17.6 C
București
vineri, septembrie 18, 2020

Dispozitiv uman excepțional la Taormina în pregătirea G7

Reuniți la Taormina, liderii G7 sunt așteptați să-și demonstreze unitatea în lupta împotriva terorismului.

„Italia este pregătită să se prezinte lumii”, a dat asigurări încă de luni ministrul italian pentru reforma constituțională, Maria Elena Boschi. „Se spun multe banalități despre Sicilia, dar noi am depășit vechile stereotipuri”, a adăugat ea.

În fața amenințării teroriste, autoritățile au prevăzut un dispozitiv uman excepțional cu 7.000 de persoane — polițiști, carabinieri, militari — însărcinate să asigure securitatea la Taormina și în împrejurimile sale.

Controalele la frontierele italiene — terestre, maritime și aeriene — au fost întărite între 10 și 30 mai și măsurile de securitate la fața locului s-au intensificat în decursul ultimelor săptămâni.

Amplasată pe un teren stâncos la 200 de metri deasupra Mării Ionice, Taormina și cei 11.000 de locuitori ai săi vor fi în stare de asediu vineri și sâmbătă.

„Am făcut imposibilul posibil, realizând în 40 de zile ceea ce în mod obișnuit se face în ani”, și-a exprimat satisfacția primarul orașului, Eligio Giardina.

„Am lucrat pentru binele orașului care se va vedea în fața lumii întregi prin prezența a mii de delegați”, a declarat primarul, cerându-și scuze concitadinilor pentru numeroasele inconveniente.

Circa 20 de delegații sunt așteptate — la cele șapte țări G7 se adaugă reprezentanții Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional (FMI), Tunisiei, Nigerului, Nigeriei, Kenyei și Etiopiei — precum și 4.000 de jurnaliști. În total, circa 30.000 de ecusoane de acreditare vor fi distribuite.

În afara măsurilor de securitate, un important dispozitiv medical pentru intervenții de urgență a fost prevăzut pentru a face față oricărei eventualități, inclusiv unui atac chimic sau biologic.

Circa 170 de medici, infirmieri și paramedici vor fi mobilizați, precum și mai multe zeci de ambulanțe și șapte elicoptere. Timp de patru zile, doar cazurile urgente vor fi admise la spitalul din Taormina.

Autoritățile se tem de asemenea de posibile incidente în cursul manifestațiilor anti-G7, cea mai importantă fiind prevăzută pentru sâmbătă după-amiază la Giardini Naxos, la malul mării, la poalele colinei Taormina.

Organizatorii acestui marș antimondializare au anunțat participarea a 3.000-4.000 de persoane la această acțiune autorizată de prefectură. Dar marșul ar putea fi infiltrat de extremiști sau de elemente violente.

Primarul din Giardini Naxos a cerut zadarnic interzicerea manifestației, temându-se de ciocniri violente și de pagube cum s-a mai întâmplat în trecut. Însă forțele de ordine și-au perfecționat tacticile după evenimentele de la summitul G8 din Genova (Liguria) în 2001, care s-au soldat cu trei zile de tulburări, moartea manifestantului Carlo Giuliani, zeci de răniți și un oraș devastat.

La Taormina, liderii G7 vor încerca să afișeze un front unit împotriva terorismului, deși nu pot să facă aceași lucru în ceea ce privește schimbările climatice și comerțul internațional.

„Nu va fi o discuție ușoară”, a avertizat joi la Bruxelles, în marja summitului NATO, șeful guvernului italian Paolo Gentiloni, a cărui țară prezidează în prezent G7. El a promis să facă totul pentru apropierea punctelor de vedere, cu scopul de a face din această nouă întâlnire G7 o „reuniune utilă”.

După atentatul de la Manchester, care s-a soldat cu 22 de morți 64 de răniți, între care numeroși copii, G7 ar trebui să-și reafirme ușor angajamentul și fermitatea în lupta împotriva terorismului islamist. Și aceasta în pofida tensiunilor recente între Regatul Unit și SUA după scurgerile de informații în presa americană privind ancheta asupra atentatului.

Premierul britanic Theresa May, care se va întoarce vineri seara la Londra, va lua cuvântul în fața colegilor pentru a sublinia mai mult ca niciodată că este indispensabil să nu se lase garda jos. Ea intenționează astfel să pledeze pentru ca marile companii de internet să facă mai mult pentru a elimina tezele cele mai radicale din conținutul lor. „Războiul se mută de pe câmpul de luptă pe internet”, a explicat un înalt responsabil britanic înainte de G7.

Președinția italiană ar urma să propună adoptarea unei declarații comune a G7 asupra luptei împotriva terorismului, una dintre temele care vor fi evocate în cursul primei sesiuni de lucru vineri dimineață.

Lucrurile se anunță mai delicate în discuțiile ulterioare despre climat și comerțul internațional. Subiectul încălzirii climatice, asupra căruia președintele american Donald Trump refuză în continuare să se pronunțe, „va fi cel mai complicat”, avertizase miercuri anturajul președintelui francez Emmanuel Macron.

 

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.