vineri, aprilie 8, 2022

Etnicii turci din Bulgaria sunt împotriva lui Erdogan

La 16 aprilie, sute de mii de etnici turci din Bulgaria vor vota la referendumul de modificare a constituţiei în Turcia. Presa încearcă de multă vreme să-i influenţeze.

                                                           Ahmed Dogan

Ahmed Dogan, cel mai important reprezentant al minorităţii turce din Bulgaria, l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că intenţionează să creeze un „sultanat osmanic”. Dogan, membru de onoare în cel mai mare partid turcesc din Bulgaria, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, spune că referendumul privind modificarea legii fundamentale este o „nebunie”. „Acest referendum este un pericol pentru democraţie. Erdogan vrea să aibă puterea absolută”, crede Dogan.

În Bulgaria trăiesc aproximativ 700 000 de etnici turci. Aceştia reprezintă 10 la sută din populaţia ţării şi formează una din cele mai mari minorităţi musulmane existente într-un stat membru al Uniunii Europene. Etnicii turci din Bulgaria au fost mult mai numeroşi, însă, începând din anii ’50, regimul comunist a forţat aproximativ o jumătate de milion dintre aceştia să plece în Turcia. În acest moment, conform estimărilor, minoritatea turcă din Bulgaria este formată din peste un milion de persoane. Mulţi etnici turci deţin atât cetăţenia bulgară, cât şi pe cea turcă. De aceea, această minoritate nu este lipsită de însemnătate electorală nici pentru politicienii de la Ankara, nici pentru cei din Bulgaria. Or, ei au dreptul de a vota şi la 16 aprilie, când va avea loc referendumul din Turcia.

Jocul presei

dwErdogan se bucură de susţinerea a jumătate dintre musulmanii bulgari – două treimi dintre aceştia sunt turci – arată un sondaj recent, efectuat de institutul Alpha Research în colaborare cu Noua Universitate Bulgară de la Sofia.

Nu puţină lume se întreabă cum vor vota turcii strămutaţi odinioară din Bulgaria în Turcia. Mustafa Karadayi, şeful Mişcării pentru Drepturi şi Libertate le-a recomandat acestora să voteze „NU”, deci împotriva iniţiativelor propuse de Erdogan.

Jurnaliştii Mehmet Ümer şi Tayfur Hüseinov, de la săptămânalul bilingv „Actualitatea Săptămânii”, care apare la Sofia, sunt de părere că majoritatea turcilor va vota împotriva referendumului. Cei doi ziarişti atrag atenţia că strămutaţii au un nivel de educaţie relativ ridicat şi s-au pronunţat în numeroase rânduri pentru o mai clară separare între stat şi religie.

Problema principală, spun Ümer şi Hüseinov, constă în dificultatea transmiterii mesajelor lui Ahmed Dogan şi Mustafa Karadayi, într-un peisaj mediatic dominat de instituţii de presă favorabile preşedintelui Erdogan, care profită de închiderea sistematică a televiziunilor fidele opoziţiei pentru a face propagandă. Ümer a aminteşte, în context, că numai DW a transmis aceste mesaje în limba turcă.

Minoritate ignorată

Simpatia pe care cea mai mare parte a minorităţii turce din Bulgaria o manifestă faţă de Erdogan are strânsă legătură cu lipsa informaţiilor, mai spune acelaşi ziarist. Din acest punct de vedere, o vină are şi statul bulgar, care n-a vrut să vină în sprijinul minorităţii turce, prin oferirea unui spaţiu adecvat de emisie, destinat acesteia, la postul public de televiziune. „În contrast, presa turcă se prezintă foarte informată şi este la curent cu toate problemele turcilor din Bulgaria. Dincolo de informaţii, televiziunile turceşti oferă publicului inclusiv un bogat pachet de divertisment”, spune Ümer.

Conform „Alpha Research”, încrederea musulmanilor bulgari în Turcia a crescut în ultimii cinci ani cu aproximativ 10 la sută. 70 la sută dintre aceştia au o părere bună despre Turcia, pe care o consideră ţara preferată, îndeaproape urmată de Germania.

Zeci de mii de etnici turci tranzitează graniţa dintre cele două ţări – din motive familiale, de afaceri sau pentru a căuta un serviciu mai bine plătit. Recentele tensiuni între Ankara şi Sofia cauzate de tentativele oficialilor turci de a se amesteca în campania electorală din Bulgaria, le-a produs multor turci din Bulgaria o senzaţie de nesiguranţă. Unii se tem să nu se închidă graniţa.

Mehmet Ümer crede că fosta cortină de fier între cele două ţări va fi înlocuită de o cortină a fricii. Oricum, după tentativa de puci de anul trecut, când s-a încercat îndepărtarea lui Erdogan, micul tranzit de frontieră a fost suspendat aproape în totalitate.


SURSA: http://www.dw.com/ro/etnicii-turci-din-bulgaria-sunt-%C3%AEmpotriva-lui-erdogan/a-38418083

 

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.