luni, octombrie 2, 2023

Cazul unui profesor turc extrădat în Turcia: Albania neagă implicările guvernului turc

Albania a negat faptul că autoritățile turcești ar fi fost implicate în extrădarea unui profesor, pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, a informat balkaninsight.com

Autoritățile albaneze neagă implicarea Turciei în extrădarea profesorului Harun Celik, insistând asupra faptului că totul s-ar fi derulat conform procedurilor legale.

Profesorul a fost arestat în Albania în iulie 2019, în timp ce se pare că încerca să călătorească din Kazahstan în Canada, prin Tirana, cu o viză falsă.

Expulzare în viteză

Conform portalului albanez, Albeu.com, pe 30 decembrie, mandatul de arestare a profesorul turc a expirat, urmând să fie eliberat.

Pe 1 ianuarie 2020, zi națională liberă, a fost preluat de poliție și dus la Centrul de Emigrare, apoi pus în avion spre Istanbul, evenimente derulate în două ore.

„Această persoană a fost în închisoare după ce poliția de frontieră l-a arestat la Rinas [aeroportul internațional], în timp ce acesta se folosea de  acte false. Pe baza legii, „În privința străinilor”, el va fi expulzat ”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Gentjan Mullai.

Mai mult, avocatul lui Celik în Albania, Alban Bengasi, a declarat că presupusul „Gulenist” a depus o cerere de azil politic, astfel că expulzarea sa din Albania a fost ilegală.

Cu toate acestea, mass-media turcă a descris extrădarea profesorului Harun Celik ca fiind „o operațiune de succes” realizată de Serviciul Național de Informație(MIT), afirmație care a stânjenit autoritățile albaneze.

De asemenea, conformei presei turcești, Celik se află acum la secția de poliție din Istanbul și va fi dus în instanță după ce documentele și interogatoriile vor fi efectuate.

Partidele de opoziție și-au exprimat îngrijorarea

„Este cea mai mare prioritate pentru orice țară democratică, în special pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană, să respecte aceste principii, drepturi și obligații”, a declarat Partidul Democrat de opoziție pe Twitter, cu referire la speranțele de aderare ale Albaniei la UE.

Ecou în UE

Europarlamentarul român, Romona Strugariu a criticat decizia de extrădarea a profesorului turc. Strugariu a sfătuit oficialii albanezi să respecte drepturile omului dacă cred că Albania este pregătită pentru UE.

Europarlamentarul german, Rebecca Harms a cerut investigarea independentă pentru cazul profesorului turc și alte cazuri similare, printr-o postare pe Twitter.

De la lovitura de stat eșuată, guvernul turc a arestat zeci de mii de oameni, a concediat sute de mii de persoane din serviciile publice și a închis mii de companii, ONG-uri și instituții de învățământ din cauza unor presupuse legături cu Gulen.

De asemenea, Ankara a făcut presiuni asupra statelor din Balcani pentru a preda presupuși guleniști și pentru a închide orice instituții legate de mișcarea clericului Fethulah Gulen.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.