miercuri, februarie 1, 2023

Erdogan a anunțat creșterea a salariilor și a pensiilor. Cea mai mică pensie va fi de 5.500 de lire

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a anunțat, pe 4 ianuarie, creșterea salariilor pentru funcționarii publici și pensionari la 30% de la 25% anunțate inițial, conform Gazete Duvar.

Erdogan a anunțat pe 3 ianuarie că majorarea salariilor funcționarilor publici va fi de 25% pentru primele șase luni ale anului 2023.

Salariul minim a fost majorat cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (455 de dolari) pentru 2023.

Vorbind la o reuniune a partidului său, Erdogan a mai spus că cea mai mică pensie pentru turcii pensionari va fi de 5.500 de lire (293,45 de dolari) în 2023.

Pentru decembrie, Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK) a raportat o rată anuală a inflației de 64,27, în timp ce grupul independent ENAG a stabilit cifra la 137,55%.

Creșterea salariilor pentru funcționarii publici activi și pensionari este determinată de rata inflației la fiecare șase luni în Turcia. Rata inflației din ultimele șase luni a crescut cu 15,39% conform cifrei oficiale. Erdoğan a anunțat pe 3 ianuarie creșterea salariului cu 25% pentru funcționarii publici activi și pensionari ca fiind „o veste bună”.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,