duminică, noiembrie 10, 2024

EcoSchool: International School of Bucharest luptă pentru a proteja natura

Elevii de la o școală privată din București luptă pentru a proteja natura, prin construirea școlii într-un mod ecologic. 

International School of Bucharest (ISB) singura școală privată care face parte din proiectul EcoSchool a luat inițiativă asupra problelemelor climatice și au decis să facă fie eco, prin proiecte de artă, educație și conștientizare.

La ISB, elevii sunt cei care vin cu ideile, iar lunar, alături de  profesorii și de părinți se mobilizează să facă mediul școlii mai eco.

Începând cu clasa I, fiecare an, are câte un reprezentat în comitetul Eco al elevilor care adună ideile, informează asupra următoarelor activități și monitorizează consumul de deșeuri.

Elevii de la ISB sortează deșeuri pentru a fi reciclate.

“Noi avem trei feluri de gunoaie unul pentru deșeuri generale, unul de hărtie și unul de plastic. În fiecare săptămână măsuram cât gunoi am adunat și tragem o linie pentru fiecare categorie. Tința noastră este să consumâm cât mai puțin”, ne-a explicat Natalia, din comitetul Eco al elevilor.

Mai mult, lunar, toți membrii școlii iau parte la o activitate decisă de comitetul elevilor prin care sunt mai aproape de obiectivul lor.

Rochii din deșeuri, fără hărtie la ore și fără electricitate

Unul dintre proiectele anteriore au fost o prezentare de modă, prin care elevele au purtat haine făcute din materii reciclate.

Rochii făcute din materiale reciclate folosite la defilirea din școală.

Ziua”Paperless” este o altă inițiativă ale elevilor, în care se strânge maculatură, iar profesorii își țin orele fără să folosească hârtie. 

De asemenea, ziua plasticless, când copii au reciclat sticle de plastic, o zi în care toate lumea a mâncat vegetarian, ba mai mult, au plantat copaci în curtea școlii, inclusiv au petrecut o zi fără să folosească electricitatea, sunt alte idei ale elevilor care au fost puse în practică.

Targetul este “Steagul verde”

“Ne mai inspiram și de pe internet, luam și alte idei, apoi creăm propriile activități. Cel mai mult mi-a plăcut ziua vegetariană pentru că am gustat mâncare sănătoasă, dar și gustoasă, dar îmi place și ziua paperless, pentru că ajutăm copacii” a spus Maria, un alt membru al comitetului Eco.


Unul din proiectele elevilor de la ISB a fost crearea unui tablou de artă din capace de plastic reciclate.

“Vreau să ajut scoală să fi un pic mai eco. Problema cu poluarea chiar afectează pământul și luptăm ca să obținem steagul verde și sper să reușim”, a adăugat Natalia.

Responsabilitatea tuturor este planeta

Elevii pun în practică ideile lor fiind încurajați și coordonați de întrega comunitate a școlii, alături de părinți și profesori.

“Cred că este o responsabilitate a tuturor oamenilor să salvam planeta și ascultând și văzând cum evoluează încălzirea globală. Am spus că trebuie să facem ceva și noi, cât de puțin, dar trebuie să facem”, a povestit profesoara Ingrid Stanciu, coordonatoarea proiectului.

Inițiativa școli a fost salutată și Națiunile Unite, printr-o vizită a unei comisii UN la International School of Bucharest. 

Eco Code este în fiecare clasă pentru a le aminti tuturor obiectivele ISB.

ISB se află în proiectul global EcoSchool de aproape cinci ani în care se apropie de recunoașterea oficială că sunt o școală ecologică prin obținerea steagului verde.

Programul EcoSchool conține șapte pași care trebuie aplicați pentru ca școala să poată solicita steagul verde, printre care și formarea unui comitet Eco și crearea unui cod eco, pe care ISB le-a îndeplinit deja.


Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Testamentul clericului Fethullah Gülen dezvăluie donația de drepturi de autor

Potrivit unui anunț făcut de site-ul Herkul, fundația „Cascade Trust” deține autoritate asupra redevențelor din cărțile clericului.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.