunci al Fenerbahçe, Aziz Yıldırım și jucători naționali.

În timp ce unii inculpați au fost achitați, alții au primit sentințe cu diferite durate. 88 de inculpați au rămas la finalul procesului, deoarece instanța a decis separarea dosarelor inculpaților aflați în libertate.

Karaca a fost ținut în celebra închisoare Silivri din decembrie 2014 și a fost condamnat de un tribunal din Istanbul la 31 de ani, șase luni de închisoare pentru scenariul unui serial TV difuzat de Samanyolu TV.

Karaca a fost condamnat sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă pentru presupusele sale legături cu mișcarea Gülen și pentru presupuse calomnii ale grupului islamist radical Tahșiyeciler, afiliat cu Al-Qaeda.

După una dintre cele mai mari anchete, cea din anul 2013 în care a fost implicată și familia lui Erdogan, urmând ca acesta care deținea funcția de premier, să înceapă acțiuni de epurare în sistemulul de justiție. Urmând în 2014, mai mulți condamnați au fost eliberați, printre care și Karaca pe motiv că toate acuzațiile erau conspirații.

Cu toate acestea, în iunie 2018, Înalta Curte Penală din Ankara a pronunțat o condamnare pe viață,  sub acuzația de a încerca să anuleze ordinea constituțională. Sentința sa a fost confirmată ulterior de Camera a 20-a penală a Curții regionale de justiție din Ankara, în noiembrie 2020, ca parte a unui caz lansat împotriva a 75 de persoane acuzate pentru legături cu Mișcarea Gulen.

Samanyolu Media Group se numără printre zecile de organizații media care au fost închise de guvernul turc în urma loviturii de stat eșuate din cauza legăturilor lor cu mișcarea Gülen.

Un suspect în cazul uciderii unui academician turc prins în Bulgaria

Ministerul de Interne a anunțat că un suspect în cazul de ucidere a unui academician turc a fost prins de forțele de securitate bulgare.

Cea mai mare fraudă din Turcia! Fondatorul fugar al schimbului de criptomonede arestat în Albania

Procurorul Elbasan, Kreshnik Ajazi, a confirmat, marți, pentru BIRN că fugarul turc, Faruk Fatih Ozer, suspectat că a organizat o înșelătorie masivă de criptomonede, este reținut în orașul albanez.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.