duminică, martie 24, 2024

Forța aeriană a Turciei nu are piloți pentru sistemul F-16:”Piloții de luptă nu sunt ieftini”

Repercursiunile crizei guvernului turc asupra armatei țării în urma tentativei eșuate de lovitură de stat în 2016 au atins un nivel  critic, în care Turcia abia are piloți care să zboare cu avioanele F-16, a declarat scriitorul istoric Michael Peck, citat de ahval.news

„Piloții de luptă nu sunt ieftini”, a declarat Peck, joi, în cadrul National Interest. Potrivit estimărilor Forțelor Aeriene ale SUA, instruirea unui nou pilot pentru a deservi un avion precum F-35 costă 11 milioane de dolari, în timp ce anii de experiență ai unui pilot veteran nu au preț, a adăugat Peck.

„Așadar, o națiune care își aruncă piloții de luptă în închisoare nu înseamnă doar  că irosește bani, ci și o resursă extrem de valoroasă. Cu toate acestea, în numele politicii, guvernul Turciei și-a ”curățat” forța aeriană atât de prost, încât abia își poate folosi la zbor luptătorii F-16.”, a explicat istoricul.

În urma loviturii eșuate, guvernul președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, a început o serie de activități de epuare a personalului militar, urmând ca peste 300 de piloți să fie concediați.

Cu piloții turci după gratii, Erdogan caută unii străini

Guvernul turc a cerut ajutor Stalelor Unitate, însă americanii au respins cererea Turciei de a trimite instructori de zbor. Turcia a solicitat, apoi, asistență din partea Pakistanului, care de asemenea folosește sistemul F-16,însă acest lucru nu a rezolvat problema forțelor aeriene.

Cu toate acestea, guvernul a fost nevoit să emită un decret în 2017, obligând 330 de foști piloți să se întoarcă în forța aeriană, a explicat Peck, citând un raport al Consiliului Atlantic.

Forța aeriană slăbită ar putea fi, de asemenea, motivul pentru care Turcia s-a arătat foarte interesată de achiziționarea sistemelor de rachete rusești, S-400, în ciuda preocupărilor și amenințărilor de la Washington.

Ankara a semnat, de asemenea, un acord cu producătorul de rachete franco-italiene Eurosam pentru a dezvolta o rachetă antiaeriană de lungă durată.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.