vineri, ianuarie 7, 2022

Brațul lung al lui Erdoğan, în Pakistan: Un profesor turc a dispărut cu tot cu familia sa în Pakistan.

Un profesor turc despre care se presupune că este asociat cu clericul Fethullah Gulen, opozant al regimului de la Ankara, a dispărut în Pakistan împreună cu familia sa. În urma acestei dispariţii, importanţi activişti pentru drepturile omului se tem că el ar fi fost dus forţat înapoi în ţară de agenţi de securitate, relatează joi agenţia DPA, conform agerpres.

Mesut Kaçmaz, fost director al şcolilor Pak-Turk, a fost văzut când a fost luat la bordul unui vehicul împreună cu soţia şi cele două fiice ale sale, miercuri, de la locuinţa din oraşul Lahore (est), a declarat un oficial din cadrul poliţiei, Mohamed Anis.

Mai mult de zece bărbaţi şi femei, presupuşi membri ai uneia dintre multele agenţii secrete ale Pakistanului, au efectuat un raid la casa profesorului, a adăugat Anis.

Şcolile Pak-Turk funcţionează în Pakistan de mai multe decenii în cadrul unei organizaţii conduse de Gulen, un predicator stabilit în SUA şi acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că este responsabil pentru lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Familia Kaçmaz se afla în Pakistan pe baza unui certificat pentru solicitanţi de azil de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, din noiembrie anul trecut, când guvernul a preluat gestionarea tuturor şcolilor la cererea lui Erdogan.

Pakistanul, un aliat apropiat al lui Erdogan, a preluat gestionarea şcolilor conduse de Gulen şi a anulat vizele a peste 100 de profesori turci, pe care i-a deportat în Turcia anul trecut.

Comisia pentru drepturile omului din Pakistan, un organism independent, a cerut eliberarea imediată a membrilor familiei Kaçmaz şi guvernului să nu-i deporteze, de teamă că ar putea fi torturaţi în Turcia.


 

 

 

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),