Spectacole de teatru din Italia, Franța și Polonia vor fi prezentate la cea de-a treia ediție a Festivalului de teatru profesionist dedicat adolescenților – Excelsior Teen-Fest, organizat de Teatrul Excelsior de sâmbătă până pe 8 octombrie.
„Vor fi nouă zile bogate în cultură, în teatru, pentru că Teatrul Excelsior dorește să fie un vector în educarea adolescenților, tinerilor și teatrul nostru funcționează pe deviza ‘Azi e mâine!'”, a declarat Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Excelsior
Excelsior Teen-Fest va fi deschis sâmbătă cu spectacolul de teatru coregrafic „#EmojiPlay” de Gigi Căciuleanu, de la ora 19,00, producție a Teatrului Excelsior în parteneriat cu „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.
În programul din acest an al evenimentului vor fi prezente, pe lângă spectacolele invitate din străinătate, spectacole din Brăila, București, Sibiu și Timișoara, semnate de regizori precum Radu Afrim, Bobi Pricop, Vlad Massaci, Ada Lupu, Vlad Cristache, Andreea și Andrei Grosu, Erwin Șimșensohn, Andreea Vulpe, directorul de scenă Victor Ioan Frunză, coregrafii Gigi Căciuleanu și Răzvan Mazilu.
Selecția spectacolelor a fost realizată de criticul de teatru Oana Borș și este axată pe două direcții: spectacole care ating universul de preocupări, probleme, teme de viață ale adolescenților — Teen Attitude și „re-citiri” regizorale ale textelor din marea dramaturgie, care fac parte din programele de studiu ale adolescenților — Reborn Classics.
Prima secțiune este competitivă, iar juriul este format din șase elevi de liceu.
Potrivit organizatorilor, cele mai multe spectacole de la ediția din acest a festivalului sunt însoțite de muzică live, o modalitate în plus de a-i atrage pe tineri în sălile de teatru.
Spectacolele invitate din străinătate vor putea fi văzute pe 1 octombrie — „Dubito ergo cogito” de Ulduz Ashraf Gandomi și Cecilia Lorenzetti (Italia), 5 octombrie — „Octavie”, scenariul și regia Flora Donars (Franța), și 7 octombrie — „All = Gods in Blood” de Agnieszka Nasierowska, după „Împăratul muștelor” de William Golding, regia Grzegorz Grecas (Polonia).
Programul evenimentului include și diverse evenimente conexe adresate tinerilor în vârstă de 14 — 18 ani: ateliere de creație teatrală coordonate de artiști importanți (secțiunea Teens in the Spotlight), expoziții de fotografie, proiecții de film și prezentări de carte, dar și activități menite să exploreze noi paliere ale creativității adolescenților.
Festivalul se va închide pe 8 octombrie cu spectacolul „Our Ladies of Perpetual Succour” („Fecioarele noastre grabnic ajutătoare”) de Lee Hall, după „Sopranele” de Alan Warner, regia și coregrafia Răzvan Mazilu.