miercuri, noiembrie 16, 2022

Drepturile omului încălcate în Turcia: Aproape 3000 de persoane au murit în 2021

Aproape 3000 de persoane au murit în Turcia anul trecut din cauza „încălcării dreptului la viață”, potrivit unui raport anual publicat, luni, de Fundația pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV), citat de Stockholm Center for Freedom.

Conform raportului TİHV 2021, un total de 2.170 de persoane și-au pierdut viața în accidente de muncă în cursul anului. Cel puțin 339 de femei au murit în urma violenței domestice anul trecut și cel puțin 29 de deținuți și-au pierdut viața în 2021 din cauza încălcării drepturilor în închisorile turcești.

Raportul precizează că patru copii au murit în nouă accidente provocate de poliție, jandarmerie și alte vehicule blindate de securitate în 2021. În plus, 12 persoane au fost ucise și 31 au fost rănite în 27 de atacuri rasiste, inclusiv opt împotriva refugiaților și cetățenilor altor țări și 19 împotriva kurzilor.

În cel puțin 152 de incidente separate din 2021, 19 copii, 14 refugiați și cel puțin 449 de persoane au fost torturați sau maltratați. În 152 de cazuri de maltratare sau tortură, autorii au fost polițiști în 112 cazuri, militari în 19 cazuri, gardieni de închisoare în 10 cazuri și securitate privată în 11 cazuri.

Răpiri forțate

Raportul precizează că în 2021, 16 persoane au fost răpite de agenția de informații turcă MIT în 16 incidente separate, iar o persoană a făcut obiectul unei tentative de răpire. Raportul, care precizează că 15 răpiți au fost eliberați ulterior, amintește, de asemenea, că nu există încă știri despre Yusuf Bilge Tunç, care a fost răpit la Ankara pe 8 august 2019. Familia lui Tunç s-a plâns în mod constant de lipsa de cooperare din partea oficialilor pentru a-l găsi, după ce soția a găsit dovezi care arată că a fost răpit.

Politicieni arestați

34 de politicieni locali aleși, inclusiv cinci co-primari și trei foști primari, au fost reținuți. Nouă persoane, inclusiv un co-primar, un fost co-primar și șapte membri ai consiliului municipal, au fost arestați.

Șase sute cincizeci și cinci de membri ai diferitelor partide politice au fost reținuți. Șaptezeci și opt de persoane, inclusiv 65 de membri ai Partidului Democrat al Poporului (HDP) pro-kurd, au fost arestate.

Planul lui Erdogan nu a fost implementat

Raportul TİHV 2021, care conține încălcările drepturilor omului din 2021, a susținut că Planul de acțiune pentru drepturile omului anunțat de președintele Recep Tayyip Erdoğan, de la 2 martie 2021 nu a fost implementat așa cum sa promis.

Planul s-a bazat pe obiective, principii și activități care urmau să fie implementate de stat în termen de doi ani pentru a asigura drepturile omului și egalitatea în Turcia și a condus la scepticism larg răspândit și chiar ridicol din cauza situației slabe a guvernului în privința drepturilor omului.

Frig, mâncare veche, celule supraaglomerate: Mămică închisă cu bebeluș de 10 luni suferă din cauza condițiilor proaste

Semerci a explicat că nepoata nu putea mânca ouăle fierte vechi și brânza proastă trimise la micul dejun

Erdogan are planuri pentru cel puțin 100 de ani. Ce înseamnă „Secolul Turciei”?

Erdogan a condus Turcia timp de două decenii și se îndreaptă către urne fără sprijinul turcilor determinat de o criză economică care a înregistrat minime record ale lirei și inflația a atins un nivel scăzut record.

Jurnalist în exil, ținta a guvernului turc: „Am încredere în legile suedeze care mă protejează”

Premierul suedez Ulf Kristersson se afla la Ankara sperând să convingă Turcia să renunțe la opoziția față de aderarea Suediei la alianța militară NATO, Ankara acuzând Stockholm și Helsinki că găzduiesc dizidenți politici care sunt etichetați drept „teroriști” de Turcia.

Detalii despre explozia din Istanbul. Erdogan: „Miroase a atac terorist”

„Oamenii noștri pot fi siguri că vinovații din spatele atacului vor fi pedepsiți așa cum merită. Ar fi greșit să spun că acesta este, fără îndoială, un atac terorist, dar informațiile arată că miroase a terorism”, susține Erdogan.

Turcia: Președintele producătorilor de pâine arestat pentru că l-a insultat pe Erdogan. Iată ce expresie a folosit!

Potrivit știrilor lui Fırat Fistik din ziarul Sözcü, avocatul său a declarat că arestarea lui Kolivar nu are legătură cu declarațiile sale despre pâine, ci că a fost arestat sub acuzația de „insultare pe Președinte” din cauza declarațiilor sale într-o postare pe Twitter pe care a postat-o ​​în trecut.

Drepturile omului încălcate în Turcia: Aproape 3000 de persoane au murit în 2021

Raportul precizează că patru copii au murit în nouă accidente provocate de poliție, jandarmerie și alte vehicule blindate de securitate în 2021. În plus, 12 persoane au fost ucise și 31 au fost rănite în 27 de atacuri rasiste, inclusiv opt împotriva refugiaților și cetățenilor altor țări și 19 împotriva kurzilor.

Brațul lung a lui Erdogan: Om de afaceri turc răpit din Azerbaidjan și adus în Turcia

Demirok, în vârstă de 42 de ani, care a lucra în ultimii șapte ani în afacerea cu echipamente medicale în Baku, Azerbaidja, și-a părăsit casa pentru a merge la muncă în dimineața zilei de 6 septembrie.

Turcia: Investigație după ce faimosul fotbalist,  Hakan Şükür, a apărut la o emsiunea TV

Președintele Consiliului Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), Ebubekir Şahin, a anunțat pe Twitter că o anchetă a fost lansată asupra postului conservator, TV5, pentru găzduirea lui Hakan Şükür într-o emisiune în direct de marți.