duminică, aprilie 18, 2021

EcoSchool: International School of Bucharest luptă pentru a proteja natura

Elevii de la o școală privată din București luptă pentru a proteja natura, prin construirea școlii într-un mod ecologic. 

International School of Bucharest (ISB) singura școală privată care face parte din proiectul EcoSchool a luat inițiativă asupra problelemelor climatice și au decis să facă fie eco, prin proiecte de artă, educație și conștientizare.

La ISB, elevii sunt cei care vin cu ideile, iar lunar, alături de  profesorii și de părinți se mobilizează să facă mediul școlii mai eco.

Începând cu clasa I, fiecare an, are câte un reprezentat în comitetul Eco al elevilor care adună ideile, informează asupra următoarelor activități și monitorizează consumul de deșeuri.

Elevii de la ISB sortează deșeuri pentru a fi reciclate.

“Noi avem trei feluri de gunoaie unul pentru deșeuri generale, unul de hărtie și unul de plastic. În fiecare săptămână măsuram cât gunoi am adunat și tragem o linie pentru fiecare categorie. Tința noastră este să consumâm cât mai puțin”, ne-a explicat Natalia, din comitetul Eco al elevilor.

Mai mult, lunar, toți membrii școlii iau parte la o activitate decisă de comitetul elevilor prin care sunt mai aproape de obiectivul lor.

Rochii din deșeuri, fără hărtie la ore și fără electricitate

Unul dintre proiectele anteriore au fost o prezentare de modă, prin care elevele au purtat haine făcute din materii reciclate.

Rochii făcute din materiale reciclate folosite la defilirea din școală.

Ziua”Paperless” este o altă inițiativă ale elevilor, în care se strânge maculatură, iar profesorii își țin orele fără să folosească hârtie. 

De asemenea, ziua plasticless, când copii au reciclat sticle de plastic, o zi în care toate lumea a mâncat vegetarian, ba mai mult, au plantat copaci în curtea școlii, inclusiv au petrecut o zi fără să folosească electricitatea, sunt alte idei ale elevilor care au fost puse în practică.

Targetul este “Steagul verde”

“Ne mai inspiram și de pe internet, luam și alte idei, apoi creăm propriile activități. Cel mai mult mi-a plăcut ziua vegetariană pentru că am gustat mâncare sănătoasă, dar și gustoasă, dar îmi place și ziua paperless, pentru că ajutăm copacii” a spus Maria, un alt membru al comitetului Eco.


Unul din proiectele elevilor de la ISB a fost crearea unui tablou de artă din capace de plastic reciclate.

“Vreau să ajut scoală să fi un pic mai eco. Problema cu poluarea chiar afectează pământul și luptăm ca să obținem steagul verde și sper să reușim”, a adăugat Natalia.

Responsabilitatea tuturor este planeta

Elevii pun în practică ideile lor fiind încurajați și coordonați de întrega comunitate a școlii, alături de părinți și profesori.

“Cred că este o responsabilitate a tuturor oamenilor să salvam planeta și ascultând și văzând cum evoluează încălzirea globală. Am spus că trebuie să facem ceva și noi, cât de puțin, dar trebuie să facem”, a povestit profesoara Ingrid Stanciu, coordonatoarea proiectului.

Inițiativa școli a fost salutată și Națiunile Unite, printr-o vizită a unei comisii UN la International School of Bucharest. 

Eco Code este în fiecare clasă pentru a le aminti tuturor obiectivele ISB.

ISB se află în proiectul global EcoSchool de aproape cinci ani în care se apropie de recunoașterea oficială că sunt o școală ecologică prin obținerea steagului verde.

Programul EcoSchool conține șapte pași care trebuie aplicați pentru ca școala să poată solicita steagul verde, printre care și formarea unui comitet Eco și crearea unui cod eco, pe care ISB le-a îndeplinit deja.


CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Poveste incredibilă!A înmormântat omul greșit lângă mama. Fiul a leșinat când l-a văzut pe tatăl său mergând

Un scenariu ca de film a avut loc în provincia Canakkale din Turcia după ce spitalul a sunat familia în mod eronat, atunci când un bărbat internat la ATI a decedat, conform presei turce.

Ramadan în Turcia: Ghidul COVID-19 pentru rugăciunea în moschee

Direcția pentru afaceri religioase a Turciei a publicat ghiduri de pandemie pentru toate moscheile pe care să le urmeze în timpul lunii sfinte islamice a Ramadanului, conform ahval.news

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Campanie de eliberare din închisoare a mamei lui Hakan, un băiețel bolnav de cancer

O campanie a fost lansată pe Twitter solicitând autorităților să o elibereze pe mama lui Hakan,băiețelul în vârstă de 11 ani, care luptă singur împotriva cancerului într-un spital,

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.