Pregătiţi pentru antrenamente. „Vulturii luptători” vor sta nouă luni în baza militară de la Kogălniceanu
„Vulturii luptători”, militarii americani care şi-au stabilit cartierul general pentru 9 luni în baza de la Mihail Kogălniceanu, îşi pregătesc echipamentele pentru antrenamentele care vor începe în curând.
La 14 ani de când baza de la Kogălniceanu a fost pod aerian pentru deplasarea militarilor şi echipamentelor în timpul războiului din Irak, americanii s-au întors aici pe termen lung.
Comandantul celor 500 de militari americani staţionaţi la Kogălniceanu este lt.col. Jason Sabat. Până la misiunea din România a fost consilier al preşedintelui SUA în cadrul statului major întrunit. Are experienţa misiunilor din Kuweit, Irak şi Afganistan, unde a activat în posturi de comandă şi a fost medaliat de mai multe ori, inclusiv cu Steaua de Bronz.(ştire tvr)
„Vulturii luptători” de la Kogălniceanu se află sub comandă americană, iar misiunea lor este de a creşte capacitatea de apărare şi răspuns, în caz de criză. Se antrenează cu românii, dar şi cu Brigada multinaţională de la Craiova.
Statele Unite îşi susţin aliaţii de pe bătrânul continent în faţa ameninţărilor Rusiei. Au trimis pe flancul estic al NATO, în România, Polonia, Bulgaria şi Ţările Baltice, Brigada a 3-a Blindate. În cifre înseamnă: 3.500 de militari şi 2.800 de piese de tehnică grea de luptă.
Anul trecut, la Koganiceanu au aterizat, în premieră, avioane de luptă F22, printre cele mai avansate din lume. Iar o baterie de sisteme de rachete sol – aer Patriot a participat, tot pentru prima dată în ţara noastră, la un exerciţiu în poligonul de la Capu Midia.Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu este folosită frecvent de Armata Americană pentru tranzitul trupelor care părăsesc Germania pentru a merge în Afganistan sau Siria. Totodată, locația este casă pentru militarii care fac parte din Black Sea Rotational Force (BSRF). Acolo ajung an de an militari din țările NATO învecinate României, dar și efective americane care vin aici pentru antrenamente.Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză.
Avantajul bazei de la Mihail Kogălniceanu este reprezentat de faptul că acolo există un Aeroport Internațional, dar și de apropierea față de Portul Constanța și de poligonul militar de la Babadag sau cel de la Vadu, localțiile excelente pentru aplicații multinaționale.