Zaman Romania

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit, joi, cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite pentru a „dezvolta” relațiile în prima sa vizită de la uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, conform Turkish Minutes.

Agenția de știri de stat saudită, SPA, a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Imaginile publicate de presa de stat turcă au arătat și o întâlnire separată cu regele Salman, tatăl prințului moștenitor.

Călătoria a avut loc în timp ce Turcia, care se confruntă cu o criză economică alimentată de prăbușirea monedei sale și de inflația în creștere, încearcă să obțină sprijin financiar din partea țărilor din Golf.

Înainte de a zbura de la Istanbul la cel de-al doilea oraș al Arabia Saudită, Jeddah, unde unele drumuri erau căptușite cu steaguri turcești și saudite, Erdoğan a spus că speră „să lanseze o nouă eră” în relațiile bilaterale.

„Credem că îmbunătățirea cooperării în domenii, inclusiv apărare și finanțe, este în interesul nostru reciproc”, a spus Erdogan.

De asemenea, președintele Erdogan, împreună cu anturajul său, au efectuat și o vizită la Kaaba, escortat de soldații saudiți.

Ultima oară când Erdogan a vizitat Arabia Saudită a fost în 2017, când a încercat să medieze o dispută care punea la cale regatul și alte țări din Golf împotriva Qatarului.

Cazul Khashoggi

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Un tributul turc a decis, pe 7 aprilie să oprească procesul în care erau 26 de suspecți saudiții, iar dosarul a fost transferat de la Istanbul la Raid.

La scurt timp, Arabia Saudită a decis să ridice embargoul asupra produselor turcești. De asemenea, Turkish Airlines (THY) a anunțat că va crește numărul de zboruri către orașele din Arabia Saudită de la începutul lunii mai.