15.4 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

EcoSchool: International School of Bucharest luptă pentru a proteja natura

Elevii de la o școală privată din București luptă pentru a proteja natura, prin construirea școlii într-un mod ecologic. 

International School of Bucharest (ISB) singura școală privată care face parte din proiectul EcoSchool a luat inițiativă asupra problelemelor climatice și au decis să facă fie eco, prin proiecte de artă, educație și conștientizare.

La ISB, elevii sunt cei care vin cu ideile, iar lunar, alături de  profesorii și de părinți se mobilizează să facă mediul școlii mai eco.

Începând cu clasa I, fiecare an, are câte un reprezentat în comitetul Eco al elevilor care adună ideile, informează asupra următoarelor activități și monitorizează consumul de deșeuri.

Elevii de la ISB sortează deșeuri pentru a fi reciclate.

“Noi avem trei feluri de gunoaie unul pentru deșeuri generale, unul de hărtie și unul de plastic. În fiecare săptămână măsuram cât gunoi am adunat și tragem o linie pentru fiecare categorie. Tința noastră este să consumâm cât mai puțin”, ne-a explicat Natalia, din comitetul Eco al elevilor.

Mai mult, lunar, toți membrii școlii iau parte la o activitate decisă de comitetul elevilor prin care sunt mai aproape de obiectivul lor.

Rochii din deșeuri, fără hărtie la ore și fără electricitate

Unul dintre proiectele anteriore au fost o prezentare de modă, prin care elevele au purtat haine făcute din materii reciclate.

Rochii făcute din materiale reciclate folosite la defilirea din școală.

Ziua”Paperless” este o altă inițiativă ale elevilor, în care se strânge maculatură, iar profesorii își țin orele fără să folosească hârtie. 

De asemenea, ziua plasticless, când copii au reciclat sticle de plastic, o zi în care toate lumea a mâncat vegetarian, ba mai mult, au plantat copaci în curtea școlii, inclusiv au petrecut o zi fără să folosească electricitatea, sunt alte idei ale elevilor care au fost puse în practică.

Targetul este “Steagul verde”

“Ne mai inspiram și de pe internet, luam și alte idei, apoi creăm propriile activități. Cel mai mult mi-a plăcut ziua vegetariană pentru că am gustat mâncare sănătoasă, dar și gustoasă, dar îmi place și ziua paperless, pentru că ajutăm copacii” a spus Maria, un alt membru al comitetului Eco.


Unul din proiectele elevilor de la ISB a fost crearea unui tablou de artă din capace de plastic reciclate.

“Vreau să ajut scoală să fi un pic mai eco. Problema cu poluarea chiar afectează pământul și luptăm ca să obținem steagul verde și sper să reușim”, a adăugat Natalia.

Responsabilitatea tuturor este planeta

Elevii pun în practică ideile lor fiind încurajați și coordonați de întrega comunitate a școlii, alături de părinți și profesori.

“Cred că este o responsabilitate a tuturor oamenilor să salvam planeta și ascultând și văzând cum evoluează încălzirea globală. Am spus că trebuie să facem ceva și noi, cât de puțin, dar trebuie să facem”, a povestit profesoara Ingrid Stanciu, coordonatoarea proiectului.

Inițiativa școli a fost salutată și Națiunile Unite, printr-o vizită a unei comisii UN la International School of Bucharest. 

Eco Code este în fiecare clasă pentru a le aminti tuturor obiectivele ISB.

ISB se află în proiectul global EcoSchool de aproape cinci ani în care se apropie de recunoașterea oficială că sunt o școală ecologică prin obținerea steagului verde.

Programul EcoSchool conține șapte pași care trebuie aplicați pentru ca școala să poată solicita steagul verde, printre care și formarea unui comitet Eco și crearea unui cod eco, pe care ISB le-a îndeplinit deja.


Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

100 de muzicieni s-au sinucis în timpul pandemiei în Turcia

Aproape 100 de muzicieni s-au sinucis de la începutul pandemiei COVID-19 în Turcia, potrivit datelor Uniunii Muzicienilor și Interpreților (Müzik-Sen), a declarat pe 15 septembrie, principalul adjunct al opoziției Gamze Tașcıer.

Turcia se pregătește pentru noi restricții de călătorie pe fondul creșterii numărului de cazuri COVID-19

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Turcia a trecut la o „nouă fază” în lupta împotriva pandemiei COVID-19, semnalând că guvernul...

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.