joi, decembrie 24, 2020

Farmecul grădinilor. Vocaţie, vegetaţie, drag de plante la Săftica, judeţul Ilfov.

      O propensiune fermecătoare către „promovarea” plantelor, a ideii de vegetaţie, a întoarcerii către natură fie şi printr-un simbol: o plantă, un perete de plante, un mic ghiveci  cu un cactus care absoarbe energiile şi undele negative sau ditamai bradul carpatic sau palmierul parcă descins direct din lumile calde în plin decembrie bucureştean, ne propune o firmă de mare succes în România gândită parcă prin filiera inspiraţiei vest europene.

    Nu e uşor să se împletească  atât de iute Vestul şi Estul şi uite, La Maison des Jardins la  Săftica, Judeţul Ilfov reuşeşte cu naturaleţe, într-o afacere cu mai multe paliere şi faţete dar cu o tentă ecologistă certă.

FLOARE CALIBRACHOA (PETUNIE)-540x540

     Dacă peretele exterior care dă către cheiul Senei al celebrului Muzeu Branly -Jacques Chirac sau muzeul artelor şi civilizaţiilor din Africa, Asia, Oceania şi America (al civilizaţiilor non occidentale) a cărui clădire a fost concepută de marele arhitect Jean Nouvel, a reuşit să intre în memoria lumii întregi, a milioanelor de călători şi vizitatori  impunând o idee de confranternitate cu natura, iată că tot de inspiraţie franceză, La Maison des Jardins de la Săftica ne  aduce chiar aici posibilitatea de a avea noi înşine în casă, în hotel, în sala de conferinţe a companiei sau la intrarea în sediul firmei, oriunde, aş zice,  acest tip de expunere vegetală, de călătorie către natură, de invitaţie la respiraţie, la desfătare de verde. Sau cum ziceam de confraternitate cu natura.

     Grădina marelui muzeu parizian  concepută de arhitectul peisagist

Gilles Clément( atât de celebru prin realizarea Parcului André-Citroën) protejată de rumoarea oraşului printr-o palisadă  din sticlă şi ziduri vegetalizate rămâne în memoria oricui. Aşa pot rămâne în memoria noastră şi pereţii vegetalizaţi propuşi  la Săftica (există şi un magazin la Băneasa, din aceeaşi paletă de oferte) care mai include evenimente, posibilităţi de petrecere şi celebrare, la scară mică şi la scară mare, totul cu aromă  franţuzească şi cu ospitalitate românească.

   Calathea Medallion sau un lămâi doldora de globuri gabene şi frumos mirositoare,Muşcata Curgătoare cu flori simple sau Cerceluşul sosit parcă din amintirea grădinii bunicilor noastre,Arbustul Codiaeum Variegatum , verbina şi lavanda, brăduţul şi asparagusul,begoniile,ciclamele şi Bromelia„Floarea milioanelor de clopotei” sau Petunia – Calibrachoa  … aş putea să înşir zeci de flori şi de arbuşti, zeci de nume şi fiecare din ele ne trimite într-un loc- spaţiu sau suflet-deopotrivă.

FUCHSIA CURGATOARE CERCELUȘ 11-540x540

    În ce mă priveşte, de câte ori văd o pledoarie pentru natură, pentru grădină, pentru verde şi clorofile, sunt un om fericit. Nu avem toţi hectare de pământ şi nici grădini, unii dintre noi trăim în apartamente normale, modeste aş zice. Dar verdele, peretele vegetalizat, planta întreţinută cu grijă sau încremenită în veredeaţa ei,  ne pot dărui trambulina către un gând mai bun, către un vis, către o viaţă mai frumoasă. A fost acesta un articol de sărbătorile iernii…

(Cleopatra Lorinţiu) Sursă : http://www.lamaisondesjardins.ro/

Turcia crește cenzura:“O instituție publică crucială a devenit un braț al lui Erdoğan”

Într-o conferință de presă, marți, HRW a semnalizat că RTÜK a contribuit la cenzură într-o țară în care marea majoritate a știrilor de televiziune sunt deja pro-guvernamentale prin impunerea de interdicții de difuzare de cinci zile pe două posturi TV și amenzi grele pentru alții.

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Istanbul: O linie de metrou va fi construită către moscheea preferată a lui Erdogan

Conform, Monitorului Oficial, de pe 17 decembrie, ministerul va construi calea ferată până la moscheea Grand Çamlıca, care a fost finalizată în 2019.