marți, aprilie 23, 2024

Deținuții din Turcia reclamă grave abuzuri comise după tentativa de lovitură de stat

Opt deținuți politici turci au fost atacați de gardieni, unii dintre ei bătuți şi aduşi în stare de inconștiență, în câteva ore de la transferul lor la o închisoare din Izmir. La 4 august bărbații au reuşit să trimită o scrisoare despre care instituţiile care apără drepturile omului spun că ilustrează un nou val de abuzuri  în închisorile aglomerate ale Turciei.

Gărzile au acuzat bărbații de faptul că nu au dat dovadă de respect suficient pentru un funcționar din închisoare, apoi „, ne-au bătut cu scânduri, cu pumnii, ne-au lovit, ne-au bagat degetele pe gât și ne-au strangulat cu mâinile lor”, au spus oamenii în scrisoarea din 8 august, pe care au semnat-o și trimis-o la un grup din Turcia care apără drepturile deținuților.

the street journal

Scrisoarea este una dintre cele șase evocate de către The Wall Street Journal, care au fost scrise de către prizonieri politici foarte vechi, după  încercarea din  iulie de a  răsturna regimul  Președintelui Recep Tayyip Erdogan. Scrisorile, împreună cu interviurile cu patru avocați și rudele a 10 persoane acuzate de a fi fost complotiști, detaliază acuzațiile referitoare la abuzurile din unele instituții de detenție din Turcia, după ce o stare de urgență a dat autorităților noi puteri și imunitate legală.

Unii parlamentari de opoziție, grupurile pentru drepturile omului și membri ai asociației care au lucrat pentru a reforma sistemului penitenciar național spun că garanțiile juridice introduse în ultimii ani, pentru a proteja deținuții au fost abandonate.

„Începând cu 15 iulie, atitudinea tuturor administratorilor de închisori s-a înăsprit  în mod considerabil. Iar acum există o creștere acuzațiilor de violență și tortură împotriva deținuților „, a declarat Veli Agbaba, un parlamentar din partea principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican, care conduce Comisia sa privind condițiile de detenție.

bozdag
Ministrul Justiției Bekir Bozdag

Războiul declaraţiilor contradictorii

Guvernul Turciei declară că interzice tortura și respectă statul de drept. „Nu există nici tortură, nici rele tratamente în închisorile din Turcia,” a scris Ministrul Justiției Bekir Bozdag pe site-ul ministerului in 23 octombrie.

Ministerul de Interne a declarat marți că un raport al Human Rights Watch, care a detaliat 13 cazuri de presupus abuz în timpul detenției după lovitura de stat a fost „subiectiv și fără temei.”

Oficialii de la Ministerul Justiției, care supraveghează închisorile din Turcia, și Ministerul de Interne, care supraveghează poliția din Turcia, nu au  putut fi contactați pentru a comenta refrritor la oricare dintre acuzațiile de abuz asupra deținuților descrise în acest articol.

turkey

Abuzuri incredibile într-o Turcie a unui regim discreţionar

După tentativa de lovitură de stat, 32.000 de oameni au fost reținuți și acuzați pentru presupuse legături cu Fethullah Gulen, cleric turc domiciliat in S.U.A.  pe care guvernul dă vina pentru revolta, fără a reuşi de atâtea luni să probeze nimic rezonabil sau palpabil!.

Alte cateva mii de oameni se afla în detenție și își așteaptă sentința. Dl. Gulen neagă orice rol în lovitura de stat.

Vă reamintim că Guvernul a intensificat, de asemenea, o acțiune împotriva opoziției kurde interne, vineri, arestând liderii Partidului Democrat al Poporului, sau HDP. Parlamentarii sunt acuzați de sprijinirea Partidul ilegal al Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, acuzații respinse de catre HDP.

Scrisorile  transmise   către Journal au fost scrise de către deținuți politici condamnați pentru infracțiuni legate de PKK.

Unul dintre cei care au scris scrisoarea din 8 august fusese închis timp de peste un deceniu. „Atmosfera de cruzime a fost una pe care n-am mai văzut-o până acum”, a scris după transferul către Izmir. Apelurile telefonice catre Închisoarea de Corecţie Odemis din Izmir,nu au avut rezultat.

Într-un incident separat, doi deținuți acuzați de legături cu un suspect de rang înalt de lovitură de stat și reținuți la sfârșitul lunii iulie, la sediul central al securitații din Istanbul cu sediul in Vatan Street, au declarat avocatului lor că polițiștii i-au bătut la picioare și in figură în timpul interogatoriilor și le-au spus că nimeni nu va ști unde să le găsească cadavrele.

Bărbații au fost reținuți în arest timp de 20 de zile și apoi transferați la închisoarea Silivri, 64 de kilometri la vest de Istanbul, iar acum se află în regim de izolare, potrivit avocatului lor.” Bătăile au încetat odată cu transferul lor, a spus avocatul.” Apelurile telefonice la sediul central din Vatan Street nu au dat rezultat.

Elemente importante referitoare la starea închisorilor din Turcia

Partidul de guvernământ din Turcia, al Justiției și Dezvoltării, de la venirea la putere în 2002, a modernizat sistemul penitenciar, ca parte a reformelor menite să consolideze calea către aderarea la U HYPERLINK „http://www.wsj.com/articles/in-europe-some-contemplate-a-new-kind-of-relationship-with-turkey-1470345981?tesla=y”n HYPERLINK „http://www.wsj.com/articles/in-europe-some-contemplate-a-new-kind-of-relationship-with-turkey-1470345981?tesla=y”iunea Europeană. Cei mai mulți deținuți au avut acces regulat la avocați și au avut parte de un sistem care să încerce să facă funcționarii să răspundă pentru orice abuz, în timp ce mai mulți gardieni au beneficiat de formare sponsorizată de către UE.

Starea de urgență,  introdusă la 21 iulie, a dat poliției și procurorilor puterea de a reține deținuții timp de 30 de zile, fără un control jurisdicțional, de a limita accesul acestora la avocați și de a monitoriza avocații legali.

Printre declarațiile care au urmat, Decretul de urgență 667 declară că orice persoană care lucrează în calitate oficială nu poartă „nici o responsabilitate legală, administrativă, financiară sau penală” pentru îndeplinirea îndatoririlor efectuate în conformitate cu starea de urgență.

Autoritățile au limitat drepturile deținuților de a comunica cu lumea exterioară. În numeroase cazuri, avocaților apărării le-a fost refuzate contactul cu clienţii pe care îi reprezintă. Accesul redus pune în dificultate urmărirea aplicării de rele tratamente, accesul la informaţie fiind foarte limitat.Un civil reținut în afara Ankara,a spus familiei sale, a doua zi după lovitura de stat, că el și zeci de alte persoane au fost ținuți în chiloți pe ciment într-un centru de detenție în aer liber timp de trei zile. Când s-au plâns de sete, epuizaţi  de soarele fierbinte de vară, gardienii au udat cu furtunul pe ciment și le-au spus să lingă apa.


Sursa: http://www.wsj.com/articles/turkish-prisoners-claim-post-coup-abuses-1478601181

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.