marți, aprilie 23, 2024

Destin de opozant: Ahtem Ciygoz, fost vicepreședinte al Mejlis-ului, Adunarea Tătarilor din Crimeea

Un reprezentant al tătarilor din Crimeea a fost condamnat luni la opt ani de închisoare pentru că a organizat în 2014 o manifestație de susținere a integrității teritoriale a Ucrainei, manifestație care a dus la confruntări soldate cu doi morți, informează AFP.

Ahtem Ciygoz, fost vicepreședinte al Mejlis-ului, Adunarea Tătarilor din Crimeea, a fost declarat vinovat de justiția rusă pentru organizarea de „revolte în masă”, în februarie 2014, cu câteva săptămâni înainte de anexarea peninsulei ucrainene la Rusia.

Această manifestație, organizată în 26 februarie 2014 în fața Parlamentului Crimeei din Simferopol, a dus la confruntări între susținătorii Kievului și cei ai Moscovei, soldate cu doi morți și peste 20 de răniți.

Ciygoz a fost arestat în ianuarie 2015. Avocatul său, Nikolai Polozov, a denunțat verdictul ca fiind „ilegal și nefondat” și a anunțat că va face recurs la Curtea Supremă rusă.

crimeea

Amnesty International a calificat procesul drept „farsă” și a cerut eliberarea imediată și necondiționată a militantului tătar.

La rândul său, Consiliul Europei a estimat, într-un comunicat, că această condamnare „reprezintă o nouă lovitură dată situației deja dificile a tătarilor din Crimeea”.

Tătarii din Crimeea, comunitate musulmană care s-a opus majoritar anexării Crimeei de către Rusia, anexare considerată ilegală de Kiev și Occident, sunt supuși unor puternice presiuni din partea autorităților ruse.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.