vineri, decembrie 25, 2020

Deutsche Welle acuză autorităţile turce că au confiscat înregistrarea video a unui interviu cu ministrul Sportului

Deutsche Welle a acuzat autorităţile turce de confiscarea înregistrării video a unui interviu cu ministrul Sportului şi Tineretului, Akif Cagatay Kilic, care urma să fie folosit în talk show-ul ”Zona de Conflict”. Acţiunea autorităţilor turce a lansat un protest al jurnaliştilor germani cu privire la libertatea presei pe teritoriul turc, unde chiar şi instituţiile de presă occidentale sunt vizate de cenzură.

Interviul contestat de către partea turcă a fost înregistrat luni seara în metropola Ankara de către jurnalistul Michel Friedman, iar printre subiectele abordate cu ministrul Cagatay Kilic se numără lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, precum şi campania guvernamentală de eliminare a aşa-numiţilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, care a dus la suspendarea din funcţie a peste 120.000 de persoane. De asemenea, ministrul turc a fost întrebat despre situaţia mass-media, precum şi despre poziţia femeilor în societatea turcă, înainte ca jurnalistul DW să-i ceară să explice comentariile făcute anterior de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în ceea ce priveşte subiectele abordate în discuţie. Imediat după finalizarea interviului, ministrul turc s-a retras, iar secretarul său de presă a informat echipa DW că nu va permite difuzarea interviului, înregistrarea video fiind confiscată de către angajaţii ministerului Sportului şi Tineretului. Între timp, Ubeydullah Yener, secretarul de presă al ministrului Sportului, a susţinut că nu a existat nicio autorizaţie pentru interviu, iar jurnalistul DW a pus întrebări care nu se aflau pe lista de subiecte convenite anterior. ”Friedman ştie exact ce s-a întâmplat. O parte din declaraţiile sale erau acuzaţii clare. În această situaţie, nu a fost acordată nicio autorizaţie pentru interviu”, a precizat Yener. Însă, jurnalistul Michel Friedman a dezminţit acuzaţiile secretarului de presă, explicând că nu s-a izbit niciodată de o asemenea situaţie, nici măcar în statele lumii unde dictatura mai joacă un rol predominant.
dw
”Aceasta este dovadă că este extrem de limitată libertatea presei din Turcia. Incidentul este extrem de şocant. Dacă presa occidentală este deja tratată în acest mod, oamenii îşi pot doar imagina obstacolele cu care se confruntă jurnaliştii turci”, a precizat Michel Friedman.
Uniunea Jurnaliştilor Germani (DJV) a cerut publicarea imediată a interviului confiscat de către autorităţile turce. ”Aceasta este o încălcare gravă a libertăţii presei, pe care am cunoscut-o doar din partea dictaturilor”, a declarat preşedintele DJV, Frank Uberall.
De asemenea, fostul redactor şef al publicaţiei Cumhuriyet, Can Dundar, a postat pe reţelele de socializare mesajul: ”Bun venit în Turcia, prieteni!”. Un reprezentant al ministerului a susţinut că autorităţile turce îşi respectă dreptul de a opri difuzarea controversatului interviu potrivit legislaţiei privind presa.
”Prezentatorul nu era acolo pentru a obţine răspunsuri, ci pentru a transmite un mesaj cu privire la propriile sale opinii. Nu vom permite publicarea unor materiale lipsite de respect, care trec dincolo de scopul propus iniţial”. Deutsche Welle a contactat ministerul Sportului şi Tineretului, precum şi directoratul general pentru presă şi informaţie din Turcia pentru a cere predarea înregistrării interviului. Solicitări asemănătoare au fost făcute şi de către Uniunea Jurnaliştilor Germani. Însă, autorităţile turce au refuzat să ofere un răspuns solicitării DW.

Turcia va primi 3 milioane de doze de vaccin săptămâna aceasta

Turcia va primi primul lot de 3 milioane de doze de vaccin contra COVID-19 săptămâna aceasta.

Turcia: Bebeluș aruncat la gunoi a murit

După ce a născut, femeia a lăsat copilul născut în toaleta casei lor să moară aruncându-l, apoi într-un container de gunoi.

Managerul unui spital a pus 2 asistente să scrie de 500 de ori “’Sunt proastă”

Un scandal a izbucnit după ce un manager a pus două asistente medicală să-și ceară scuze și să scrie de 500 de ori:”Sunt proastă”, informează T24.con

Peste 120.000 de minori anchetați pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan. Aprope 3000 au fost pedepsiți

Peste 120.000 de minori au fost anchetați pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Duvar English.Un total de...

Protest pe Twitter împotriva hărțuirii sexuale și perchezițiilor ilegale:” Bebelușii căutați în scutece”

Utilizatorii de Twitter din Turcia au protestat împotriva hărțuirea sexuală a femeilor și perchezițiile ilegale, după ce un activist faimos a pornit o campanie, relatează Turkish Minutes.

96 de deces din cauza consumului de alcoolui contrafăcut

96 de persoane din Turcia au murit otrăviți cu alcool etilic din octombrie, conform Ahval.News

Istanbul: O linie de metrou va fi construită către moscheea preferată a lui Erdogan

Conform, Monitorului Oficial, de pe 17 decembrie, ministerul va construi calea ferată până la moscheea Grand Çamlıca, care a fost finalizată în 2019.

CEDO cere eliberarea urgentă a fostului președinte pro-kurd, Demirtaș

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat eliberare imediată a fostului președinte al Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurde, Selahattin Demirtaș, conform presei internaționale.