sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Erdogan a vrut să se întâlnească cu Assad, la summit-ul din Uzbekistan:„Din cauza lui, din cauza atitudinii sale, Siria este pe cale să fie divizată.”


Președintele turc Tayyip Erdogan și-a exprimat dorința de a se întâlni cu președintele Bashar al-Assad, dacă liderul sirian ar fi participat la un summit care avea loc în Uzbekistan, conform Reuters.

Potrivit editorialistului Hürriyet, Abdulkadir Selvi, întâlnirea președintelui Erdogan cu președintele sirian Bashar Assad a ieșit în prim-plan la Samarkand, unde a mers pentru a participa la Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

„Mi-aș fi dorit ca Assad să fi venit în Uzbekistan, l-aș întâlni. Dar nu poate ajunge acolo. Din cauza lui, din cauza atitudinii sale, Siria este pe cale să fie divizată. A intrat în război cu dizidenții pentru a-și menține propria putere. A ales să-și păstreze propria putere. S-a gândit să protejeze zonele pe care le controla. Dar nu putea proteja terenuri mari.”, susține Erdogan, subliniind că Assad nu a participat la summit.

Raportul a venit după ce patru surse au declarat pentru Reuters că șeful de informații al Turciei a avut mai multe întâlniri cu omologul său sirian la Damasc, în ultimele săptămâni, un semn al eforturilor Rusiei de a încuraja o dezgheț între statele din părțile opuse ale războiului din Siria.

Orice normalizare între Ankara și Damasc ar remodela războiul sirian de un deceniu. Sprijinul turc a fost vital pentru susținerea rebelilor sirieni în ultimul lor punct de sprijin teritorial major în nord-vest, după ce Assad a învins insurgența din restul țării, ajutat de Rusia și Iran.

Președintele turc înainte de alegerile din 2023 dorește o nou război în Siria pentru a se prezenta în fața națiunii ca învingător, însă Putin i-a comunicat în cadrul summit-ului de la Soci că nu este de acord cu această tragedie și i-a sugerat omologului său turc să discute cu Assad.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Turcia: Creștere record la benzină

O creștere record este așteaptă la benzină, în această seară, în Turcia