sâmbătă, februarie 4, 2023

Femicidul din Turcia și provocarea pozelor alb-negru de pe Istagram: Ce este greșit

O provocare virală pe Instagram care avea ca scop inițial încurajarea femeile să posteze fotografii cu ele pentru a arăta solidaritate cu victimele femicidului din Turcia a stârnit controverse din cauza adevăratei origini ale provocării, conform Insider.com

„Provocare acceptată”, care a solicitat femeilor să împărtășească imagini în alb-negru cu ele înșiși pentru a arăta un sprijin altor femeilor, s-a răspândit rapid în lume, mai ales în rândul vedetelor de la Hollywood care au strâns rapid milioane de aprecieri.

Provocarea a fost popularizată, în același timp, cu fotograficii alb-negru similare în Turcia, deoarece mulți protestează asupra ratei mari de femicide sau a crimelor din țară. 

Tânără de 27 de ani omorâtâ de fostul iubit

Uciderea unei tinere de către fostul iubit, săptâmâna trecută, a stârnit o rezoltă pe social-media din țară. Știrea despre uciderea tinerei Pınar Gültekin, în vârstă de 27, după ce se presupune că a fost bătută și sugrumată de fostul iubit, a venit imediat cu statisticile în creștere a femicidului în ultimii ani din Turcia.

Între timp, o parte din  oficialii din Turcia și-au exprimat interesul de a scoate Convenția de la Istanbul, un tratat al Consiliului Europei care luptă pentru încetarea violenței împotriva femeilor. 

Partidul conservator al lui Recep Tayyip Erdoğan a „încercat să respingă legislația, politicienii spun că amenință valorile tradiționale ale familiei”.

Mesajul s-a pierdut în SUA

Pe măsură ce mai mulți oameni care au participat la provocare au aflat despre situația din Turcia, mulți s-au grăbit să își editeze descrierile și să arate sprijin, în ciuda lipsei unei conexiuni clare. 

Revenirea actuală a provocării din SUA și din alte părți poate fi urmărită la o postare de la jumătatea lunii iulie a jurnalistei braziliene Ana Paula Padräo, potrivit unui reprezentant pentru Instagram. Postarea lui Padrao a folosit doar hashtag-ul #WomenSupportingWomen.

Care a fost scopul provocării în Turcia?

Zeycan Rochelle Yildirim, care lucrează în dezvoltarea educației pentru o fundație privată și locuiește în Istanbul, a declarat că a observat fotografiile alb-negru care circulă la doar o zi după ce tendința s-a popularizat în propria comunitate cu două hashtaguri turcești, #ChallengeAccepted și #WomenSupportingWomen. 

„Inițial am fost confuz. M-am simțit puțin tristă că mesajul a fost pierdut”, a afirmat Yildirim, văzând americanii participând la provocare fără o legătură cu mișcarea din Turcia. 

Yildirim a spus că ideea de a împărtăși o imagine alb-negru pentru a arăta sprijin pentru femeile din Turcia a avut sens, deoarece atunci când femeile sunt ucise în femicide, adesea fotografiile în alb-negru ale victimei sunt distribuite pe social-media.

Cu toate acestea, pe măsură ce fluxurile Instagram au început să se completeze cu informații despre femicide și Convenția de la Istanbul, multe vedete care au participat la provocare și-au editat postările pentru a arăta sprijin pentru femeile din Turcia

Indiferent de originile adevărate ale provocării și de intențiile participanților internaționali, Yildirim a spus că se bucură că mai mulți oameni învață despre Convenția de la Istanbul. 

„Cred că dacă avem suficientă presiune din partea mass-mediei internaționale, poate că vom obține mai multă justiție pentru femeile care sunt abuzate în aceste cazuri”, a susținut femeia.

Provocările similare „Provocare Acceptată” au devenit virale pe social-media în mai multe rânduri, inclusiv în 2016 tendința #ChallengeAccepted care pledează pentru conștientizarea cancerului. Întrucât multe femei au participat la provocare, altele au criticat-o ca o formă de slăbiciune.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...