miercuri, august 31, 2022

Cazul unui profesor turc extrădat în Turcia: Albania neagă implicările guvernului turc

Albania a negat faptul că autoritățile turcești ar fi fost implicate în extrădarea unui profesor, pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen, a informat balkaninsight.com

Autoritățile albaneze neagă implicarea Turciei în extrădarea profesorului Harun Celik, insistând asupra faptului că totul s-ar fi derulat conform procedurilor legale.

Profesorul a fost arestat în Albania în iulie 2019, în timp ce se pare că încerca să călătorească din Kazahstan în Canada, prin Tirana, cu o viză falsă.

Expulzare în viteză

Conform portalului albanez, Albeu.com, pe 30 decembrie, mandatul de arestare a profesorul turc a expirat, urmând să fie eliberat.

Pe 1 ianuarie 2020, zi națională liberă, a fost preluat de poliție și dus la Centrul de Emigrare, apoi pus în avion spre Istanbul, evenimente derulate în două ore.

„Această persoană a fost în închisoare după ce poliția de frontieră l-a arestat la Rinas [aeroportul internațional], în timp ce acesta se folosea de  acte false. Pe baza legii, „În privința străinilor”, el va fi expulzat ”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Gentjan Mullai.

Mai mult, avocatul lui Celik în Albania, Alban Bengasi, a declarat că presupusul „Gulenist” a depus o cerere de azil politic, astfel că expulzarea sa din Albania a fost ilegală.

Cu toate acestea, mass-media turcă a descris extrădarea profesorului Harun Celik ca fiind „o operațiune de succes” realizată de Serviciul Național de Informație(MIT), afirmație care a stânjenit autoritățile albaneze.

De asemenea, conformei presei turcești, Celik se află acum la secția de poliție din Istanbul și va fi dus în instanță după ce documentele și interogatoriile vor fi efectuate.

Partidele de opoziție și-au exprimat îngrijorarea

„Este cea mai mare prioritate pentru orice țară democratică, în special pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană, să respecte aceste principii, drepturi și obligații”, a declarat Partidul Democrat de opoziție pe Twitter, cu referire la speranțele de aderare ale Albaniei la UE.

Ecou în UE

Europarlamentarul român, Romona Strugariu a criticat decizia de extrădarea a profesorului turc. Strugariu a sfătuit oficialii albanezi să respecte drepturile omului dacă cred că Albania este pregătită pentru UE.

Europarlamentarul german, Rebecca Harms a cerut investigarea independentă pentru cazul profesorului turc și alte cazuri similare, printr-o postare pe Twitter.

De la lovitura de stat eșuată, guvernul turc a arestat zeci de mii de oameni, a concediat sute de mii de persoane din serviciile publice și a închis mii de companii, ONG-uri și instituții de învățământ din cauza unor presupuse legături cu Gulen.

De asemenea, Ankara a făcut presiuni asupra statelor din Balcani pentru a preda presupuși guleniști și pentru a închide orice instituții legate de mișcarea clericului Fethulah Gulen.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...