vineri, martie 29, 2024

Festivalul „Bucureștii lui Caragiale”. (ediţia VI)

Spectacole prezentate de teatre din Capitală și din țară, concerte, expoziții, ateliere, demonstrații și activități pentru copii sunt organizate în perioada 28 august – 3 septembrie, în Parcul Cișmigiu din București în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului „Bucureștii lui Caragiale”.

afis-bucurestii-lui-caragiale-465x390Inițiat în 2012, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea dramaturgului, Festivalul a cunoscut de-a lungul celor șase ediții diferite formate, ticurile, caracterele și mecanismele suprinse în creația caragialiană fiind transpuse atât pe scenă, cât și în activitățile și spațiile conexe, cu scopul de a crea o experiență completă, se mai arată în comunicat.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Ion Creangă, este un program amplu care pune sub lumina reflectoarelor imaginea lui I.L. Caragiale, reputat cronicar de caractere și moravuri.

Principala secțiune din cadrul programului cuprinde montări de amploare, aducând pe cele două scene piesele celebrului dramaturg, dar și alte comedii care atacă moravuri și năravuri, produse de teatre și companii independente de teatru din București și din țară.

Principala secțiune din cadrul programului cuprinde montări de amploare, aducând pe cele două scene piesele celebrului dramaturg, dar și alte comedii care atacă moravuri și năravuri, produse de teatre și companii independente de teatru din București și din țară.

foto 2 bucurestii-lui-caragiale-e1372725635614Vor fi prezenți actori de la Teatrul Masca („Nastasia” — 28 august, ora 20,30, Scena mare), Teatrul Evreiesc de Stat („Mic și-al dracu'”, 28 august, ora 18,30, Scena mică), Teatrul Mignon („Moftul român”, 29 august, ora 18,00, Scena mică), Teatrul de Nord — Satu Mare („D’ale carnavalului”, 29 august, ora 19,00, Scena mare), Teatrul Arte dell’Anima („O noapte furtunoasă”, 30 august, ora 20,00, Scena mare), Teatrul Tony Bulandra — Târgoviște („Mofturile lui Nenea Iancu”, 31 august, ora 20,00, Scena mare) și Compania Țais — Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca („Grand Hotel Caragiale”, 1 septembrie, ora 21,00, Scena mare).

Ultima seară a Festivalului prilejuiește o întâlnire memorabilă cu Horațiu Mălăele care va susține, de la ora 20,00, pe Scena mare, recitalul-eveniment „Sunt un orb”, un spectacol de gală care deslușește cu naturalețe și geniu comic operele unor autori diferiți ca stil sau gândire.

Scena mică a Festivalului va găzdui, de miercuri până duminică, concerte susținute de Maria Răducanu, Adrian Naidin, Marius Mihalache și Irina Sârbu, însoțiți de banduri. Repertoriul de folclor românesc, șansonete și improvizație de jazz este completat de un concert inedit, susținut de Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române.

Tot la Scena mică din Cișmigiu, zilnic, între orele 10,00-13,00, vor avea loc activități pentru copii, printre acestea numărându-se spectacole de teatru susținute de Teatrul Excelsior, Teatrul de Animație Țăndărică și Opera Comică pentru Copii, spectacole de ventrilocie cu Crina Zvobodă, cu păpuși susținute de Ana Crăciun-Lambru, și baloane uriașe cu Claudia Stroe, jonglerii și acrobații cu artiștii de la Circ & Variete Globus București, dar și momente de improvizație și concerte susținute de coruri de copii din programul Cantus Mundi.

I.L. Caragiale, scriitorul emblematic care a reuşit să definească magistral tipologia bucureşteanului.

Copiii sunt așteptați și la Caravana Meșteșugurilor și Monocool în Monotimp, iar tinerii cu vârsta peste 16 ani pot lua parte la atelierele realizate în colaborare cu Fundația Calea Victoriei — ilustrație și caligrafie modernă, pictură pe farfurii, pe sacoșe de pânză sau tricouri.

În cadrul festivalului vor avea loc și două expoziții, una de fotografii vechi care celebrează istoria bogată a municipiului, cu bulevardele, clădirile și grădinile sale, și una cu o colecția de mașini de epocă în cadrul căreia publicul este invitat să renunțe la confortul mașinilor moderne și să-și imagineze o plimbare la bordul unui Ford Model T Speedster sau a unui Sears Roebuck Buggy fabricat în anul 1908, se arată în comunicat.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.