miercuri, aprilie 24, 2024

Elevii olandezi, cei mai mulțumiți la școală; cei din Turcia, cei mai nefericiți

Elevii din Olanda sunt cei mai mulțumiți de activitatea de la școală, în timp ce semenii lor din Turcia sunt cei mai puțin fericiți, potrivit concluziilor publicate miercuri ale unui studiu care a evaluat calitatea vieții a peste jumătate de milion de elevi din zeci de țări.

Cercetarea — realizată în rândul a 540.000 de elevi în vârstă de 15 ani din țări membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și din alte 30 de state partenere — reprezintă primul studiu de acest gen care se concentrează pe indicatori privind calitatea vieții în mediul academic, informează DPA.

Raportul, axat în special pe țările membre OCDE, a constatat că — pe o scară de la 0 la 10, în care 10 reprezintă cel mai înalt grad de satisfacție — fetele au raportat un nivel general de mulțumire de 7, în timp ce scorul băieților a fost, în medie, de 7,5.

În Olanda, peste 80% dintre fete și 90% dintre băieți au raportat un scor de 7 sau mai mare, elevii din această țară fiind cei mai fericiți dintre toate statele incluse în studiu.

În Turcia, doar puțin peste 40% dintre fete și 50% dintre băieți au declarat că sunt foarte mulțumiți de viețile lor.

Oamenii de știință au descoperit că temele și fenomenul de ”bullying” au fost principalele surse de anxietate declarate.

În statele OECD, 59% dintre elevi au raportat că principala cauză a anxietății o reprezintă testele, chiar și atunci când sunt bine pregătiți pentru acestea, iar 66% au spus că perspectiva obținerii unor note slabe constituie principala lor sursă de stres.

Potrivit raportului, fenomenul de ”bullying” afectează aproape 19% dintre elevi. 11% dintre aceștia au declarat că s-au confruntat cu situații în care au fost luați în derâdere de cel puțin câteva ori pe lună, iar 4,3% au raportat că au fost împinși și loviți de colegii lor.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.