duminică, martie 7, 2021

Dispozitiv uman excepțional la Taormina în pregătirea G7

Reuniți la Taormina, liderii G7 sunt așteptați să-și demonstreze unitatea în lupta împotriva terorismului.

„Italia este pregătită să se prezinte lumii”, a dat asigurări încă de luni ministrul italian pentru reforma constituțională, Maria Elena Boschi. „Se spun multe banalități despre Sicilia, dar noi am depășit vechile stereotipuri”, a adăugat ea.

În fața amenințării teroriste, autoritățile au prevăzut un dispozitiv uman excepțional cu 7.000 de persoane — polițiști, carabinieri, militari — însărcinate să asigure securitatea la Taormina și în împrejurimile sale.

Controalele la frontierele italiene — terestre, maritime și aeriene — au fost întărite între 10 și 30 mai și măsurile de securitate la fața locului s-au intensificat în decursul ultimelor săptămâni.

Amplasată pe un teren stâncos la 200 de metri deasupra Mării Ionice, Taormina și cei 11.000 de locuitori ai săi vor fi în stare de asediu vineri și sâmbătă.

„Am făcut imposibilul posibil, realizând în 40 de zile ceea ce în mod obișnuit se face în ani”, și-a exprimat satisfacția primarul orașului, Eligio Giardina.

„Am lucrat pentru binele orașului care se va vedea în fața lumii întregi prin prezența a mii de delegați”, a declarat primarul, cerându-și scuze concitadinilor pentru numeroasele inconveniente.

Circa 20 de delegații sunt așteptate — la cele șapte țări G7 se adaugă reprezentanții Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional (FMI), Tunisiei, Nigerului, Nigeriei, Kenyei și Etiopiei — precum și 4.000 de jurnaliști. În total, circa 30.000 de ecusoane de acreditare vor fi distribuite.

În afara măsurilor de securitate, un important dispozitiv medical pentru intervenții de urgență a fost prevăzut pentru a face față oricărei eventualități, inclusiv unui atac chimic sau biologic.

Circa 170 de medici, infirmieri și paramedici vor fi mobilizați, precum și mai multe zeci de ambulanțe și șapte elicoptere. Timp de patru zile, doar cazurile urgente vor fi admise la spitalul din Taormina.

Autoritățile se tem de asemenea de posibile incidente în cursul manifestațiilor anti-G7, cea mai importantă fiind prevăzută pentru sâmbătă după-amiază la Giardini Naxos, la malul mării, la poalele colinei Taormina.

Organizatorii acestui marș antimondializare au anunțat participarea a 3.000-4.000 de persoane la această acțiune autorizată de prefectură. Dar marșul ar putea fi infiltrat de extremiști sau de elemente violente.

Primarul din Giardini Naxos a cerut zadarnic interzicerea manifestației, temându-se de ciocniri violente și de pagube cum s-a mai întâmplat în trecut. Însă forțele de ordine și-au perfecționat tacticile după evenimentele de la summitul G8 din Genova (Liguria) în 2001, care s-au soldat cu trei zile de tulburări, moartea manifestantului Carlo Giuliani, zeci de răniți și un oraș devastat.

La Taormina, liderii G7 vor încerca să afișeze un front unit împotriva terorismului, deși nu pot să facă aceași lucru în ceea ce privește schimbările climatice și comerțul internațional.

„Nu va fi o discuție ușoară”, a avertizat joi la Bruxelles, în marja summitului NATO, șeful guvernului italian Paolo Gentiloni, a cărui țară prezidează în prezent G7. El a promis să facă totul pentru apropierea punctelor de vedere, cu scopul de a face din această nouă întâlnire G7 o „reuniune utilă”.

După atentatul de la Manchester, care s-a soldat cu 22 de morți 64 de răniți, între care numeroși copii, G7 ar trebui să-și reafirme ușor angajamentul și fermitatea în lupta împotriva terorismului islamist. Și aceasta în pofida tensiunilor recente între Regatul Unit și SUA după scurgerile de informații în presa americană privind ancheta asupra atentatului.

Premierul britanic Theresa May, care se va întoarce vineri seara la Londra, va lua cuvântul în fața colegilor pentru a sublinia mai mult ca niciodată că este indispensabil să nu se lase garda jos. Ea intenționează astfel să pledeze pentru ca marile companii de internet să facă mai mult pentru a elimina tezele cele mai radicale din conținutul lor. „Războiul se mută de pe câmpul de luptă pe internet”, a explicat un înalt responsabil britanic înainte de G7.

Președinția italiană ar urma să propună adoptarea unei declarații comune a G7 asupra luptei împotriva terorismului, una dintre temele care vor fi evocate în cursul primei sesiuni de lucru vineri dimineață.

Lucrurile se anunță mai delicate în discuțiile ulterioare despre climat și comerțul internațional. Subiectul încălzirii climatice, asupra căruia președintele american Donald Trump refuză în continuare să se pronunțe, „va fi cel mai complicat”, avertizase miercuri anturajul președintelui francez Emmanuel Macron.

 

Sinuciderile din Turcia au crescut cu 48% în timpul guvernării lui Erdogan

Un raport a dezvăluit că sinuciderile din Turcia au crescut cu 48 la sută de la venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele turc, Recep Erdogan

Vești bune pentru comercianții din România! Cheltuielile din tranzacțiile cu Turcia sunt iar deductibile

România a rezolvat problema care afecta comerțul cu Turcia, modificând Codului Fiscal prin eliminarea anexei II a listei UE, care introducea o nouă categorii de cheltuieli nedeductibile, respectiv cheltuielile generate prin achiziții de la furnizori înregistrați fiscal în jurisdicții necooperante fiscal, conform portalului avocatnet.ro

Tragedie:O bătrână se luptă cu guvernul pentru propriul apartament:” Plătești 45.000 de lire sau ești evacuată din clădire”

O bătrână în vârstă de 81 de ani, din provincia vestică Izmir, se luptă cu guvernul turc pentru propriul apartament, relatează presa turcească.

SUA scrisoare către Erdogan pentru a opri încălcarea drepturilor omului

160 de membri ai Camerei Reprezentanților SUA au semnat o scrisoare bipartinică trimisă secretarului de stat, Antony Blinken, prin care cerea administrației președintelui Joe Biden să abordeze probleme „tulburătoare” ale drepturilor omului, în momentul prefigurării politicilor pentru relațiile cu Turcia, conform Reuters.

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Kosovo:“Abuz de serviciu” în cazul celor șase profesori turci exilați în Turcia

Erdogan anunță relaxarea măsurilor anti COVID-19: “Începe o normalizare controlată”

Erdoğan a făcut declarații după o ședință de cabinet, afirmând că lista măsurilor va fi actualizată la fiecare două săptămâni, de la o provincie la alta.

Nouă delicatesă din Turcia: “Toți care gustă, mai vor o porție”

Un restaurant din provincia Tokat, de la malul Mării Negre, servește un tip neobișnuit și nou de döner kebab, făcut cu somon

Jurnaliștii din Suedia îi cer lui Erdogan să-l elibereze pe scriitorul Ahmet Altan

16 jurnaliști din Suedia, printre care șefii unor organizații de presă proeminente, i-au cerut lui Erdoğan să ia măsuri pentru eliberarea din...