sâmbătă, aprilie 9, 2022

Dispozitiv uman excepțional la Taormina în pregătirea G7

Reuniți la Taormina, liderii G7 sunt așteptați să-și demonstreze unitatea în lupta împotriva terorismului.

„Italia este pregătită să se prezinte lumii”, a dat asigurări încă de luni ministrul italian pentru reforma constituțională, Maria Elena Boschi. „Se spun multe banalități despre Sicilia, dar noi am depășit vechile stereotipuri”, a adăugat ea.

În fața amenințării teroriste, autoritățile au prevăzut un dispozitiv uman excepțional cu 7.000 de persoane — polițiști, carabinieri, militari — însărcinate să asigure securitatea la Taormina și în împrejurimile sale.

Controalele la frontierele italiene — terestre, maritime și aeriene — au fost întărite între 10 și 30 mai și măsurile de securitate la fața locului s-au intensificat în decursul ultimelor săptămâni.

Amplasată pe un teren stâncos la 200 de metri deasupra Mării Ionice, Taormina și cei 11.000 de locuitori ai săi vor fi în stare de asediu vineri și sâmbătă.

„Am făcut imposibilul posibil, realizând în 40 de zile ceea ce în mod obișnuit se face în ani”, și-a exprimat satisfacția primarul orașului, Eligio Giardina.

„Am lucrat pentru binele orașului care se va vedea în fața lumii întregi prin prezența a mii de delegați”, a declarat primarul, cerându-și scuze concitadinilor pentru numeroasele inconveniente.

Circa 20 de delegații sunt așteptate — la cele șapte țări G7 se adaugă reprezentanții Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional (FMI), Tunisiei, Nigerului, Nigeriei, Kenyei și Etiopiei — precum și 4.000 de jurnaliști. În total, circa 30.000 de ecusoane de acreditare vor fi distribuite.

În afara măsurilor de securitate, un important dispozitiv medical pentru intervenții de urgență a fost prevăzut pentru a face față oricărei eventualități, inclusiv unui atac chimic sau biologic.

Circa 170 de medici, infirmieri și paramedici vor fi mobilizați, precum și mai multe zeci de ambulanțe și șapte elicoptere. Timp de patru zile, doar cazurile urgente vor fi admise la spitalul din Taormina.

Autoritățile se tem de asemenea de posibile incidente în cursul manifestațiilor anti-G7, cea mai importantă fiind prevăzută pentru sâmbătă după-amiază la Giardini Naxos, la malul mării, la poalele colinei Taormina.

Organizatorii acestui marș antimondializare au anunțat participarea a 3.000-4.000 de persoane la această acțiune autorizată de prefectură. Dar marșul ar putea fi infiltrat de extremiști sau de elemente violente.

Primarul din Giardini Naxos a cerut zadarnic interzicerea manifestației, temându-se de ciocniri violente și de pagube cum s-a mai întâmplat în trecut. Însă forțele de ordine și-au perfecționat tacticile după evenimentele de la summitul G8 din Genova (Liguria) în 2001, care s-au soldat cu trei zile de tulburări, moartea manifestantului Carlo Giuliani, zeci de răniți și un oraș devastat.

La Taormina, liderii G7 vor încerca să afișeze un front unit împotriva terorismului, deși nu pot să facă aceași lucru în ceea ce privește schimbările climatice și comerțul internațional.

„Nu va fi o discuție ușoară”, a avertizat joi la Bruxelles, în marja summitului NATO, șeful guvernului italian Paolo Gentiloni, a cărui țară prezidează în prezent G7. El a promis să facă totul pentru apropierea punctelor de vedere, cu scopul de a face din această nouă întâlnire G7 o „reuniune utilă”.

După atentatul de la Manchester, care s-a soldat cu 22 de morți 64 de răniți, între care numeroși copii, G7 ar trebui să-și reafirme ușor angajamentul și fermitatea în lupta împotriva terorismului islamist. Și aceasta în pofida tensiunilor recente între Regatul Unit și SUA după scurgerile de informații în presa americană privind ancheta asupra atentatului.

Premierul britanic Theresa May, care se va întoarce vineri seara la Londra, va lua cuvântul în fața colegilor pentru a sublinia mai mult ca niciodată că este indispensabil să nu se lase garda jos. Ea intenționează astfel să pledeze pentru ca marile companii de internet să facă mai mult pentru a elimina tezele cele mai radicale din conținutul lor. „Războiul se mută de pe câmpul de luptă pe internet”, a explicat un înalt responsabil britanic înainte de G7.

Președinția italiană ar urma să propună adoptarea unei declarații comune a G7 asupra luptei împotriva terorismului, una dintre temele care vor fi evocate în cursul primei sesiuni de lucru vineri dimineață.

Lucrurile se anunță mai delicate în discuțiile ulterioare despre climat și comerțul internațional. Subiectul încălzirii climatice, asupra căruia președintele american Donald Trump refuză în continuare să se pronunțe, „va fi cel mai complicat”, avertizase miercuri anturajul președintelui francez Emmanuel Macron.

 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.