sâmbătă, octombrie 17, 2020

Farmecul grădinilor. Vocaţie, vegetaţie, drag de plante la Săftica, judeţul Ilfov.

      O propensiune fermecătoare către „promovarea” plantelor, a ideii de vegetaţie, a întoarcerii către natură fie şi printr-un simbol: o plantă, un perete de plante, un mic ghiveci  cu un cactus care absoarbe energiile şi undele negative sau ditamai bradul carpatic sau palmierul parcă descins direct din lumile calde în plin decembrie bucureştean, ne propune o firmă de mare succes în România gândită parcă prin filiera inspiraţiei vest europene.

    Nu e uşor să se împletească  atât de iute Vestul şi Estul şi uite, La Maison des Jardins la  Săftica, Judeţul Ilfov reuşeşte cu naturaleţe, într-o afacere cu mai multe paliere şi faţete dar cu o tentă ecologistă certă.

FLOARE CALIBRACHOA (PETUNIE)-540x540

     Dacă peretele exterior care dă către cheiul Senei al celebrului Muzeu Branly -Jacques Chirac sau muzeul artelor şi civilizaţiilor din Africa, Asia, Oceania şi America (al civilizaţiilor non occidentale) a cărui clădire a fost concepută de marele arhitect Jean Nouvel, a reuşit să intre în memoria lumii întregi, a milioanelor de călători şi vizitatori  impunând o idee de confranternitate cu natura, iată că tot de inspiraţie franceză, La Maison des Jardins de la Săftica ne  aduce chiar aici posibilitatea de a avea noi înşine în casă, în hotel, în sala de conferinţe a companiei sau la intrarea în sediul firmei, oriunde, aş zice,  acest tip de expunere vegetală, de călătorie către natură, de invitaţie la respiraţie, la desfătare de verde. Sau cum ziceam de confraternitate cu natura.

     Grădina marelui muzeu parizian  concepută de arhitectul peisagist

Gilles Clément( atât de celebru prin realizarea Parcului André-Citroën) protejată de rumoarea oraşului printr-o palisadă  din sticlă şi ziduri vegetalizate rămâne în memoria oricui. Aşa pot rămâne în memoria noastră şi pereţii vegetalizaţi propuşi  la Săftica (există şi un magazin la Băneasa, din aceeaşi paletă de oferte) care mai include evenimente, posibilităţi de petrecere şi celebrare, la scară mică şi la scară mare, totul cu aromă  franţuzească şi cu ospitalitate românească.

   Calathea Medallion sau un lămâi doldora de globuri gabene şi frumos mirositoare,Muşcata Curgătoare cu flori simple sau Cerceluşul sosit parcă din amintirea grădinii bunicilor noastre,Arbustul Codiaeum Variegatum , verbina şi lavanda, brăduţul şi asparagusul,begoniile,ciclamele şi Bromelia„Floarea milioanelor de clopotei” sau Petunia – Calibrachoa  … aş putea să înşir zeci de flori şi de arbuşti, zeci de nume şi fiecare din ele ne trimite într-un loc- spaţiu sau suflet-deopotrivă.

FUCHSIA CURGATOARE CERCELUȘ 11-540x540

    În ce mă priveşte, de câte ori văd o pledoarie pentru natură, pentru grădină, pentru verde şi clorofile, sunt un om fericit. Nu avem toţi hectare de pământ şi nici grădini, unii dintre noi trăim în apartamente normale, modeste aş zice. Dar verdele, peretele vegetalizat, planta întreţinută cu grijă sau încremenită în veredeaţa ei,  ne pot dărui trambulina către un gând mai bun, către un vis, către o viaţă mai frumoasă. A fost acesta un articol de sărbătorile iernii…

(Cleopatra Lorinţiu) Sursă : http://www.lamaisondesjardins.ro/

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.