Fermieri din Turcia se luptă să-și revină la normal, după prăbușirea de anul trecut a lirei turcești, conform Ahval News.
În regiunea din jurul Antakya, fermierii se chinuie să muncească pentru a primi o recompensă mică.
„Acesta este cel mai greu moment pe care l-am văzut”, a spus Mehmet Muzaffer Okay, care conduce camera de agricultură a Antakya.
Agricultura furnizează aproximativ 7% din produsul intern brut al Turciei, iar Hatay, unde se află Antakya, este un producător de top al multor alimente de bază, inclusiv portocale și pătrunjel. Însă, costurile în creștere și gradul de îndatorare tot mai mare își afectează afacerile.
„Rezistența fermierilor lor este slabă”, adaugă Muzaffer Okay.
Fermierul Mahmut Çam a spus că acum un an l-a costat aproximativ 3.000 de lire să-și umple cele cinci tractoare cu motorină. Acum prețul a crescut la 13.000 de lire. Fermierul spune că a fost, de asemenea, o creștere de patru ori a costului îngrășămintelor și pesticidelor.
„Când aceste lucruri sunt ieftine, ne putem vinde produsele la un preț ieftin, iar oamenii noștri pot avea mâncare la prețuri accesibile. Când sunt scumpe, producția va fi mai mică, iar mâncarea va fi mai scumpă.”, explică fermierul.
Datele oficiale arată că prețurile alimentelor din Turcia au crescut cu 70%, în martie. Cifrele din aprilie, care urmează să apară, sunt de așteptat să arate că inflația globală a prețurilor de consum a accelerat până la aproximativ 68% de la 61,1% luna precedentă, un nivel maxim din ultimele două decenii, potrivit unui sondaj Reuters.
Creșterile de preț ar putea încetini doar până la 50% până la sfârșitul anului, conform Reuters.