joi, iunie 17, 2021

FESTIVALUL EUROPEAN MUSIC OPEN

Festivalul European Music Open se încheie duminică seară cu concertul extraordinar al Corului Naţional de Cameră Madrigal, pe scena Teatrului „Regina Maria”

Compania madrilenă Castro Romero Flamenco, la prima ei apariţie în România, a prezentat vineri seară, pe scena teatrului orădean, spectacolul extraordinar ”Buscando Cervantes”/”Căutându-l pe Cervantes”, sub coordonarea artistică a coregrafului italian Renato Zanella, publicul aplaudând minute în şir prestaţia artistică a oaspeţilor spanioli.

Oradea are ambiţii de oraş cultural de nivel european. Municipiul de pe Crişul Repede a găzduit în prima ediţie a festivalului European Music Open.

Spectacolul a fost o incursiune-propunere în arta dansului, care a îmbinat lumea flamenco-ului, cu dansul contemporan şi teatrul, sub genericul căutării individuale a semnificaţiilor dincolo de lupta împotriva fricii, a nedreptăţii şi ignoranţei, pentru libertate.Frumoasa Rosario şi fraţii ei, Ricardo şi Jose Castro Romero, născuţi în Granada într-o familie de mari artişti, sunt câştigători ai premiului naţional de dans „Cultura Viva” (2008). Sunt consideraţi „tezaure umane vii”. Ei reprezintă prima companie de flamenco din istorie invitată la Festivalul Internaţional al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg. Sunt coregrafi şi solişti ai Teatrului moscovit Bolshoi în producţia operei Carmen de Bizet, a cărei premieră a avut loc în iunie 2015, fiind invitaţi la Dance Gala Internaţional, împreună cu artişti de cea mai înaltă clasă ai Operei din Paris, Royal Ballet, American Ballet Theater.

„Buscando Cervantes” este un eveniment al Festivalului European Music Open, ce are loc, în perioada 19 – 24 iunie, la Oradea, loc de întâlnire al marilor personalităţi europene sub cupola muzicii. În acest an, artistul plastic Ion Grigorescu, scriitorul Călin-Andrei Mihăilescu, dirijorul japonez Okatsu Shuya şi soliştii Brigita Kelle, Maria Popa, Hironori Jo, Johannes von Duisburg, Corul de Copii Radio, Castro Romero Flamenco.

foto 3 petean Royal Opera House
Cartea sa de vizită impresionantă include colaborări constante cu Metropolitan Opera din New York, Opera Regală Covent Garden din Londra, Teatro Real din Madrid sau Teatrul Liceu din Barcelona, doar câteva dintre scenele prestigioase pe care baritonul George Petean a evoluat în ultimii ani, în spectacole care i-au adus recunoaşterea internaţională.

Baritonul George Petean, unul dintre cei mai importanţi baritoni români ai momentului pe scena muzicală internaţională, a fost sâmbătă seară invitatul lui Cătălin Ştefănescu, într-un colocviu realizat pe scena Teatrului de stat „Regina Maria” din Oradea, în cadrul Festivalului European Music Open ce se desfăşoară în perioada 19 -24 iunie.

Discuţia a pornit cu emoţii pentru invitat. A fost amintit concertul fratelui său, Alexandru Agache, transmis de la Londra şi pe care l-a ascultat împreună cu mama sa, la începutul anilor ’90.

„Pe fratele meu l-am văzut de mic copil pe scena Operei din Cluj. Eu nu aş fi fost niciodată cântăreţ de operă dacă nu era fratele meu. Eram extrem de emoţionat în acea seară şi pentru fratele meu, să-i reuşească spectacolul, dar şi pentru că auzeam o muzică pe care nu mi-am imaginat niciodată că o voi cânta. Simon Boccanegra a devenit una dintre operele mele preferate”, a spus baritonul.George Petean a mărturisit că nu şi-a dorit niciodată să ajungă cineva, „nici măcar astăzi”, dar, îndrăgostit de operă dintotdeauna, şi-a dorit să cânte. Prin clasa a noua a început să „cânte” pe coridoarele şcolii, ajungând azi să spună că este „în momentul cel mai fericit” al vieţii sale.

Membrii Castro Romero Flamenco fac parte din elita mondială a interpreţilor din lumea dansulu

„Eu sunt extrem de fericit că îmi fac meseria pe cele mai mari scene. Este tot ce mi-am dorit şi şansa pe care o am o savurez din suflet. Şcoala e importantă, dar nu esenţială. Foarte important e ca un părinte să-şi îndrepte copilul spre ce are talent, iar părinţii mei asta au făcut „, a spus George Petean.Numele baritonului clujean George Petean s-a impus pe marile scene ale lumii prin eleganţa, nuanţarea şi tehnica excelentă a interpretării şi prin culoarea unei voci lirice singulare.

Turcia: Peste 720.000 de minori exploatați prin muncă

Peste 720.000 de minori din Turcia trebuie să lucreze pentru a contribui la venitul gospodăriei, potrivit unui raport elaborat de ministerului al...

COVID-19: Turcia extinde vaccinarea pentru toate persoanele angajate

COVID-19: Turcia extinde vaccinarea pentru toate persoanele angajate

Turcia: O femeie vrea să schimbe numele fiul ei, Recep Tayyip, dar se teme de repercursiuni

Turcia: O femeie vrea să schimbe numele fiul ei, Recep Tayyip, dar se teme de repercursiuni

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Human Rights Watch cere investigarea dispariției profesorului, care riscă să fie deportat în Turcia

Comitetul ONU cere de urgență Turciei să ia măsuri în cazul profesorului dispărut

Comitetul ONU cere de urgență Turciei să ia măsuri în cazul profesorului dispărut

Partidul lui Erdogan a pierdut aproximativ 13% din votanți, după declarațiile mafiotului turc

Partidul lui Erdogan a pierdut aproximativ 13% din votanți, după declarațiile mafiotului turc