duminică, noiembrie 17, 2024

Festivalului Internațional de Film Documentar Antropologic „Culese din Balkani”

Documentare din zona Balcanilor și extra Balcani realizate de regizori, antropologi, etnologi, studenți și adolescenți vor fi prezentate la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar Antropologic „Culese din Balkani”, care începe vineri și se desfășoară până duminică, la Muzeul Național al Țăranului Român. Din regiune vor fi reprezentate , iar statele extra Balcani prezente sunt Brazilia, Noua Zeelandă, SUA, Germania, Iran, Norvegia, UK, Israel.

Potrivit organizatorilor, secțiunile de la ediția din acest an a festivalului sunt Balcanika, Ethnologica, AntRO, DocuForm, Student Showcase, Ateliere pentru adolescenți, Media Documentaries, Evenimente speciale.

imageResize

Agenția Națională de Presă AGERPRES va fi prezentă în secțiunea „Media Documentaries” cu documentarul „Tărâmul dintre ape”. În aceeași secțiune vor fi prezentate și filme realizate de jurnaliștii de la Digi World.

Secțiunea „Balcanika” aduce în atenție filme din Grecia, România, Croația, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, care prezintă subiecte actuale și diversificate ale Balcanilor cum ar fi problema refugiaților, a comunităților marginale, a muzicii contemporane (hip-hop), a turismului ca fenomen social, a post-socialismului sau tratează aspecte ale ritualurilor magico-religioase, ale vieții cotidiene și de familie.

În secțiunea „Ethnologica” vor fi prezentate filme sau materiale filmate pe teren de către cercetători etnologi. Filmele tratează obiceiuri tradiționale inedite precum Ruptul Sterpelor din Ieud (Maramureș), Măsura vacii din Gălăuțaș (Hunedoara) sau Nunta Cornilor din Bănia (Caraș-Severin).

Secțiunea „AntRO” este dedicată unor regizori români de film documentar care au urmat cursuri de antropologie și/sau etnografie vizuală sau antropologilor străini care au făcut filme în România.

Documentarul și expresiile lui variate sunt prezentate în secțiunea „DocuForm”, care explorează multiplele forme pe care le poate lua documentarul în relație cu cercetarea antropologică.

În România se desfășoară în prezent trei cursuri de antropologie vizuală care au ca rezultat filme realizate de către studenți. În secțiunea „StudentShowcase” sunt prezentate rezultatele cursurilor practice realizate de către Bogdan Iancu și Ileana Gabriela Szasz la SNSPA și Universitatea București și de către Marius Lazăr și Mihai Andrei Leaha la UBB Cluj-Napoca.

În cadrul secțiunii „Ateliere pentru adolescenți” vor putea fi văzute filme documentare scurte realizate de adolescenți fie în echipă, fie în format colaborativ.

Din festival vor face parte și o serie de evenimente conexe – concerte, un party balcanic, un laborator muzical, un laborator antropologic, povestiri și degustări.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.