marți, decembrie 29, 2020

Fostul atașat militar la București condamnat pe viața a fost eliberat

Fostul atașat militar la București, colonelul Șamil Türk Özkan, care a fost condamnat la închisoare pe viață pentru tentativa de lovitură de stat din dosarul deschis după 15 iulie, a fost eliberat în urma apelului intentat de avocatul său la instanța superioară, conform cotidianului turc, Sozcu.

După misiunea exercitată în post la București, de atașat militar al Turciei, Şamil Türk Özkan, și-a continuat datoria de comandant al jandarmeriei, în sud-estul Turciei, în Diyarbakir, din februarie 2016.

În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie, la fel ca alte mii de soldați, colonelul Özkan a fost și el arestat. Ozkan a fos acuzat de „Organizarea loviturii de stat”, pe motiv că a fost apelat la telefon de patru ori de către un coleg de misiune.

În cursul procesului derulat la Curtea Penală 8 Diyarbakir, Özkan a declarat că a dat comenzi soldaților aflați sub comanda sa, împotriva loviturii: „În  acea seara sunt foarte sigur că mi-am pregătit soldații aflați sub comanda mea împotriva loviturii. Sute de soldați au fost martori.”

Eliberat după condamnarea pe viață

În aprilie 2018, instanța a decis condamnarea la închisoare pe viață a colonelului Özkan. Dosarul de judecată a fost trimis în urma apelului la Instanța Superioară.

Instanța superioară din provincia Gaziantep a decis eliberarea condiționată a lui Özkan,care fusese inițial condamnat la închisoare pe viață la a 4-a audiere a rejudecării din luna mai, sub semnătură și cu interzicerea părăsirii țării.


9 ani după masacru, familiile tânjesc după dreptate: „Acesta a fost un masacru deliberat și planificat”

Kurzii comemorează 9 ani de când avioanele de război turcești au ucis peste 30 de civili în satul Roboski, din provincia Șırnak...

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Turcia: 70% din tinerii kurzi se simt discriminați

Șaptezeci la sută dintre tinerii kurzi din Turcia se confruntă cu discriminare în viața cotidiană, potrivit cercetărilor realizate de Rawest Research Center, citat de Stockholm Center for Freedome.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.