vineri, octombrie 16, 2020

Brațul lung al lui Erdoğan, în Pakistan: Un profesor turc a dispărut cu tot cu familia sa în Pakistan.

Un profesor turc despre care se presupune că este asociat cu clericul Fethullah Gulen, opozant al regimului de la Ankara, a dispărut în Pakistan împreună cu familia sa. În urma acestei dispariţii, importanţi activişti pentru drepturile omului se tem că el ar fi fost dus forţat înapoi în ţară de agenţi de securitate, relatează joi agenţia DPA, conform agerpres.

Mesut Kaçmaz, fost director al şcolilor Pak-Turk, a fost văzut când a fost luat la bordul unui vehicul împreună cu soţia şi cele două fiice ale sale, miercuri, de la locuinţa din oraşul Lahore (est), a declarat un oficial din cadrul poliţiei, Mohamed Anis.

Mai mult de zece bărbaţi şi femei, presupuşi membri ai uneia dintre multele agenţii secrete ale Pakistanului, au efectuat un raid la casa profesorului, a adăugat Anis.

Şcolile Pak-Turk funcţionează în Pakistan de mai multe decenii în cadrul unei organizaţii conduse de Gulen, un predicator stabilit în SUA şi acuzat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că este responsabil pentru lovitura de stat eşuată din iulie 2016.

Familia Kaçmaz se afla în Pakistan pe baza unui certificat pentru solicitanţi de azil de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, din noiembrie anul trecut, când guvernul a preluat gestionarea tuturor şcolilor la cererea lui Erdogan.

Pakistanul, un aliat apropiat al lui Erdogan, a preluat gestionarea şcolilor conduse de Gulen şi a anulat vizele a peste 100 de profesori turci, pe care i-a deportat în Turcia anul trecut.

Comisia pentru drepturile omului din Pakistan, un organism independent, a cerut eliberarea imediată a membrilor familiei Kaçmaz şi guvernului să nu-i deporteze, de teamă că ar putea fi torturaţi în Turcia.


 

 

 

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Turcia: Mamă a 3 copii bătută cu lanțuri timp de 5 zile

Un bărbat și-a torturat soția timp de cinci zile, bătând-o cu un lanțuri de fier în apartamentul în care locuia cu copiii.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Turcia cumpără 1,5 milioane de vaccinuri antigripale. Farmaciștii se tem că nu este de ajuns

Farmaciștii se tem că vor rămâne fără vaccinuri antigripale, deși Turcia se așteaptă la o aprovizionare de 1,5 milioane de vaccinuri împotriva gripei până pe 15 octombrie.

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.