luni, noiembrie 18, 2024

Fost membru al parlamentului UE: „Turcia nu mai este un stat de drept”


Un fost membru al parlamentului europeana afirmat că nu mai este posibil să numim Turcia o țară care aderă la statul de drept, deoarece guvernul are o agendă de oprimare a oamenilor ale căror opinii diferă de ale sale, conform Turkish Minutes.

Rebecca Harms a vorbit la o ceremonie de acordare a Premiului German de Dialog (Deutscher Dialogpreis) care a avut loc la Frankfurt, despre situația Turciei.

„După părerea mea, Turcia a luat o cale foarte dificilă și nu mai poate fi definită ca stat de drept. Există o agendă de oprimare politică a diferitelor grupuri. Oamenii își pierd nu doar locurile de muncă și averea, ci și reputația și chiar libertățile lor”, exprimă Harms, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu democrația și valorile liberale.

Harms a spus că sistemul de justiție din Turcia este arbitrar și, prin urmare, poate declara pe oricine terorist în orice moment.

„Este groaznic pentru mine să văd că jurnalişti buni, academicieni, pe care îi cunosc de multă vreme, oameni care au fost în închisoare de ani de zile, la fel ca prietenul meu, fostul co-președinte al Partidului Popular Democrat [HDP], Selahattin Demirtaș, nu am nicio șansă în fața instanțelor”, afirmă fosta parlamentară.

UE trage semnale de alarmă

Comisia Europeană, în raportul său anual privind Turcia, publicat luna trecută, a afirmat că retragerea în ceea ce privește respectul pentru democrație, drepturile omului și fundamentale și sistemul judiciar turc a continuat, subliniind deficiențe grave în funcționarea instituțiilor democratice ale țării.

Potrivit raportului, Turcia are probleme în ceea ce privește lipsa sistemică de independență a sistemului judiciar și presiunile nejustificate asupra judecătorilor și procurorilor, iar niciunul dintre judecătorii sau procurorii demiși în urma puciului eșuat din 2016 nu a fost repus în funcție, în ciuda achitărilor lor.

Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016, a comentat despre evoluțiile recente din Turcia după acceptarea Premiului German de Dialog 2021, acordat de Federația Instituțiilor Germane de Dialog (Bund Deutscher Dialog Institutionen, BDDI), la categoria drepturilor omului.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.