vineri, iulie 30, 2021

Femicidul din Turcia și provocarea pozelor alb-negru de pe Istagram: Ce este greșit

O provocare virală pe Instagram care avea ca scop inițial încurajarea femeile să posteze fotografii cu ele pentru a arăta solidaritate cu victimele femicidului din Turcia a stârnit controverse din cauza adevăratei origini ale provocării, conform Insider.com

„Provocare acceptată”, care a solicitat femeilor să împărtășească imagini în alb-negru cu ele înșiși pentru a arăta un sprijin altor femeilor, s-a răspândit rapid în lume, mai ales în rândul vedetelor de la Hollywood care au strâns rapid milioane de aprecieri.

Provocarea a fost popularizată, în același timp, cu fotograficii alb-negru similare în Turcia, deoarece mulți protestează asupra ratei mari de femicide sau a crimelor din țară. 

Tânără de 27 de ani omorâtâ de fostul iubit

Uciderea unei tinere de către fostul iubit, săptâmâna trecută, a stârnit o rezoltă pe social-media din țară. Știrea despre uciderea tinerei Pınar Gültekin, în vârstă de 27, după ce se presupune că a fost bătută și sugrumată de fostul iubit, a venit imediat cu statisticile în creștere a femicidului în ultimii ani din Turcia.

Între timp, o parte din  oficialii din Turcia și-au exprimat interesul de a scoate Convenția de la Istanbul, un tratat al Consiliului Europei care luptă pentru încetarea violenței împotriva femeilor. 

Partidul conservator al lui Recep Tayyip Erdoğan a „încercat să respingă legislația, politicienii spun că amenință valorile tradiționale ale familiei”.

Mesajul s-a pierdut în SUA

Pe măsură ce mai mulți oameni care au participat la provocare au aflat despre situația din Turcia, mulți s-au grăbit să își editeze descrierile și să arate sprijin, în ciuda lipsei unei conexiuni clare. 

Revenirea actuală a provocării din SUA și din alte părți poate fi urmărită la o postare de la jumătatea lunii iulie a jurnalistei braziliene Ana Paula Padräo, potrivit unui reprezentant pentru Instagram. Postarea lui Padrao a folosit doar hashtag-ul #WomenSupportingWomen.

Care a fost scopul provocării în Turcia?

Zeycan Rochelle Yildirim, care lucrează în dezvoltarea educației pentru o fundație privată și locuiește în Istanbul, a declarat că a observat fotografiile alb-negru care circulă la doar o zi după ce tendința s-a popularizat în propria comunitate cu două hashtaguri turcești, #ChallengeAccepted și #WomenSupportingWomen. 

„Inițial am fost confuz. M-am simțit puțin tristă că mesajul a fost pierdut”, a afirmat Yildirim, văzând americanii participând la provocare fără o legătură cu mișcarea din Turcia. 

Yildirim a spus că ideea de a împărtăși o imagine alb-negru pentru a arăta sprijin pentru femeile din Turcia a avut sens, deoarece atunci când femeile sunt ucise în femicide, adesea fotografiile în alb-negru ale victimei sunt distribuite pe social-media.

Cu toate acestea, pe măsură ce fluxurile Instagram au început să se completeze cu informații despre femicide și Convenția de la Istanbul, multe vedete care au participat la provocare și-au editat postările pentru a arăta sprijin pentru femeile din Turcia

Indiferent de originile adevărate ale provocării și de intențiile participanților internaționali, Yildirim a spus că se bucură că mai mulți oameni învață despre Convenția de la Istanbul. 

„Cred că dacă avem suficientă presiune din partea mass-mediei internaționale, poate că vom obține mai multă justiție pentru femeile care sunt abuzate în aceste cazuri”, a susținut femeia.

Provocările similare „Provocare Acceptată” au devenit virale pe social-media în mai multe rânduri, inclusiv în 2016 tendința #ChallengeAccepted care pledează pentru conștientizarea cancerului. Întrucât multe femei au participat la provocare, altele au criticat-o ca o formă de slăbiciune.

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Turcia: Până la 5 ani de închisoare pentru „dezinformare” pe rețelele de socializare

Două turcoaice, care au fugit cu acte false din Turcia condamnate la 6 luni de închisoare

Două turcoaice, care au fugit cu acte false din Turcia condamnate la 6 luni de închisoare

După vacanța de Bayram: Blocaje în trafic. Cazurile de COVID-19 în creștere

Creșterea numărului de oameni și-au vizitat familiile sau au mers în stațiunile de pe litoralul turcesc, cu ocazia Kurban Bayram au dus...

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

UNESCO cere Turciei un raport în care să detalieze modificările aduse în Hagia Sofia

Moment viral: Erdogan adoarme în timpul unui discurs

Un videoclip a ajuns viral pe rețelele de socializare cu președintele turc,Recep Tayyip Erdoğan adormind o clipă în timp ce se adresa...

Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

Femeile reprezintă 3% din funcțiile de conducere din Turcia

Libertatea presei în Turcia:109 jurnaliști au fost anchetați în ultimele două luni

Libertatea presei în Turcia:109 jurnaliști au fost anchetați în ultimele două luni