vineri, ianuarie 7, 2022

Deutsche Welle acuză autorităţile turce că au confiscat înregistrarea video a unui interviu cu ministrul Sportului

Deutsche Welle a acuzat autorităţile turce de confiscarea înregistrării video a unui interviu cu ministrul Sportului şi Tineretului, Akif Cagatay Kilic, care urma să fie folosit în talk show-ul ”Zona de Conflict”. Acţiunea autorităţilor turce a lansat un protest al jurnaliştilor germani cu privire la libertatea presei pe teritoriul turc, unde chiar şi instituţiile de presă occidentale sunt vizate de cenzură.

Interviul contestat de către partea turcă a fost înregistrat luni seara în metropola Ankara de către jurnalistul Michel Friedman, iar printre subiectele abordate cu ministrul Cagatay Kilic se numără lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, precum şi campania guvernamentală de eliminare a aşa-numiţilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, care a dus la suspendarea din funcţie a peste 120.000 de persoane. De asemenea, ministrul turc a fost întrebat despre situaţia mass-media, precum şi despre poziţia femeilor în societatea turcă, înainte ca jurnalistul DW să-i ceară să explice comentariile făcute anterior de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în ceea ce priveşte subiectele abordate în discuţie. Imediat după finalizarea interviului, ministrul turc s-a retras, iar secretarul său de presă a informat echipa DW că nu va permite difuzarea interviului, înregistrarea video fiind confiscată de către angajaţii ministerului Sportului şi Tineretului. Între timp, Ubeydullah Yener, secretarul de presă al ministrului Sportului, a susţinut că nu a existat nicio autorizaţie pentru interviu, iar jurnalistul DW a pus întrebări care nu se aflau pe lista de subiecte convenite anterior. ”Friedman ştie exact ce s-a întâmplat. O parte din declaraţiile sale erau acuzaţii clare. În această situaţie, nu a fost acordată nicio autorizaţie pentru interviu”, a precizat Yener. Însă, jurnalistul Michel Friedman a dezminţit acuzaţiile secretarului de presă, explicând că nu s-a izbit niciodată de o asemenea situaţie, nici măcar în statele lumii unde dictatura mai joacă un rol predominant.
dw
”Aceasta este dovadă că este extrem de limitată libertatea presei din Turcia. Incidentul este extrem de şocant. Dacă presa occidentală este deja tratată în acest mod, oamenii îşi pot doar imagina obstacolele cu care se confruntă jurnaliştii turci”, a precizat Michel Friedman.
Uniunea Jurnaliştilor Germani (DJV) a cerut publicarea imediată a interviului confiscat de către autorităţile turce. ”Aceasta este o încălcare gravă a libertăţii presei, pe care am cunoscut-o doar din partea dictaturilor”, a declarat preşedintele DJV, Frank Uberall.
De asemenea, fostul redactor şef al publicaţiei Cumhuriyet, Can Dundar, a postat pe reţelele de socializare mesajul: ”Bun venit în Turcia, prieteni!”. Un reprezentant al ministerului a susţinut că autorităţile turce îşi respectă dreptul de a opri difuzarea controversatului interviu potrivit legislaţiei privind presa.
”Prezentatorul nu era acolo pentru a obţine răspunsuri, ci pentru a transmite un mesaj cu privire la propriile sale opinii. Nu vom permite publicarea unor materiale lipsite de respect, care trec dincolo de scopul propus iniţial”. Deutsche Welle a contactat ministerul Sportului şi Tineretului, precum şi directoratul general pentru presă şi informaţie din Turcia pentru a cere predarea înregistrării interviului. Solicitări asemănătoare au fost făcute şi de către Uniunea Jurnaliştilor Germani. Însă, autorităţile turce au refuzat să ofere un răspuns solicitării DW.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

Tratatul Lausanne și cum plănuiește Erdogan să câștige alegerile de anul viitor

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

Turcia reduce perioada de carantină pentru cazurile pozitive la 7 zile. Iată condițiile

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),