miercuri, aprilie 24, 2024

Doi cunoscuţi actori turci au primit o interdicţie de călătorie pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan

Un tribunal din Istanbul a impus o interdicţie de călătorie în cazul a doi cunoscuţi actori turci – Metin Akpinar şi Mujdat Gezen – pentru că l-ar fi insultat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan într-un talk-show şi ar fi făcut apel la o lovitură de stat, a indicat luni agenţia de presă Demiroren, citată de DPA.

Instanţa a ordonat ca Akpinar (77 de ani) şi Gezen (75 de ani) să se prezinte săptămânal la poliţie, potrivit Demiroren şi Anadolu.

Conform relatărilor apărute duminică, procurori din Istanbul au demarat o anchetă în cazul celor doi actori şi ei au fost audiaţi luni dimineaţa. Amândoi sunt acuzaţi că l-ar fi insultat pe Erdogan. Separat, Akpinar este acuzat de ”incitare la rebeliune armată”, a precizat Demiroren. Cei doi actori au respins toate acuzaţiile.

metin akpinar ile ilgili görsel sonucuAkpinar şi Gezen au apărut într-un talk-show la canalul Halk TV vineri.

Potrivit media turceşti, citate de AFP, Akpinar a declarat la Halk TV (de opoziţie) că democraţia este ”singura opţiune pentru a salva Turcia de polarizare şi dezordine”. ”Dacă nu reuşim aceasta, şi cum a fost cazul tuturor formelor de fascism, liderul ar putea fi spânzurat de picioare sau otrăvit într-o celulă sau să aibă aceeaşi soartă ca alţi lideri din trecut”, a spus Akpinar, conform sursei.

El a afirmat, potrivit media, că toţi conducătorii turci care ”s-au orientat către Rusia au fost înlăturaţi în cursul unor lovituri de stat, cu excepţia fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Gezen, care a participat şi el la emisiune, a fost de asemenea interogat de către autorităţi, au precizat media.

AFP notează că Turcia a fost marcată de trei lovituri de stat militare urmate de represiuni dure (1960, 1971 şi 1980).

În 1997, primul şef de guvern islamist turc Neckmettin Erbakan, mentorul lui Erdogan, a fost forţat de către Statul-Major să-şi dea demisia. Erdogan a fost şi el ţinta unei tentative de puci în iulie 2016.

Ancheta în cazul actorilor a fost lansată după ce Erdogan i-a criticat duminică într-un discurs pe cei doi, fără să le dea numele: ”Sunt nişte falşi artişti. Vor plăti pentru aceasta”, precizează AFP si DPA.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.