17.9 C
București
joi, septembrie 17, 2020

Etnicii turci din Bulgaria sunt împotriva lui Erdogan

La 16 aprilie, sute de mii de etnici turci din Bulgaria vor vota la referendumul de modificare a constituţiei în Turcia. Presa încearcă de multă vreme să-i influenţeze.

                                                           Ahmed Dogan

Ahmed Dogan, cel mai important reprezentant al minorităţii turce din Bulgaria, l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că intenţionează să creeze un „sultanat osmanic”. Dogan, membru de onoare în cel mai mare partid turcesc din Bulgaria, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, spune că referendumul privind modificarea legii fundamentale este o „nebunie”. „Acest referendum este un pericol pentru democraţie. Erdogan vrea să aibă puterea absolută”, crede Dogan.

În Bulgaria trăiesc aproximativ 700 000 de etnici turci. Aceştia reprezintă 10 la sută din populaţia ţării şi formează una din cele mai mari minorităţi musulmane existente într-un stat membru al Uniunii Europene. Etnicii turci din Bulgaria au fost mult mai numeroşi, însă, începând din anii ’50, regimul comunist a forţat aproximativ o jumătate de milion dintre aceştia să plece în Turcia. În acest moment, conform estimărilor, minoritatea turcă din Bulgaria este formată din peste un milion de persoane. Mulţi etnici turci deţin atât cetăţenia bulgară, cât şi pe cea turcă. De aceea, această minoritate nu este lipsită de însemnătate electorală nici pentru politicienii de la Ankara, nici pentru cei din Bulgaria. Or, ei au dreptul de a vota şi la 16 aprilie, când va avea loc referendumul din Turcia.

Jocul presei

dwErdogan se bucură de susţinerea a jumătate dintre musulmanii bulgari – două treimi dintre aceştia sunt turci – arată un sondaj recent, efectuat de institutul Alpha Research în colaborare cu Noua Universitate Bulgară de la Sofia.

Nu puţină lume se întreabă cum vor vota turcii strămutaţi odinioară din Bulgaria în Turcia. Mustafa Karadayi, şeful Mişcării pentru Drepturi şi Libertate le-a recomandat acestora să voteze „NU”, deci împotriva iniţiativelor propuse de Erdogan.

Jurnaliştii Mehmet Ümer şi Tayfur Hüseinov, de la săptămânalul bilingv „Actualitatea Săptămânii”, care apare la Sofia, sunt de părere că majoritatea turcilor va vota împotriva referendumului. Cei doi ziarişti atrag atenţia că strămutaţii au un nivel de educaţie relativ ridicat şi s-au pronunţat în numeroase rânduri pentru o mai clară separare între stat şi religie.

Problema principală, spun Ümer şi Hüseinov, constă în dificultatea transmiterii mesajelor lui Ahmed Dogan şi Mustafa Karadayi, într-un peisaj mediatic dominat de instituţii de presă favorabile preşedintelui Erdogan, care profită de închiderea sistematică a televiziunilor fidele opoziţiei pentru a face propagandă. Ümer a aminteşte, în context, că numai DW a transmis aceste mesaje în limba turcă.

Minoritate ignorată

Simpatia pe care cea mai mare parte a minorităţii turce din Bulgaria o manifestă faţă de Erdogan are strânsă legătură cu lipsa informaţiilor, mai spune acelaşi ziarist. Din acest punct de vedere, o vină are şi statul bulgar, care n-a vrut să vină în sprijinul minorităţii turce, prin oferirea unui spaţiu adecvat de emisie, destinat acesteia, la postul public de televiziune. „În contrast, presa turcă se prezintă foarte informată şi este la curent cu toate problemele turcilor din Bulgaria. Dincolo de informaţii, televiziunile turceşti oferă publicului inclusiv un bogat pachet de divertisment”, spune Ümer.

Conform „Alpha Research”, încrederea musulmanilor bulgari în Turcia a crescut în ultimii cinci ani cu aproximativ 10 la sută. 70 la sută dintre aceştia au o părere bună despre Turcia, pe care o consideră ţara preferată, îndeaproape urmată de Germania.

Zeci de mii de etnici turci tranzitează graniţa dintre cele două ţări – din motive familiale, de afaceri sau pentru a căuta un serviciu mai bine plătit. Recentele tensiuni între Ankara şi Sofia cauzate de tentativele oficialilor turci de a se amesteca în campania electorală din Bulgaria, le-a produs multor turci din Bulgaria o senzaţie de nesiguranţă. Unii se tem să nu se închidă graniţa.

Mehmet Ümer crede că fosta cortină de fier între cele două ţări va fi înlocuită de o cortină a fricii. Oricum, după tentativa de puci de anul trecut, când s-a încercat îndepărtarea lui Erdogan, micul tranzit de frontieră a fost suspendat aproape în totalitate.


SURSA: http://www.dw.com/ro/etnicii-turci-din-bulgaria-sunt-%C3%AEmpotriva-lui-erdogan/a-38418083

 

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Vizita lui Robert Spano, președintele CEDO în Turcia, a ucis încrederea în Curtea de la Strasbourg

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

CoronaVirus: 90% din turci consideră că trebuie impusă o interdicție de circulație națională

90% din populația Turciei consideră că ar trebui să fie impusă o interdicție de circulație la nivel național sau în fiecare provincie, conform unui sondaj realizat de sondajul Ipsos.

Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.