joi, aprilie 18, 2024

EcoSchool: International School of Bucharest luptă pentru a proteja natura

Elevii de la o școală privată din București luptă pentru a proteja natura, prin construirea școlii într-un mod ecologic. 

International School of Bucharest (ISB) singura școală privată care face parte din proiectul EcoSchool a luat inițiativă asupra problelemelor climatice și au decis să facă fie eco, prin proiecte de artă, educație și conștientizare.

La ISB, elevii sunt cei care vin cu ideile, iar lunar, alături de  profesorii și de părinți se mobilizează să facă mediul școlii mai eco.

Începând cu clasa I, fiecare an, are câte un reprezentat în comitetul Eco al elevilor care adună ideile, informează asupra următoarelor activități și monitorizează consumul de deșeuri.

Elevii de la ISB sortează deșeuri pentru a fi reciclate.

“Noi avem trei feluri de gunoaie unul pentru deșeuri generale, unul de hărtie și unul de plastic. În fiecare săptămână măsuram cât gunoi am adunat și tragem o linie pentru fiecare categorie. Tința noastră este să consumâm cât mai puțin”, ne-a explicat Natalia, din comitetul Eco al elevilor.

Mai mult, lunar, toți membrii școlii iau parte la o activitate decisă de comitetul elevilor prin care sunt mai aproape de obiectivul lor.

Rochii din deșeuri, fără hărtie la ore și fără electricitate

Unul dintre proiectele anteriore au fost o prezentare de modă, prin care elevele au purtat haine făcute din materii reciclate.

Rochii făcute din materiale reciclate folosite la defilirea din școală.

Ziua”Paperless” este o altă inițiativă ale elevilor, în care se strânge maculatură, iar profesorii își țin orele fără să folosească hârtie. 

De asemenea, ziua plasticless, când copii au reciclat sticle de plastic, o zi în care toate lumea a mâncat vegetarian, ba mai mult, au plantat copaci în curtea școlii, inclusiv au petrecut o zi fără să folosească electricitatea, sunt alte idei ale elevilor care au fost puse în practică.

Targetul este “Steagul verde”

“Ne mai inspiram și de pe internet, luam și alte idei, apoi creăm propriile activități. Cel mai mult mi-a plăcut ziua vegetariană pentru că am gustat mâncare sănătoasă, dar și gustoasă, dar îmi place și ziua paperless, pentru că ajutăm copacii” a spus Maria, un alt membru al comitetului Eco.


Unul din proiectele elevilor de la ISB a fost crearea unui tablou de artă din capace de plastic reciclate.

“Vreau să ajut scoală să fi un pic mai eco. Problema cu poluarea chiar afectează pământul și luptăm ca să obținem steagul verde și sper să reușim”, a adăugat Natalia.

Responsabilitatea tuturor este planeta

Elevii pun în practică ideile lor fiind încurajați și coordonați de întrega comunitate a școlii, alături de părinți și profesori.

“Cred că este o responsabilitate a tuturor oamenilor să salvam planeta și ascultând și văzând cum evoluează încălzirea globală. Am spus că trebuie să facem ceva și noi, cât de puțin, dar trebuie să facem”, a povestit profesoara Ingrid Stanciu, coordonatoarea proiectului.

Inițiativa școli a fost salutată și Națiunile Unite, printr-o vizită a unei comisii UN la International School of Bucharest. 

Eco Code este în fiecare clasă pentru a le aminti tuturor obiectivele ISB.

ISB se află în proiectul global EcoSchool de aproape cinci ani în care se apropie de recunoașterea oficială că sunt o școală ecologică prin obținerea steagului verde.

Programul EcoSchool conține șapte pași care trebuie aplicați pentru ca școala să poată solicita steagul verde, printre care și formarea unui comitet Eco și crearea unui cod eco, pe care ISB le-a îndeplinit deja.


Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.