luni, martie 20, 2023

ETNICI ROMÂNI DIN COMUNITĂŢILE ISTORICE DIN UNGARIA, ÎN VIZITĂ ÎN HUNEDOARA

O delegaţie formată din 50 de etnici români care trăiesc în comunităţile istorice din Ungaria a vizitat România. „Cred că fiecare român de pretutindeni, fie că vorbim de fraţii noştri din comunităţile istorice, fie că vorbim despre cei plecaţi în diaspora de mobilitate, este un ambasador al României. În special pentru românii din comunităţile istorice e foarte bine ca aceştia să-şi cunoască mai bine originile, să cunoască mai bine ţara-mamă, să aibă posibilitatea de a socializa, dar şi de a interacţiona cu autorităţile prin intermediul acestor întâlniri. Cred eu că aceştia pot să beneficieze de mai mult sprijin, de mai multă implicare din partea noastră, a tuturor”, a spus ministrul Natalia Intotero.

Aceştia au avut posibilitatea să viziteze Muzeul Aurului din Brad
Aceştia au avut posibilitatea să viziteze Muzeul Aurului din Brad

Grupul a fost primit sâmbătă de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, prilej cu care reprezentanţii Liceului şi Şcolii generale „Nicolae Bălcescu” din Gyula au fost anunţaţi că Biblioteca Deva face în acest an o donaţie importantă de carte românească pentru biblioteca unităţii de învăţământ de acolo.

„Este înălţător (…) pentru noi şi foarte util ca să cunoaştem cât mai mult din valorile poporului din care ne tragem. Aceasta este şi filosofia noastră: ca şi tinerii noştri să cunoască tot mai mult, pentru că prin aceasta se poate întări sentimentul de apartenenţă la neamul din care ne tragem. Sigur, să întărim şi poziţia limbii române în comunitatea noastră, pentru că limba este o marcă etnică foarte importantă”, a declarat, cu acest prilej, directoarea liceului din Gyula, Maria Gurzău Czegledi.

Grupul a fost primit sâmbătă de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, prilej cu care reprezentanţii Liceului şi Şcolii generale "Nicolae Bălcescu" din Gyula au fost anunţaţi că Biblioteca Deva face în acest an o donaţie importantă de carte românească pentru biblioteca unităţii de învăţământ de acolo.
Grupul a fost primit sâmbătă de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, prilej cu care reprezentanţii Liceului şi Şcolii generale „Nicolae Bălcescu” din Gyula au fost anunţaţi că Biblioteca Deva face în acest an o donaţie importantă de carte românească pentru biblioteca unităţii de învăţământ de acolo.

Ea a mulţumit autorităţilor române pentru faptul că tinerii de etnie română din Ungaria pot studia sau veni în tabere în România.

Vizita oaspeţilor din Ungaria se înscrie în proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) intitulat ‘Descoperă şi Cunoaşte România’, delegaţia care a vizitat judeţul Hunedoara fiind formată din români care trăiesc în zona oraşului Gyula, printre ei numărându-se oameni de cultură, profesori, preoţi şi jurnalişti.

Castelul Corvinilor a fost un alt obiectiv vizitat de oaspeţii din Ungaria
Castelul Corvinilor a fost un alt obiectiv vizitat de oaspeţii din Ungaria

Aceştia au avut posibilitatea să vadă, vineri şi sâmbătă, Muzeul Aurului din Brad, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Mănăstirea Prislop, Castelul Corvinilor  şi cetatea dacică Sarmizegetusa Regia. De asemenea, sâmbătă, în programul vizitei a fost inclusă o întâlnire cu episcopul Devei şi Hunedoarei.

MRP lansează ediția Centenar a proiectului „Descoperă și Cunoaște România”, ediția 2018

 

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...