Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
joi, iunie 8, 2023

Cum exploatează Erdogan conflictul cu UE în favoarea sa

AUTOR: IHSAN YILMAZ

Recentul impas dintre Turcia și mai multe țări europene a șocat lumea. Pentru prima dată în istoria NATO și UE, unei aeronave a ministrului de externe al unui stat membru (sau candidat membru, în cazul UE) nu i s-a permis să aterizeze pe teritoriul UE (Țările de Jos). Un alt ministru turc a fost declarat persona non grata și escortat înapoi la granița germană de poliția olandeză. Aceste evenimente au fost o lovitură majoră pentru prestigiul internațional al Turciei și au fost un indicator al relațiilor tensionate care au potențialul de a deveni o altă criză de securitate pentru un bloc liberal democratic occidental oricum fluctuant, datorită ascensiunii extremei drepte, populismului, Trumpismului, Brexitului, terorismului, fluxurilor de refugiați și imixtiunii HYPERLINK „https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/democracies-take-arms-against-cyberattacks” Rusiei în alegerile occidentale

Deci, ce a fost în spatele acțiunilor guvernului olandez și ale celorlalți?

Factorul comun cheie este faptul că miniștrii din Turcia implicați nu efectuau vizite oficiale în aceste țări în calitate de reprezentanți naționali. Mai degrabă, ei făceau campanie ca membrii politici de partid pentru referendumul din 16 aprilie care sporește puterile președintelui, chiar dacă legea turcă interzice campaniile politice în străinătate. Autoritățile olandeze, germane, austriece și daneze, care nu au permis, sau au căutat să evite, ca miniștrii turci să facă campanie electorală pe teritoriul lor, au motive întemeiate pentru a face acest lucru. Aceste țări din UE au un număr substanțial de cetățeni de origine turcă. Nu toți dintre ei sprijină Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), partidul de guvernământ din Turcia și AKP și președintele Recep Erdogan au un istoric de a fi acționat împotriva oponenților lor, de multe ori declarând că aceștia ar fi dușmanii Turciei.

Mulți kurzi din rândul diasporei turce au condamnat bombardarea de către guvernul AKP a orașelor kurde din sud-estul Turciei și privarea de libertate a liderilor și deputaților partidului pro-kurd, care se întâmplă să fie al treilea  mai mare partid din Turcia. Există, de asemenea, mulți Alevii (cea mai mare comunitate minoritară religioasă din Turcia, care reprezintă 20% din musulmanii turci) în Uniunea Europeană, care sunt supărați din cauza nedreptăților și discriminării pe care le-au suferit sub mâna unui AKP, care a continuat pur și simplu practicile pro-sunite kemaliste.

În ultimii ani,se crede că  guvernul turc   a efectuat operațiuni de spionaj împotriva criticilor săi din Europa și de pretutindeni. În plus, față de alți agenți turci guvernamentali, consulate și civili, imamilor, care sunt numiți de către guvernul turc și profesează în sute de moschei unde există diaspore turcești, li s-a cerut să profileze „criticii” AKP și să pregătească liste cu numele acestora. Acestor disidenți nu li se acordă servicii consulare de către autoritățile turcești și se confruntă cu probleme atunci când vizitează Turcia. Mulți se tem de faptul că rudele lor rămase în Turcia vor fi vizate. Autoritățile germane investighează imamii care sunt acuzati de spionarea celor care sunt suspectați de a fi susținătorii lui Fethullah Gülen.

Guvernele occidentale au încercat să oprească aceste practici ilegale, care seamănă semințe ale discordiei, dușmăniei și ostilității în rândul diasporei turcești din țările lor. Aceste activități și îngrijorările de securitate pe care le-au stârnit, sunt motivul pentru care activitățile de campanie ale miniștrilor guvernului turc au fost percepute ca potențiale verigi, care ar fi putut fi folosite pentru a mobiliza sute sau mii de turci din spatele unui astfel de discurs instigator la ură.

