joi, martie 28, 2024

Festival de teatru independent UNDERCLOUD. 40 de evenimente la ARCUB Gabroveni

UNDERCLOUD, cel mai mare festival de teatru independent din România, începe azi, miercuri, 22 august 2018. Peste 10.000 de spectatori sunt așteptați la cele 40 de evenimente artistice –spectacole de teatru, lecturi, spectacole de dans, performance, workshopuri-uri, dialoguri, concerte – care se desfășoară până pe 31 august, la ARCUB-Gabroveni.

Anul acesta festivalul anunță două noutăți importante: crearea a două secțiuni – dans și performance – și invitarea unor producții independente din afara Bucureștiului. Secțiunea internațională nu se dezice nici ea, și va aduce în fața iubitorilor de artă independentă producții din Anglia, China, Franța, Israel, Polonia și Portugalia.

Un monolog despre inegalitatea socială, The Fever este regizat de Lars Norén, considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparține lui Wallace Shawn.
Un monolog despre inegalitatea socială, The Fever este regizat de Lars Norén, considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparține lui Wallace Shawn.

Festivalul va debuta la ora 19.00, cu producția internțională The Fever, spectacol ce o readuce acasă pe actrița Simona Măicănescu, stabilită în Franța de peste 20 de ani.

Secțiunea Concurs debutează  cu Ingrijitorul, în regia lui Radu Iacoban și cu o scenografie realizată de Ana Ularu, avându-i în prim-plan pe actorii Andrei Seușan, Liviu Pintileasa și Ionuț Grama.

Juriul ediției pentru cele 17 spectacole din secțiunea Concurs, realizate de către cei mai tineri și mai talentați artiști independenți români, reunește 4 personalități ale teatrului românesc contemporan: actrița Rodica Mandache, regizorul și actorul Emanuel Pârvu, scenografa Iuliana Vîlsan și criticul de teatru Octavian Saiu.Prima seară se termină În doi, un performance regizat de Alexandru Nagy după un text de Matei Vișniec. Spectacolul se joacă într-o mașină și are loc de la ora 21.00 în fiecare seară de festival, mai puțin în ultima seară, pe 31 august. În fiecare seară sunt câte 5 reprezentaţii a câte 15 minute. La fiecare reprezentație pot asista maximum 3 persoane.

foto 3 Romulus Neagu
în deschiderea Festivaluluise joacă Stretto, un alt spectacol ce pune în evidență contribuția unui român la un spectacol internațional. Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul și coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia. Producțiaeste un solo de dans care propune întâlnirea între trei artiști provenind din arii de expresie distincte (dans, muzică live și arte vizuale).

Cea de-a doua seară de festival începe la ora 19.00 cu versiunea în limba franceză a producției internaționale The Fever.

Spectatorii se pot întâlni cu Conu’ Leonida față cu reacțiunea și actorii Cristina Casian,Florina Gleznea, Ionuț Grama. Spectacolul care pleacă de la textul lui Ion Luca Caragiale ne prezintă un cuplu de bătrâni care crede cu fervoare tot ce se spune la canalul preferat de televiziune. A doua seară UNDERCLOUD continuă cu Produse domestice (secțiunea Concurs), un spectacol bazat pe o poveste reală și pe investigația întregului sistem de plasare a forței de muncă în România. Spectacolul regizat de Ioana Paun este în limba engleză.

foto 4 varstele-lunii
Vârstele lunii, un spectacol cu actorii Gelu Nițu și Constantin Cojocaru despre bătrânețe, moarte, ambiguitatea memoriei și speranța că dragostea poate ușura apropierea inevitabilă de eclipsa finală.

Complet Alb, un spectacol performance care ne face să experimentăm timp de câteva zeci trăirile unui nevăzător.

foto 5 victory of the sun
Victory over the sun. O reprezentație concepută de o trupă de artiști din Anglia, dar care are la bază la baza un spectacol rusesc din 1913 care, la momentul lansării, a schimbat arta avangardistă și a introdus un nou curent: suprematismului.

O altă surpriză pregătită de organizatori este primul concert live din istoria festivalului: The Mono Jacks, unul dintre cele mai importante repere din muzica alternativă românească. Este pentru prima dată în cei 11 ani de UNDERCLOUD când, pe lângă spectacole, o trupă concertează live în cadrul festivalului. The Mono Jacks cântă sâmbătă, la Hanul Gabroveni, în variantă acustică, de la ora 22:00.
www.undercloud.ro

foto 6 chris-simion
Chris Simion-Mercurian ne va pune să alegem Care dintre noi. Împreună cu actrițele Maia Morgenstern, Ilona Brezoianu și Carla-Maria Teaha, acesta va citi texte din recenta perioadă care a inspirat-o: experiența post operație, a chimioterapiei și radioterapiei. Lectura va fi însoțită de imagini realizate în această perioadă de prietena sa, fotografa Cătălina Flăminzeanu.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne