sâmbătă, decembrie 26, 2020

Etnicii turci din Bulgaria sunt împotriva lui Erdogan

La 16 aprilie, sute de mii de etnici turci din Bulgaria vor vota la referendumul de modificare a constituţiei în Turcia. Presa încearcă de multă vreme să-i influenţeze.

                                                           Ahmed Dogan

Ahmed Dogan, cel mai important reprezentant al minorităţii turce din Bulgaria, l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că intenţionează să creeze un „sultanat osmanic”. Dogan, membru de onoare în cel mai mare partid turcesc din Bulgaria, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, spune că referendumul privind modificarea legii fundamentale este o „nebunie”. „Acest referendum este un pericol pentru democraţie. Erdogan vrea să aibă puterea absolută”, crede Dogan.

În Bulgaria trăiesc aproximativ 700 000 de etnici turci. Aceştia reprezintă 10 la sută din populaţia ţării şi formează una din cele mai mari minorităţi musulmane existente într-un stat membru al Uniunii Europene. Etnicii turci din Bulgaria au fost mult mai numeroşi, însă, începând din anii ’50, regimul comunist a forţat aproximativ o jumătate de milion dintre aceştia să plece în Turcia. În acest moment, conform estimărilor, minoritatea turcă din Bulgaria este formată din peste un milion de persoane. Mulţi etnici turci deţin atât cetăţenia bulgară, cât şi pe cea turcă. De aceea, această minoritate nu este lipsită de însemnătate electorală nici pentru politicienii de la Ankara, nici pentru cei din Bulgaria. Or, ei au dreptul de a vota şi la 16 aprilie, când va avea loc referendumul din Turcia.

Jocul presei

dwErdogan se bucură de susţinerea a jumătate dintre musulmanii bulgari – două treimi dintre aceştia sunt turci – arată un sondaj recent, efectuat de institutul Alpha Research în colaborare cu Noua Universitate Bulgară de la Sofia.

Nu puţină lume se întreabă cum vor vota turcii strămutaţi odinioară din Bulgaria în Turcia. Mustafa Karadayi, şeful Mişcării pentru Drepturi şi Libertate le-a recomandat acestora să voteze „NU”, deci împotriva iniţiativelor propuse de Erdogan.

Jurnaliştii Mehmet Ümer şi Tayfur Hüseinov, de la săptămânalul bilingv „Actualitatea Săptămânii”, care apare la Sofia, sunt de părere că majoritatea turcilor va vota împotriva referendumului. Cei doi ziarişti atrag atenţia că strămutaţii au un nivel de educaţie relativ ridicat şi s-au pronunţat în numeroase rânduri pentru o mai clară separare între stat şi religie.

Problema principală, spun Ümer şi Hüseinov, constă în dificultatea transmiterii mesajelor lui Ahmed Dogan şi Mustafa Karadayi, într-un peisaj mediatic dominat de instituţii de presă favorabile preşedintelui Erdogan, care profită de închiderea sistematică a televiziunilor fidele opoziţiei pentru a face propagandă. Ümer a aminteşte, în context, că numai DW a transmis aceste mesaje în limba turcă.

Minoritate ignorată

Simpatia pe care cea mai mare parte a minorităţii turce din Bulgaria o manifestă faţă de Erdogan are strânsă legătură cu lipsa informaţiilor, mai spune acelaşi ziarist. Din acest punct de vedere, o vină are şi statul bulgar, care n-a vrut să vină în sprijinul minorităţii turce, prin oferirea unui spaţiu adecvat de emisie, destinat acesteia, la postul public de televiziune. „În contrast, presa turcă se prezintă foarte informată şi este la curent cu toate problemele turcilor din Bulgaria. Dincolo de informaţii, televiziunile turceşti oferă publicului inclusiv un bogat pachet de divertisment”, spune Ümer.

Conform „Alpha Research”, încrederea musulmanilor bulgari în Turcia a crescut în ultimii cinci ani cu aproximativ 10 la sută. 70 la sută dintre aceştia au o părere bună despre Turcia, pe care o consideră ţara preferată, îndeaproape urmată de Germania.

Zeci de mii de etnici turci tranzitează graniţa dintre cele două ţări – din motive familiale, de afaceri sau pentru a căuta un serviciu mai bine plătit. Recentele tensiuni între Ankara şi Sofia cauzate de tentativele oficialilor turci de a se amesteca în campania electorală din Bulgaria, le-a produs multor turci din Bulgaria o senzaţie de nesiguranţă. Unii se tem să nu se închidă graniţa.

Mehmet Ümer crede că fosta cortină de fier între cele două ţări va fi înlocuită de o cortină a fricii. Oricum, după tentativa de puci de anul trecut, când s-a încercat îndepărtarea lui Erdogan, micul tranzit de frontieră a fost suspendat aproape în totalitate.


SURSA: http://www.dw.com/ro/etnicii-turci-din-bulgaria-sunt-%C3%AEmpotriva-lui-erdogan/a-38418083

 

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

Turcia a refuzat eliberarea unui ofițer care suferă de scleroză multiplă

Mustafa Özcan Çay care a fost un ofițer militar decorat de către NATO, ulterior condamnat pentru acuzații de lovitură de stat, se află încă după gratii în ciuda incapacității sale de a îndeplini chiar și cele mai elementare sarcini, cum ar fi să mănânce, să bea și să folosească baia fără asistență.

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.