Atunci când aceste țări au luat măsuri pentru a preveni o astfel de campanie, Erdogan a încercat să exploateze situația în avantajul său prin stimularea votului „da“ în referendum. Aproximativ o cincime din alegătorii partidului său nu sunt convinși de modificările sale prevăzute în planurile de constituție care ar crea în mod efectiv un Sultanat fără control și echilibru. Erdogan încearcă astfel să valorifice problema și face apel la sentimentele maselor. Retorica președintelui și  HYPERLINK „https://www.dailysabah.com/columns/ilnur-cevik/2017/03/13/europe-captive-to-jealousy-and-racism-turkey-the-victim”a  HYPERLINK „https://www.dailysabah.com/columns/ilnur-cevik/2017/03/13/europe-captive-to-jealousy-and-racism-turkey-the-victim”susținătorilor săi sună astfel: noul sistem va oferi Turciei posibilitatea să se consolideze și să devină lider al lumii musulmane; Occidentalii (menționați uneori ca fiind Cruciați) sunt invidioși și încearcă să prevină implementarea acestui sistem.

Realitatea nu are importanță în acest joc de putere post-adevăr, machiavelic. Erdogan a folosit această strategie în timpul protestelor Gezi Park din 2013 (susținând, în mod fals, că protestatarii au consumat alcool în moschee, au profanat-o și au atacat femeile cu văl islamic), și nu numai că l-a ajutat să nu mai explice practicile sale corupte, dar, de asemenea, i-au mărit timpul său de recurs către alegători. Când patru dintre miniștri săi au trebuit să demisioneze din cauza probelor adunate de către sistemul judiciar din Turcia, el a transformat evenimentele cu susul în jos și a prezentat acest lucru ca pe o lovitură de stat Gülenistă asupra justitiei. Această tactică i-a conferit sprijin atunci, și el încearcă să facă același lucru din nou acum. Nu mai există oameni de încredere rămași în Turcia: Guvernul a închis 178 de organe mass-media în cinci luni, a arestat 153 de jurnaliști, potrivit Institutului Internațional de Presă, și a demis circa 120.000 de funcționari publici (inclusiv judecători și procurori), astfel Erdogan vrea să poziționeze UE ca fiind noul inamic (imaginar) al națiunii. Într-adevăr, un deputat AKP (Huseyin Kocabiyik) a declarat într-un interviu de televiziune că criza cu Țările de Jos a crescut votul „da“ la referendum cu 2%. Într-o recentă reuniune de cabinet mai mulți miniștri, de asemenea, au indicat că această criză a avut un efect pozitiv pentru rezultatul referendumului.

După referendum

Dar asigurarea că referendumul merge pe drumul guvernului s-ar putea să nu fie singurul motiv pentru demonizarea UE. Într-un interviu recent Erdogan a declarat că, după referendum Turcia va continua relațiile sale economice cu UE, dar va revizui relațiile sale politice. Acest lucru a fost înțeles ca un proces care să încheie în mod oficial drumul candidaturii Turciei la UE. Acest lucru ar însemna că, chiar și presiunea extrem de ușoară din partea UE cu privire la drepturile omului, tortura și statul de drept va fi eliminată.

De asemenea, este probabil că Turcia va părăsi Consiliul Europei, datorită căruia prin calitatea de membru Turcia s-a văzut forțată să plătească amenzi substanțiale percepute de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe care Constituția turcă o recunoaște ca instanță supranațională. După recentele epurări, mult mai multe acțiuni vor fi deschise împotriva Turciei în această instanță, unele de la persoane fizice, unele de la companii cândva în valoare de miliarde de dolari. Unele dintre acestea, cum ar fi ziarul Zaman (cea mai mare vânzare pe zi înainte de a fi fost închis), au fost distruse în totalitate, așa că ar fi imposibil să le restituie proprietarilor acestora. Contribuabilii din Turcia ar trebui să plătească compensări substanțiale.

Într-o economie care se află în spirală în jos, cu un număr record de șomeri și o inflație mare, alegătorii lui Erdogan, dintre care mulți îl sprijină în principal datorită transformării Turciei din sărăcie relativă într-un centru de putere regională, nu vor fi deloc mulțumiți dacă Turcia va ajunge sa plătească miliarde de dolari criticilor (sau, în vocabularul lor, trădătorilor) lui Erdogan.


SURSA: https://www.lowyinstitute.org/the-interpreter/how-erdogan-makes-eu-opprobrium-work-his-favour

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

25 la sută, limita de creștere a chiriilor: 400 de mii de case sunt goale în Istanbul

Consultanții imobiliari mai raportează că în Istanbul există 400 de mii de „case fantomă”, conform calculelor lor bazate pe facturile de apă.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.