duminică, aprilie 10, 2022

Brațul lung al lui Erdoğan, în Pakistan: Un profesor turc a dispărut cu tot cu familia sa în Pakistan.

Un profesor turc despre care se presupune că este asociat cu clericul Fethullah Gulen, opozant al regimului de la Ankara, a dispărut în Pakistan împreună cu familia sa. În urma acestei dispariţii, importanţi activişti pentru drepturile omului se tem că el ar fi fost dus forţat înapoi în ţară de agenţi de securitate, relatează joi agenţia DPA, conform agerpres.

Mesut Kaçmaz, fost director al şcolilor Pak-Turk, a fost văzut când a fost luat la bordul unui vehicul împreună cu soţia şi cele două fiice ale sale, miercuri, de la locuinţa din oraşul Lahore (est), a declarat un oficial din cadrul poliţiei, Mohamed Anis.

Mai mult de zece bărbaţi şi femei, presupuşi membri ai uneia dintre multele agenţii secrete ale Pakistanului, au efectuat un raid la casa profesorului, a adăugat Anis.

Şcolile Pak-Turk funcţionează în Pakistan de mai multe decenii în cadrul unei organizaţii conduse de Gulen, un predicator stabilit în SUA şi acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că este responsabil pentru lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Familia Kaçmaz se afla în Pakistan pe baza unui certificat pentru solicitanţi de azil de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, din noiembrie anul trecut, când guvernul a preluat gestionarea tuturor şcolilor la cererea lui Erdogan.

Pakistanul, un aliat apropiat al lui Erdogan, a preluat gestionarea şcolilor conduse de Gulen şi a anulat vizele a peste 100 de profesori turci, pe care i-a deportat în Turcia anul trecut.

Comisia pentru drepturile omului din Pakistan, un organism independent, a cerut eliberarea imediată a membrilor familiei Kaçmaz şi guvernului să nu-i deporteze, de teamă că ar putea fi torturaţi în Turcia.


 

 

 

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.