duminică, septembrie 26, 2021

FILMELE DE LA CANNES, LA BUCUREȘTI

Filmele câştigătoare la Cannes ale premiilor pentru regie, scenariu, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă vor putea fi văzute în premieră în România, în perioada 19 – 28 octombrie, la cea de-a noua ediţie a Les Films de Cannes a Bucarest, informează organizatorii.

foto 2 Paweł-Pawlikowski
„Cold War”, de Pawel Pawlikowski, premiul pentru regie

Spectatorii vor putea vedea „Cold War”, de Pawel Pawlikowski, premiul pentru regie, „Ayka”, de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova, „Dogman”, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte, şi „3 Faces”, de Jafar Panahi, premiul (ex aequo) pentru scenariu. „Cold War” este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, şi spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiţii sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviţi, dar incapabili să renunţe unul la celălalt, se arată în descrierea filmului.

foto 3 Ayka-2
„Ayka”, de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova,

În 2010, 248 de nou-născuţi au fost abandonaţi în spitale din Rusia de mame kirghize. Această statistică a fost punctul de plecare pentru filmul „Ayka”, „o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează graniţele empatiei”, conform ScreenDaily.

foto 4 dogman
„Dogman”, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte,

Supranumit un western urban, „Dogman” se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecţia dintre metropolă şi sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret şi apreciat de toată lumea, se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, „Dogman” este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două mari premii la Cannes, pentru „Gomorra” (2008) şi „Reality” (2012).

foto 5 jafar panahi
„3 Faces”, de Jafar Panahi, premiul (ex aequo) pentru scenariu.

foto 6 jafar

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Le Monde: Interviu inedit cu scriitorul turc, Ahmet Altan

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Un tribunal simbolic de la Geneva va judeca încălcările drepturilor omului din Turcia

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire

Situația economică din Turcia: O treime din populația are datorii. În total de 875 de miliarde de lire