marți, aprilie 16, 2024

Erdogan a vrut să se întâlnească cu Assad, la summit-ul din Uzbekistan:„Din cauza lui, din cauza atitudinii sale, Siria este pe cale să fie divizată.”


Președintele turc Tayyip Erdogan și-a exprimat dorința de a se întâlni cu președintele Bashar al-Assad, dacă liderul sirian ar fi participat la un summit care avea loc în Uzbekistan, conform Reuters.

Potrivit editorialistului Hürriyet, Abdulkadir Selvi, întâlnirea președintelui Erdogan cu președintele sirian Bashar Assad a ieșit în prim-plan la Samarkand, unde a mers pentru a participa la Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

„Mi-aș fi dorit ca Assad să fi venit în Uzbekistan, l-aș întâlni. Dar nu poate ajunge acolo. Din cauza lui, din cauza atitudinii sale, Siria este pe cale să fie divizată. A intrat în război cu dizidenții pentru a-și menține propria putere. A ales să-și păstreze propria putere. S-a gândit să protejeze zonele pe care le controla. Dar nu putea proteja terenuri mari.”, susține Erdogan, subliniind că Assad nu a participat la summit.

Raportul a venit după ce patru surse au declarat pentru Reuters că șeful de informații al Turciei a avut mai multe întâlniri cu omologul său sirian la Damasc, în ultimele săptămâni, un semn al eforturilor Rusiei de a încuraja o dezgheț între statele din părțile opuse ale războiului din Siria.

Orice normalizare între Ankara și Damasc ar remodela războiul sirian de un deceniu. Sprijinul turc a fost vital pentru susținerea rebelilor sirieni în ultimul lor punct de sprijin teritorial major în nord-vest, după ce Assad a învins insurgența din restul țării, ajutat de Rusia și Iran.

Președintele turc înainte de alegerile din 2023 dorește o nou război în Siria pentru a se prezenta în fața națiunii ca învingător, însă Putin i-a comunicat în cadrul summit-ului de la Soci că nu este de acord cu această tragedie și i-a sugerat omologului său turc să discute cu Assad.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.