luni, decembrie 5, 2022

Etnicii turci din Bulgaria sunt împotriva lui Erdogan

La 16 aprilie, sute de mii de etnici turci din Bulgaria vor vota la referendumul de modificare a constituţiei în Turcia. Presa încearcă de multă vreme să-i influenţeze.

                                                           Ahmed Dogan

Ahmed Dogan, cel mai important reprezentant al minorităţii turce din Bulgaria, l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că intenţionează să creeze un „sultanat osmanic”. Dogan, membru de onoare în cel mai mare partid turcesc din Bulgaria, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, spune că referendumul privind modificarea legii fundamentale este o „nebunie”. „Acest referendum este un pericol pentru democraţie. Erdogan vrea să aibă puterea absolută”, crede Dogan.

În Bulgaria trăiesc aproximativ 700 000 de etnici turci. Aceştia reprezintă 10 la sută din populaţia ţării şi formează una din cele mai mari minorităţi musulmane existente într-un stat membru al Uniunii Europene. Etnicii turci din Bulgaria au fost mult mai numeroşi, însă, începând din anii ’50, regimul comunist a forţat aproximativ o jumătate de milion dintre aceştia să plece în Turcia. În acest moment, conform estimărilor, minoritatea turcă din Bulgaria este formată din peste un milion de persoane. Mulţi etnici turci deţin atât cetăţenia bulgară, cât şi pe cea turcă. De aceea, această minoritate nu este lipsită de însemnătate electorală nici pentru politicienii de la Ankara, nici pentru cei din Bulgaria. Or, ei au dreptul de a vota şi la 16 aprilie, când va avea loc referendumul din Turcia.

Jocul presei

dwErdogan se bucură de susţinerea a jumătate dintre musulmanii bulgari – două treimi dintre aceştia sunt turci – arată un sondaj recent, efectuat de institutul Alpha Research în colaborare cu Noua Universitate Bulgară de la Sofia.

Nu puţină lume se întreabă cum vor vota turcii strămutaţi odinioară din Bulgaria în Turcia. Mustafa Karadayi, şeful Mişcării pentru Drepturi şi Libertate le-a recomandat acestora să voteze „NU”, deci împotriva iniţiativelor propuse de Erdogan.

Jurnaliştii Mehmet Ümer şi Tayfur Hüseinov, de la săptămânalul bilingv „Actualitatea Săptămânii”, care apare la Sofia, sunt de părere că majoritatea turcilor va vota împotriva referendumului. Cei doi ziarişti atrag atenţia că strămutaţii au un nivel de educaţie relativ ridicat şi s-au pronunţat în numeroase rânduri pentru o mai clară separare între stat şi religie.

Problema principală, spun Ümer şi Hüseinov, constă în dificultatea transmiterii mesajelor lui Ahmed Dogan şi Mustafa Karadayi, într-un peisaj mediatic dominat de instituţii de presă favorabile preşedintelui Erdogan, care profită de închiderea sistematică a televiziunilor fidele opoziţiei pentru a face propagandă. Ümer a aminteşte, în context, că numai DW a transmis aceste mesaje în limba turcă.

Minoritate ignorată

Simpatia pe care cea mai mare parte a minorităţii turce din Bulgaria o manifestă faţă de Erdogan are strânsă legătură cu lipsa informaţiilor, mai spune acelaşi ziarist. Din acest punct de vedere, o vină are şi statul bulgar, care n-a vrut să vină în sprijinul minorităţii turce, prin oferirea unui spaţiu adecvat de emisie, destinat acesteia, la postul public de televiziune. „În contrast, presa turcă se prezintă foarte informată şi este la curent cu toate problemele turcilor din Bulgaria. Dincolo de informaţii, televiziunile turceşti oferă publicului inclusiv un bogat pachet de divertisment”, spune Ümer.

Conform „Alpha Research”, încrederea musulmanilor bulgari în Turcia a crescut în ultimii cinci ani cu aproximativ 10 la sută. 70 la sută dintre aceştia au o părere bună despre Turcia, pe care o consideră ţara preferată, îndeaproape urmată de Germania.

Zeci de mii de etnici turci tranzitează graniţa dintre cele două ţări – din motive familiale, de afaceri sau pentru a căuta un serviciu mai bine plătit. Recentele tensiuni între Ankara şi Sofia cauzate de tentativele oficialilor turci de a se amesteca în campania electorală din Bulgaria, le-a produs multor turci din Bulgaria o senzaţie de nesiguranţă. Unii se tem să nu se închidă graniţa.

Mehmet Ümer crede că fosta cortină de fier între cele două ţări va fi înlocuită de o cortină a fricii. Oricum, după tentativa de puci de anul trecut, când s-a încercat îndepărtarea lui Erdogan, micul tranzit de frontieră a fost suspendat aproape în totalitate.


SURSA: http://www.dw.com/ro/etnicii-turci-din-bulgaria-sunt-%C3%AEmpotriva-lui-erdogan/a-38418083

 

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.