miercuri, iulie 17, 2024

Etnicii turci din Bulgaria sunt împotriva lui Erdogan

La 16 aprilie, sute de mii de etnici turci din Bulgaria vor vota la referendumul de modificare a constituţiei în Turcia. Presa încearcă de multă vreme să-i influenţeze.

                                                           Ahmed Dogan

Ahmed Dogan, cel mai important reprezentant al minorităţii turce din Bulgaria, l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan că intenţionează să creeze un „sultanat osmanic”. Dogan, membru de onoare în cel mai mare partid turcesc din Bulgaria, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, spune că referendumul privind modificarea legii fundamentale este o „nebunie”. „Acest referendum este un pericol pentru democraţie. Erdogan vrea să aibă puterea absolută”, crede Dogan.

În Bulgaria trăiesc aproximativ 700 000 de etnici turci. Aceştia reprezintă 10 la sută din populaţia ţării şi formează una din cele mai mari minorităţi musulmane existente într-un stat membru al Uniunii Europene. Etnicii turci din Bulgaria au fost mult mai numeroşi, însă, începând din anii ’50, regimul comunist a forţat aproximativ o jumătate de milion dintre aceştia să plece în Turcia. În acest moment, conform estimărilor, minoritatea turcă din Bulgaria este formată din peste un milion de persoane. Mulţi etnici turci deţin atât cetăţenia bulgară, cât şi pe cea turcă. De aceea, această minoritate nu este lipsită de însemnătate electorală nici pentru politicienii de la Ankara, nici pentru cei din Bulgaria. Or, ei au dreptul de a vota şi la 16 aprilie, când va avea loc referendumul din Turcia.

Jocul presei

dwErdogan se bucură de susţinerea a jumătate dintre musulmanii bulgari – două treimi dintre aceştia sunt turci – arată un sondaj recent, efectuat de institutul Alpha Research în colaborare cu Noua Universitate Bulgară de la Sofia.

Nu puţină lume se întreabă cum vor vota turcii strămutaţi odinioară din Bulgaria în Turcia. Mustafa Karadayi, şeful Mişcării pentru Drepturi şi Libertate le-a recomandat acestora să voteze „NU”, deci împotriva iniţiativelor propuse de Erdogan.

Jurnaliştii Mehmet Ümer şi Tayfur Hüseinov, de la săptămânalul bilingv „Actualitatea Săptămânii”, care apare la Sofia, sunt de părere că majoritatea turcilor va vota împotriva referendumului. Cei doi ziarişti atrag atenţia că strămutaţii au un nivel de educaţie relativ ridicat şi s-au pronunţat în numeroase rânduri pentru o mai clară separare între stat şi religie.

Problema principală, spun Ümer şi Hüseinov, constă în dificultatea transmiterii mesajelor lui Ahmed Dogan şi Mustafa Karadayi, într-un peisaj mediatic dominat de instituţii de presă favorabile preşedintelui Erdogan, care profită de închiderea sistematică a televiziunilor fidele opoziţiei pentru a face propagandă. Ümer a aminteşte, în context, că numai DW a transmis aceste mesaje în limba turcă.

Minoritate ignorată

Simpatia pe care cea mai mare parte a minorităţii turce din Bulgaria o manifestă faţă de Erdogan are strânsă legătură cu lipsa informaţiilor, mai spune acelaşi ziarist. Din acest punct de vedere, o vină are şi statul bulgar, care n-a vrut să vină în sprijinul minorităţii turce, prin oferirea unui spaţiu adecvat de emisie, destinat acesteia, la postul public de televiziune. „În contrast, presa turcă se prezintă foarte informată şi este la curent cu toate problemele turcilor din Bulgaria. Dincolo de informaţii, televiziunile turceşti oferă publicului inclusiv un bogat pachet de divertisment”, spune Ümer.

Conform „Alpha Research”, încrederea musulmanilor bulgari în Turcia a crescut în ultimii cinci ani cu aproximativ 10 la sută. 70 la sută dintre aceştia au o părere bună despre Turcia, pe care o consideră ţara preferată, îndeaproape urmată de Germania.

Zeci de mii de etnici turci tranzitează graniţa dintre cele două ţări – din motive familiale, de afaceri sau pentru a căuta un serviciu mai bine plătit. Recentele tensiuni între Ankara şi Sofia cauzate de tentativele oficialilor turci de a se amesteca în campania electorală din Bulgaria, le-a produs multor turci din Bulgaria o senzaţie de nesiguranţă. Unii se tem să nu se închidă graniţa.

Mehmet Ümer crede că fosta cortină de fier între cele două ţări va fi înlocuită de o cortină a fricii. Oricum, după tentativa de puci de anul trecut, când s-a încercat îndepărtarea lui Erdogan, micul tranzit de frontieră a fost suspendat aproape în totalitate.


SURSA: http://www.dw.com/ro/etnicii-turci-din-bulgaria-sunt-%C3%AEmpotriva-lui-erdogan/a-38418083

 

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.