Zaman Romania

Faimosul sportiv turc, Enes Kanter a primit Premiul pentru Curajul: „Este o dictatură brutală care își asuprește poporul”.

25 de organizații a anunțat că prestigiosul premiu pentru drepturile omului va fi oferit fostei vedete NBA, Enes Kanter Freedom, care critică deschis atât regimul din Turcia, cât și cel din China, conform Turkish Minutes.

Kanter va primi Premiul pentru Curajul 2022, pe 6 aprilie, adresându-se la o ceremonie la care vor participa ambasadorii ONU, activiștii pentru drepturile omului și jurnaliştii din întreaga lume, la Summitul de la Geneva pentru Drepturile Omului și Democrație.

Hillel Neuer, directorul executiv al United Nations Watch a declarat că sportivul turc a fost aleasă pentru „eforturile sale eroice de a suna alarmă cu privire la încălcările brutale ale drepturilor omului din China”.

„Vreau să-i mulțumesc pentru sprijinul acordat și pentru că a pus în lumina reflectoarelor la nivel mondial încălcările drepturilor omului în China. Sper că acest lucru îi încurajează pe alți sportivi să susțină ceea ce este corect.”, a declarat directorul.

„În ciuda propagandei Chinei, regimul nu reprezintă valorile olimpice ale respectului și prieteniei, este o dictatură brutală care își asuprește poporul”, afirmă Enes Kanter Freedom.

Summitul de la Geneva a fost o voce principală la Organizația Națiunilor Unite pentru cauza uigurilor.

„Hitler al secolului nostru”

De asemenea, baschetbalistul s-a implicat deseori în a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului din Turcia, în timpul regimului lui Erdogan. Activistul a făcut afirmații despre președintele turc precum:”Hitler al secolului secolului nostru„ sau ”Dictator Erdogan”

În 2017, baschetbalistul nu a putut intra în România, unde trebuie să participe la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice.

Taberele de reeducare din China

Uigurii sunt un grup minoritar musulman, care ajunge până aproximativ 11 milioane în Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Grupurile pentru drepturile omului spun că guvernul chinez a eliminat treptat libertățile religioase și alte libertăți ale uigurilor, culminând cu un sistem opresiv de supraveghere în masă, detenție, îndoctrinare și chiar sterilizare forțată.Mai mult de un milion de bărbați și femei au fost reținuți în rețeaua extinsă de tabere, despre care China spune că există pentru „reeducarea” uigurilor și a altor minorități. Procesul „educației” este descris ca „spălarea creierelor, curățarea inimilor, întărirea neprihănirii și eliminarea răului”.